Luzon

Rýžové terasy v našem itineráři rozhodně nemohly chybět a určitě jsme neudělali chybu!! Tahle část nás chytla hodně za srdce! Takoví milí a skromní lidé jsem v životě nepotkala!! Tady jsme strávili jen 3 dny,ale byly plné zážitků a úžasných lidí!!:)

Po Palawanu nás tedy čekal přesun na Luzon. Brzy ráno v 7 jsme odjížděli  minivanem do Puerta (cca 5 hodin) , Z Puerta jsme dále letěli do Manily (cca 1 hod 15 min) a z Manily ve 22:00  autobusem na rýžové terasy do Bananue.

Cesta do Bananue trvá 9 hodin přes noc a připravte si teplý oblečení do šíleně klimatizovanýho autobusu (zimní čepice se hodí, jelikož vám to celou dobu fouká na hlavu..) bunda taky není k zahození:) Nejlepší bylo, že Filipínci jsou na turisty tak připravení, že i kodrcající mrazící autobus měl wifi!:D

Z letiště jsme si vzali taxíka za 600pesos na autobusové nádraží, cesta měla být 13 km a jeli jsme to tak hoďku a půl, doopravdy velké kolony ve městě.

Autobus do Bananue stavil cca každé 2 hodiny, což jsme byli mile překvapeni, jelikož jsme četli, že dávají jen 1 přestávku za celou cestu. Také se nám po cestě autobus rozbil a museli jsme čekat až pro nás přijede další, mezitím jsme alespoň sledovali nádherný východ slunce v horách.

Jízdenky do Bananue si rezervujte s předstihem na http://www.ohayamitrans.com/

POZOR – Busy jezdí vždy jednou denně ve 22:00, v sezóně 2krát a to ve 21:00 a ve 22:00.

Po šílený cestě autobusem jsme dorazili do Bananue na rýžové terasy, kde nás už na zastávce opět čekal chlápek z ubytka. Ubytovaní jsme měli zařízené v http://randysbrooksideinn.weebly.com/ nejsrdečnější lidé, který jsme na Filipínach potkali!!! Se vším nám pomohli a poradili!:) a také nejlevnější!! 250pesos noc pro dva! Nečekejte žádný luxus, je to fakt basic a skromné, sprchy společné,ale čisté ubytovaní a cítíte se tam dobře. Hodně lidí má ubytko v Bananue než v Batadu, jelikož to vyjde levnějši a do Batadu jezdí jen na jednodení výlet. Záleží na Vás, řekla bych že z Bananue se dá lépe dostat na okolní výlety.
Ještě bylo výborné hodnocení na http://banauehomestay.weebly.com/  nebo mezi Bananue a Batadem http://www.agoda.com/cs-cz/native-village-inn/hotel/banaue-ph.html?cid=1728575,ale počítejte s obtížnější dostupností,ale určitě úžasným zážitkem:)

Po přijezdu do Bananue jsme šli na Bananue view point,tricykl vás tam doveze za 50 pesos po silnici, tam jsme si vzali průvodce po rýžových polích, kudy se dostanete zpátky do města. Průvodci už tam číhají na turisty. Můžete jít i samozřejmě sami, cesta je tam velice zákeřná a můžete se ztratit lehce hned! Bez navigace bych to vůbec neriskovala. Průvodce nás vyšel na 500 pesos pro 2  a šli jsme to min. 2 hoďky, kde jsme prolejzali i místnima obydlíma!

  

  

  

12734162_958036914291251_7222377049621538271_n

Další den jsme jeli ráno do Batadu na celodenní výlet, dostali jsme se tam tricyklem z hotelu, který nás zařídil Randy,vyšel nás ale na 1000pesos, cesta tam trvala cca hodinku, na druhou stranu na Vás počkal a zařídil nám nejlepšího průvodce Vincenta a strašně levnýho 250 pesos pro dva a strávil s námi téměř celý den. Neuvěřitelně milý člověk, který nás protáhl největšíma terasama. Tady si člověk uvědomí, co vše má!! Oni nemají téméř nic, ale i o to málo co mají se umí s láskou rozdělit!!!

Batad je úchvatný a nesmíte si ho nechat ujít! Nezapomeňte po cestě navštívit  Taipai Waterfall! Připravte si ale fyzičku! Ty terasy jsou obrovský a my si říkali, že potomhle výšlapu budem potřebovat dovolenou tak na týden:D Navíc tady poznáte strašně moc místních a jejich život, kde žijí a jak pracují na svých políčkách. Jeden z nejsilnějších zážitků!!!

Levnější variantou než tricykl bude jeepney z Bananue do Batadu, který funguje něco jako autobus a můžete sedět i na střeše! Což chtěli všichni turisti! To jsme ale nezkoušeli, ale myslím, že se stačí jen pozeptat a místní poradí jak do Batadu s jeepney.

  

  1141

1159   1142

1143   1150

1145
Poslední den jsme jeli na hot spring, kde jsme si už nebrali průvodce, jelikož je tam jednoduchá cesta. Cesta tam stála tricyklem 700 pesos,který nám zařídili z hotelu a zase na Vás počkal,navíc po cestě zastavil kdekoliv jsme chtěli. Nakoukli jsme do místní školy, ale hot spring sami o sobě nestojí za nic, je to jeden malej bazének, kterej smrdí a je to tam většinou narvaný Filipíncema, ale okolní příroda je krásná, tudíž tam jeďte kvůli ní a ne kvůli hot springs.

   

 1320 

1379 

Večer v 19:00 jsme jeli zase zpátky do Manily,určitě se domluvte s někým v buse, kdo jede také na letiště do Manily (přijedete ve 4 ráno, pokud se nerozbije bus) a jeďte spolu, nás vyšel taxík na 500 pesos pro 4 lidi.

Z Manily jsme letěli na další ostrov  Bohol až v 11hodin, jelikož jsme četli hodně diskuzí o tom, že busy mívají často poruchy a cesta se může prodloužit až na 13 hodin, tudíž jsme radši na letišti počkali a dali si rezervu, i když to čekaní bylo nekonečné. Ale určitě si dejte rezervu, jak jsem psala výše, nám se autobus rozbil cestou do Bananue.

POZOR Dávejte si bacha, v Bananue se zavírá vše ve 22:00, to znamená i bary a většinou musíte být už ve svém ubytovaní do 22hod. Jinak Vám zavřou a je jim asi jedno, kde přespíte:D Randy měl do 22:30:)

Co bychom dnes udělali jinak:

Tady bychom neměnili asi nic, viděli jsme vše, co jsme vidět chtěli, byl to nejlevnější ostrov a lidé tady předčili naše očekávaní, rozdali by se pro Vás. Nikdy jsem nepotkala nikoho takhle skromného!! Na tomto ostrově jsme měli největší kontakt s místními, což v nás zanechalo krasný pocit. To prostředí bylo úžasné,žijí si svůj skromný život a radují se ze života, krasným způsobem… I když je to docela velká zajížďka a strávíte tu max 3 dny, rozhodně to za to stojí!!! Můžete to spojit se sopkou Pinatuba, která je nádherná a je také na ostrově Luzon!

Myslím, ale, že v Bananue  stačí klidně i 2 dny:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *