Úvod Filipíny

Už jsme se nemohli dočkat další exotické dovolené a volba padla na Filipíny. Filipíny začaly být velkej bum mezi cestovateli a jsem ráda, že jsem to stihli ještě dřív, než to bude druhé Thajsko:) Navíc v Praze byla právě zima a my se chtěli jet ohřát,a jelikož tam byla právě sezóna, tak to byla jasná volba a my počítali dny do odletu:)

Další asijský dobrodrůžo mohlo začít! A jelikož mají Filipíny něco málo přes 7000 ostrovů, bylo těžké rozhodnou na které jet:D
Nakonec jsme na 3 týdny zvolily 3 ostrovy :
Palawan – jelikož už po několikáté získal ocenění nejkrásnější ostrov světa, Bohol – protože jsme chtěli vidět nejmenší opičky na světě, čokoládový kopce a plavat se žraloky.
Luzon – rýžové terasy zapsané v UNESCO jsme nemohli vynechat!:)  

3týdenní putování po ostrovech mohlo tedy začít naše cesta se konala  – 3.2 – 22.2.2016

Nejlepší období vycestovat je od prosince až do konce dubna v tomto období by mělo být období sucha. My zvolili únor a počasí bylo fajn,akorát asi 2 dny bylo pod mrakem a sprchlo, ale i to bylo v tom pařáku příjemný

POZOR  – dejte si pozor na období Velikonoc, jelikož Filipínci jsou křesťané a tyto svátky hodně slaví, navštěvují své příbuzné, tudíž se Vám může stát, že všechny vnitrostátní letenky budou vyprodány a hlavně bude všude plno!

Očkování – my byli očkováni na tyfus a žloutenku A i B ze Srí Lanky, což jsme využili i při naší cestě po Filipínach:)

Měna
 je Filipínské peso – jednoduše stačí částku vydělit 2 a dostanete se na přepočet na naše.  Což jsem zvládla i já:D
Vemte si dolary a ty si vyměnte v Manile na letišti, je tam hnedka směnárna při výlezu od zavazadel. Kurz byl 47.50.

Náboženství – křesťanství

Zásuvky – budete potřebovat americkej adapter, pokud však budete v novějších hotelích, zvládne to i tu naši:) Každopádně adaptérem nic nezkazíte.

Víza – pokud se budete na Filipínách pohybovat méně než 30 dní, žádná napotřebujete:) musíte mít platný pas minimálně 6 měsíců.

Bankomaty – My s kartou žádný problém neměli na žádném ostrově. Ale určitě je dobré bance nahlásit,že odjíždíte na Filipíny,aby Vám ji neblokla,pokud ji tam použijtete a určitě je lepší mít kreditku, nejlépe Master Card. Mějte u sebe více karet, bankomat může jednu brát, druhou ne..
Také jsme slyšeli, že pokud vybíráte z červených bankomatů, karta funguje, ale z jiných ne. Pokud karta nebude fungovat můžete využít Western Union, kam Vám příbuzní pošlou peníze a vy si je tam můžete vyzvednout.Western Union byl snad i v té nejmenší vesnici:D já si ale myslím, že by to problém neměl být:)

A jelikož na Srí Lance jsme měli svého řidiče,  a Filipíny měli být první zemí  kde jsme si museli zařizovat vše sami, rozhodli jsme se objednat balíček, na první týden na Palawanu, od čecha, který zde žije. Cenově to bylo velice výhodné 3500 kč na týden/osoba. Takže jsme neváhali.

A co bylo v ceně?
Všechny výlety na Palawanu – island hoping v Puertu, podzemní řeka (underground river), vodní výlety na celý den  typu A a C (2 dny celodenního výletování) v El Nidu
Každý den oběd na vejletě.
Doprava na všechny výlety s místním průvodcem (minivan pro vás přijel před ubytko a zase odvezl zpět, cca 8 lidí)
Doprava minivanem z Puerty Princesy do El Nida a zpět do Puerty Princesy (jedna cesta 5 – 6 hodin)

Romana vřele doporučujeme! Moc nám pomohl a dal nám super rady!:) http://www.zivotnafilipinach.cz/

Letenku jsme si zakoupili od Cathay Pacific vyšla nás na 17500, letěli jsme z Prahy přes Londýn, poté do Honkongu z Honkongu do Manily.

Z Manily jsme ještě v ten den letěli do hlavního města Puerto Princesa na ostrově Palawan se společností Air Asia.
Musíte se tedy dostat na jiný terminál, kde lítají vnitrostátní lety. V žádným případě si neberte taxíka, který musí jet přes město, kde jsou šílený zácpy a jsou mega předražený!! První taxikář nám nabídl cenu 1600 pesos!!!  Mezi terminály jezdí shuttle bus, který je zadarmo, pokud  jim ukážete letenku, jedete max 5 min. přes runway a měli by jezdit cca každou půl hodinu.

Celkem jsme měli na Filipínách 4 vnitrostátní lety s Air Asiou.
Z Manily na Palawan ( Puerto Princesa – PPS)  a zpět do Manily – 5 155pesos (cca 2300 kč)Na palawanu jsme jsme strávili týden.
Poté když jsme se vrátili do Manily, jeli jsme autobusem na 3 dny na rýžové terasy do Bananue, z teras jsme  se vrátili autobusem do Manily a odletěli na Bohol:
Z Manily na Bohol (Tagbilaran – TBL) a zpět do Manily 4700 pesos – (cca 2200 kč)

Na všechny přestupy jsme si nechali dostatek času, alespoň 3 hoďky. A připravte se, že vnitrostátní lety mívají dost zpoždění hodinu,klidně 2 běžně. Tudíž to do svého itineráře zahrňte.

O nejkrásnějším ostrově Palawanu si můžete přečíst v dalším článku:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *