Úvod Indonésie

Takže nás čekala další výprava do mojí oblíbené Asie – konkrétně na Jávu, Lombok, Gili islands a Bali. Cestu jsme naplánovaly na 22 dní  – konkrétně od 6.9 – 29.9 a jelo nás 5 blonďatejch bab:D Letenky jsme koupily od Qatar Airways, za 13800 do Jakarty. S tím, že ještě v ten den jsme přelétávaly vnitrostátním letem do Yogyakarty – město na Jávě. Letenka stála 700 kč s Air Asiou a let trval cca hodinku.

TIP: dávejte si pozor, pokud si koupíte letenku s Lion Air, tak si musíte vzít shuttle bus a přesunout se na jiný terminál. Cca 20 min. Air Asia lítá ze stejného terminálu jako přilétáte, nebo odlítáte.

Něco co se týče obecných informací:

Kdy vycestovat?? Obecně co jsme slyšely, je nejlepší období květen – není zde tolik turistů, a už je příjemné počasí bez monzunů , vycestovat můžete kdykoliv od dubna do konce září, možná i října. Počítejte ale s tím, že o prázdninách červenec, srpen, zde bude nejvíce turistů a ceny budou mnohonásobně větší!!
Dalším dobrým obdobím jej září – končí sezóna,ale přitom je ještě suché období, ceny jdou dolů.
Takže za mě úplně nejlepší – květen, nebo září. Naopak se nedoporučuje od listopadu do března.

Očkovaní –  opět zmiňovaný tyfus a žloutenky A,B.. Myslím, že je to dostačující, hodně lidí si dává ještě vzteklinu, ale pokud dodržuje určité zásady, nic by vás pokousat nemělo a hlavně, pokud pokouše, musíte stejnak do nemocnice pro další 2 dávky, místo tří, když nejste naočkovaní.

Zásuvky – stejné jako u nás, nepotřebujete adaptér.

Víza – Pokud v zemi nebudete více jak 30 dní, žádné nepotřebujete.

Měna – Indonéská rupie – zkratka Rps. Stane se z vás milionář:D částku stačí vydělit 1000 a vynásobit 1,8 a jste v přepočtu na naše.

Zjistily jsme ,že je nejvýhodnější si vzít s sebou eura, kurz byl 14,5, a vyšlo to lépe než dolary! Pokud si budete brát dolary, dejte si pozor, neberou určité bankovky, myslím, že do roku 2009 a hlavně, každá bankovka má jiný kurz, nejlepší jsou prý 100 dolarovky, už i kvůli tomu jsme si vzaly eura, aby nás ve směnárně díky tomu neokradli, jelikož viděli 5 blondýn pohromadě:D

Vybírat se dalo všude v pohodě,kromě nějakých vesniček, a v horách samozřejmě, jen nahlašte bance, že letíte do Indonésie, aby vám kartu neblokli, a samozřejmě je lepší kreditka, než debetka.
My si vyměnily všechny eura už na letišti,ale pokud se budete pohybovat ve větších turistických městech, můžete i tam, kurz byl všude dost podobný. Největší částka, co jsme mohly vybrat na jeden výběr bylo 2,5milRps (5000kč)

Časový posun je na Jávě a Lomboku o 7 hodin dopředu, na Bali o 6 hodin dopředu

Co se týče bezpečnosti – Jelikož je to muslimská země, trochu jsme z jiné kultury měly obavy, ale lidi nás překvapili a byli úplně úžasní!!!

Na  islamské Jávě a Lomboku jsou všude mešity, kde se lidé modlí ( přišlo mi snad, že celý den:D) připravte se na to, že modlení začíná klidně ve 4 ráno a končí i v půl jedný v noci, a věřte, že to uslyšíte, ať jste kdekoliv:D

Pár rad co se nám osvědčilo:
Pro holky – určitě noste prstýnek a říkejte, že máte manžela, dost to případné nápadníky odradí, protože pro ně rodina znamená hodně. Musím říct, že tohle nám fakt dost pomohlo a nikdo nás pak neotravoval!

Pokud budete chtít koupit tampóny, nepočítejte, že je seženete!! A když už se Vám to podaří, dá vám to pěknou fušku a řekla bych, že to zabere i pár dnů, než nějakej ten obchůděk,kde to prodávaj seženete:D takže vzít si z domova je jasná volba!:)

Noste všude šátky s sebou! Jelikož je šílené vedro, nikdo nechce chodit v kalhotech, aby byl zahalený, já byla normálně v tílku a šortkách, ale když jsme vylezly na ulici, hodila jsem přes sebe šátky a bylo po starostech.

Mějte u sebe cigarety, i když nekouříte! Místní je milují a kouří tam snad všichni!  Je lepší jim dát cigaretu, než peníze, pokud s něčím pomůžou, poradí, uvidíte, jak budou šťastní!

Je dobré se naučit pár základních slovíček v indonéštině, místním to udělá strašnou radost a budou na vás najednou koukat jinak!:)

Udělejte si kopie pasu a schovejte si je na různá místa v krosně, v příručním batohu, pro případ, že by vám ukradli pas.

Pokud k někomu nasednete do auta, vyfoťte si jeho SPZ, pro případ, že by vás chtěl natáhnout na ceně, a řekněte, že máte jeho SPZ a zavoláte policii, uvidíte, jak vám dá rychle původní cenu:D

Indonésie mi přišla jako hodně bezpečná země, všichni nás strašili, že je tam Islám, ale musím říct, že mě mile překvapila a jako holka jsem se tam cítila dobře, místní byli strašně milí, usměvaví a nebyl důvod se bát, pokud jste dodržovali nějaké ty pravidla bezpečnosti, a nebudete navštěvovat zapadlé uličky po setmění:D

Jako první nás tedy čekala Jáva, v dalším článku o Jávě si můžete přečíst co jsme vše zažily!!:) a byla to fakt pecka!!:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *