Jižní ostrov

Přiznám se, že na jižní ostrov jsme se těšili mnohem více!!:) a taky to stálo za to! Tolik krásných, liduprázdných, panenských a rozmanitých míst, se jen tak někde nevidí!

Po tom co jsme dorazili trajektem do Pictonu cca ve 16hod, přespali jsme v prvním a zároveň posledním „kempu“ zadarmo – Alfred Stream Reserve. Jen plácek, a suchý záchod, sice to bylo u silnice, ale z druhý strany byla krásná příroda a v noci neskutečný hvězdy na obloze!!
Cesta z přístavu sem zabrala 2 hodiny.
                                                                               

                                                                                       ABEL TASMAN

Brzo ráno jsme vyráželi do jednoho z nejznámějšího národního parku, který se řasí mezi ty nejmenší na Zélandě!!
Sbalili jsme stan a vyrazili do Abelu, cesta nám zabrala hodinku.

Abel byl pro nás trošku oříšek, jelikož jsme věděli, že je spíše na delší treky klidně 3 – 5 dní a my na něj měli vyhrazený pouhý den!
Po tom, co jsem googlila jak šílená, jsem zjistila, že cesta je většinou všude stejná, a že nejkrásnější část by měla být z Barrent bay  přes Torent bay do Anchorage, tedy cca 14 km. Volba byla jasná! Chci jít tenhle úsek!:D

Vzali jsme si tedy vodního taxíka, kterej nás vzal do Medlans beach  a pak vyzvedl z Anchorage, tam jsme tedy museli dojít pěšky a měli jsem na to 6 hodin.
Byla to krásná procházka, kdy jsme viděli tuleně, opuštěné pláže, šli jsme přes houpací mosty a viděli krásné výhledy!

TIP –  Z Medlans beach se vraťte o kousek zpátky a dojdete na krásnou Barrent bay. Většina lidí jde již přímo do Anchorage a o tuhle krásu se ochudí. Pak se jednoduše vrátíte zpět a půjdete původním směrem.

Nám tu jeden den stačil a byli jsme rádi, že jsme zvolili právě tuhle cestu! Sice jsme si za to připlatili, ale brali jsem to jako daň za to, že nemáme více času.
Tour jsme si bookli zde – https://www.abeltasman.co.nz/a-day/walk-abel-tasman-national-park/longer-walks/walk-abel-tasman-swing-bridge-bush-beach/  A vyšlo to na 69 NZD/osoba
Nebojte, není to žádná organizovaná tour, kdy byste chodili za průvodcem:D jen vás taxík přiveze a zase odveze.

POZOR : zjistěte si přílivy a odlivy. V určitých částí můžete jít přes pláže pokud je odliv, což je super!, Naskytne se vám zase úplně jiný pohled!! V ostatních případech při přílivu musíte úsek obejít a jít ve většinu cesty lesem, což je zacházka třeba na 2 hodiny a taky nudnější!
My měli štěstí, že se nám při odlivu naskytl nádherný výhled na Torrent bay, což je prý nejkrásnější úsek v Abelu! Pokud by tu byl ale příliv tuhle krásu, co vykouzlí příroda bychom neviděli:(

TIP: Taky si zde můžete půjčit kajaky a kajakovat, což je jeden z nejznámějších způsobu jak Abel poznat! Pokud jdete pěšky, jdete totiž větší část cesty lesem, což mi přijde strašná škoda! Z kajaku ale vidíte všechny ty opuštěné plážičky, můžete dojet na jakoukoliv si vyberete a být zde zcela sami! Když se vám poštěstí, můžete i vidět plavat lachtánky kolem vás:)
My kajaky nezvolili kvůli ne úplně dobrýmu počasí a taky málo času.

Pokud zvolíte více denní trek, můžete zde přespat, ale pouze v chatkách nebo kempu tomu určených!!! Doporučujeme ale booknout dopředu, je tu o tu šílený zájem!:)

                                                                          WHARARIKI BEACH

Po celodenním treku v Abelu jsme se přesouvali Wharariki beach, která byla vzdálená 2 hodinky cesty
Tohle místo mi poradila kamarádka, která 2 roky na Zélandě žila. Je to přesně jedno z těch míst, které není na předních příčkách v průvodci, a o to víc vám vyrazí dech, když tam jste!!

Tohle místo patří  k jedním z našich nejoblíbenějších míst na Zélandě! Už když tam přijíždíte, je to jako byste se ocitli na konci světa, takhle jsme si tohle místo pojmenovali. Nikde nikdo, kolem vás zelené kopečky, plné chlupatých klubíček,  divocí koně, dunová pláž  a pak už jen oceán a modro…
Dýchla tu na nás neskutečná atmosféra!! Spali jsme v božím kempu, kde byla obří kuchyně a společenská místnost, která byla celá prosklená a s terasou, takže jste si mohli vychutnávat ten klid a nádheru kolem vás – http://www.whararikibeachholidaypark.co.nz/ noc zde stála 18 NZD/osoba noc

Wharariki beach je také známá hlavně díky přírodním lachtaním pools, což znamená, že můžete pozorovat malé lachtánky, kteří si tu hrají nebo se učí plavat. Dospěláci se většinou slunní opodál na kamenech. Na přírodní lachtaní pools jsme se těšili nejvíce, a byl to i důvod proč jsme sem jeli. Když jsme ale dorazili na pláž, lachtany jsme viděli, ale žádný pools nikde, byl totiž příliv.

TIP: zeptejte se na recepci na odliv a příliv. V našem období byl největší odliv ve 14:00 a tím pádem se najednou odkryly i přírodní pools, a my tak mohly pozorvat lachtany z neskutečný blízkosti!

Tady jsme strávili 1,5 dne a byli jsme unešení. Počkejte si určitě na západ slunce na pláži, viděli jsme zde jeden z nejhezčích západu a právě tato pláž je i úžasnými západy vyhlášena.

Pokud se tu neubytujete, je zde parkoviště, kde můžete zaparkovat,ale nesmíte tu přespat!
Cesta z kempu i parkoviště k samotné pláži trvá cca 20 minut, přes kopečky a úžasný scenérie!

TIP – navštivte taky Cape Farewell, Rundumblick View kde je krásný výhled na útes a od kempu je to asi 10 min autem!:)

A taky úžasnou lesní kavárničku, která je hned u parkoviště a u vstupu k Wharariki beach. Mě jako kavárenskýho povaleče totálně dostala!!

Můžete si zde taky booknout vyjíždku s koňmi po pláži, což musí bejt sooo romantic!

Po tom co jsme museli opustit Wharariki a zamáčknout slzu, vůbec se nám z tohohle místa, kde na vás dýchal klid jako nikde jinde nechtělo, nás čekal nejdelší přejezd do Kaikoury, kde jsme měli naplanové koupání s delfíny!

                                                                                       KAIKOURA

Cesta do Kaikoury z Wharariki beach trvala 8 hodin, jelikož je to na druhý straně Zélandu, zabralo nám to tedy celý den. To jsme využili k dalšímu většímu nákupu potravin a powifinili ve městě u oběda.
Jediné štěstí bylo, že otevřeli nově opravenou dálnici po velkém zemětřesení z roku 2016 a otevřeli ji přesně v ten den, co jsme jí projížděli, a potřebovali jsme se dostat do Kaikoury.
Což jsme se modlili, aby to v termínu stihli, jinak by to pro nás znamenalo další velkou zajížďku.
Cesta byla fajn, druhou polovinu jsme jeli téměř celou cestu podél pobřeží, takže bylo co sledovat, a hlavně, čemu jsem nemohla uvěřit! I z auta jsme  viděli neskutečný množství lachtanů, který se rochnili ve vodě, nebo skalách, byli jich tam stovky! A ja měla celou dobu hlavu vystrčenou z okna!:)

Kaikoura je známa pro svůj bohatý podmořský život a pokud chcete vidět kosatky, velryby, delfíny, lachtany ve svým přirozeným prostředí, řadí se tohle místo, mezi jedno z nejlepších na pozorování na světě!!
V Kaikouře jsme byli v úžasným kempu, který měl i vyhřívaný bazén, vířivku a wifi. Trochu jsme si dopřáli:D a nakonec to ani nevyužili:D https://www.kaikouratop10.co.nz/
Kemp vyšel na 22 NZD/osoba/noc

Dejte si pozor –  na Zélandě nefrčí moc neomezená wifi a tak i v lepších kempech dostanete třeba jen 150 – 250MB denně.

Jelikož nám zbyl čas, šli jsme se projít po slavné „tulení stezce“ takzvané Peninscula Seal Colony. Má přibližně 3 kilometry a můžete zde vidět seals rodinky! Za nás rozhodně doporučujeme, viděli jsme jich nespočet a byli i v těsné blízkosti malinkejch, kdy jsme o ně málem zakopli!!:) Vyhraďte si na to minimálně hoďku:) určitě si odnesete krásnej zážitek!
Jen prosím dodržujte vzdálenost, a nenarušujte jim jejich přirozené prostředí, a  hlavně nestrkejte foťáky pod nos, jako číňani, jen abyste měli krásnou fotku!

Jinak Kaikoura je takové menší městečko, kde v pidi centru najdete pár obchodů, restaurací či kavárniček:)

Druhý den jsme vyrazili na nás nejvíc očekávanej zážitek, na kterej jsme se klepali už z domova! Na plavání s divokými delfíny ve volný přírodě!!!
Nemohla jsem uvěřit, že je to tady! V 5:25 jsme vyráželi do Encouter centra – jediné centrum v Kaikouře, které takovéto výlety pořádá. Bylo vzdálené 5 minut jízdy autem od kempu.

Plavání s delfíny jsme si zarezervovali už z domova zde http://www.encounterkaikoura.co.nz/dolphins/ rozhodně doporučujeme, jelikož je o to velký zájem, a loď jezdí většinou „jen“ 2krát, maximálně 3 krát denně, nemusí na vás vystačit místo. Bez předchozí rezervace si na místě určitě neškrtnete!

Jak to probíhá?
V Encounter centru, vyplníte dotazník a podepíšete, že je vše na Vaši zodpovědnost, dostanete neopreny a veškeré vybavení, které budete potřebovat. Poté vás bude čekat cca 20 min přednáška, jak se chovat, jak výlet bude probíhat, co dělat v případě, že se vám ve vodě udělá špatně atd..
Po přednášce se přesunete minivanem na loď. Na lodi nás bylo 14 lidí, což bylo super, žádná masovka a hlavně nikde jinde žádné jiné loďě! Pouze ta naše, což bylo velkým překvapením, jelikož jsme se báli, aby to nebyla masovka, ale společnost chce delfínům zachovávat přirozené prostředí a ne jim tam házet několikrát denně hromadu číňanů:D

Probíhá to tak, že až se najde hejno delfínů, spustí se klakson a to je znamení, že můžete skočit do vody, ve vodě jste přibližně kolem 30 minut, až hejno odplave, zazvoní znovu klakson a to je znamení, že se máte vrátit na loď. Takhle uděláte asi 3 výstupy a nástupy. Já musím říct, že jsem měla stažený půlky snad jako nikdy, a chvilku jsem uvažovala, že tam vůbec neskočím, přece jenom divokej oceán, divocí delfíni, a pod námi 2 kilometrová hlubina. Nakonec mě  touha a zvědavost přemohla a bylo to neskutečný!
Čekali jsme, že uvidíme pár delfínů kolem sebe. Ale jich tam byli stovky! A uplně se o nás otírali!!!
Bylo to neskutečný, dojemný, krásný, nepopsatelný!!! Tohle byl jeden z našich nejsilnějších zážitků!
To, když si povídali, a pocit vědění, že jsou volní, ve svém přirozeném prostředí se jen ztěžka popisuje! Pokud tedy na Zéland pojedete, tohle místo určitě nesmíte vynechat! Je to jedno z mála míst na světě, které vám tenhle zážitek umožní.

Hlavně prosím nenavštěvujte a nepodporujte  ty různé marinelandy a akvária, kde jsou delfíni a ostatní zvířata drženy! Věřte, že když delfína, nebo jiné zvíře uvidíte ve volný  přírodě, budete z toho mít mnohonásobně silnější zážitek!

Nás tenhle neskutečnej zážitek stál  2740 Kč/osoba a trval cca 4 hodiny! Nejlépe investované peníze, a jak se říká, cestování a zážitky jsou jediné investice, které vás dělají doopravdy bohatší

Další jiné pozorování zvířat jsme bohužel nestihli, ale kdybychom zůstali dýl, určitě bych chtěla na kosatky, či velryby!

                      Kratší video ochutnávka, kdy jsme byli doslova obklopeni delfíny

 

                                                                     JEZERO TEKAPO  a PUKAKI

Další den jsme se přesouvali k Mount Cooku, kde jsme měli naplánovaný další trek. Po cestě jsme si udělali přestávky u těhlech nádhernejch jezer, kde smaragdově modrá voda bije do očí! Přenádherné hory v okolí, dodávají jezeru dokonalý kontrast!
Cesta k Tekapu z Kaikoury trvala 5 hodin. U jezera jsme strávili cca půl hodinky, kde se můžete procházet,dojít k fotogenickému kostelíku – Church of The Good Shepherd, dát si sváčů, a nebo obdivovat Lupins!
Lupins jsou barevné květiny – pro ně plevel, které rostou po celém Zélandu, klidně i u silnic,  já se na ně nemohla vynadívat, jelikož jsou neskutečně fotogenické a takovej plevel bych brala i u nás:D

JEZERO PUKAKI je od TEKAPA vzdálené taky cca půl hodinky. Určitě se zastavte na Peters lookout – hodně fotogenické místo Zélandu, kde se vám naskytne výhled na neskutečně modré jezero a v pozadí Mount Cook.

                                                                                   MOUNT COOK

Do cílové stanice to bylo z PUKAKI půl hodinky. Náš cíl byl Aoraki Village Mount Cook konkrétně jediný kemp široko daleko – White Horse Hill Campground, kde noc stála 13 NZD/osoba
Je to camp od DOC, takže tu vlastně nic kromě záchodů a chatky, kde je zátiší na vaření nebylo. Připravte se tedy, že musíte mít svůj vařič a vše:)

Celou noc byl šílenej vítr, takže ve stanu to byla doopravdy lahoda:D a ještě nám ho okusovali malí, divocí zajíci, kterých je tam nespočet.

Druhej den jsme vyrazili na planovaný trek Hooker Valley Track, který je cca na 3 hoďky a zavede vás k jezeru s plovoucími kry, které je přímo pod nejvyšší horou Zélandu Mount Cook a vy se tak můžete kochat pohledem na ní.
Procházka je suprová, všude se tyčí krásná panoramata, kdy několikrát musíte přejít přes houpací mostíky. Byl to také nejlehčí trek, který jsme z celého Zélandu šli, není tak divu, že jsme tu taky potkali nejvíce turistů, jelikož je to téměř celou dobu jen po rovince a přitom vidíte krásný scenérie:)

Po Hooker treku nám zbyl čas a tak jsme se šli ještě mrknout na KEA point, který jsme našli na campermatu ( aplikace na atrakce NZ), byl vzdálený cca 30 min z parkoviště z druhé strany oproti Hooker Valley trek a naskytl se vám výhled z opačné strany:) Pokud se vám poštěstí, uvidíte i papoušky KEA

TIP – určitě krásný zážitek musí být výšlap na známou červenou Mueller Hut chatu, kde může přespat 15 lidí. Je to ale dost známý sněžný hike, takže je potřeba hoodně dopředu zarezervovat!! Navíc je i dost často uzavřena díky počasí a možným lavinám. Ale určitě to bude neskutečný zážitek!

                                                                                 WANAKA

Po Mount Cooku nás čekala Wanaka, na kterou jsem se já osobně hoodně těšila a nezklamala!!:)
Cesta sem od Mount Cooku trvala 3 hoďky, dojeli jsme tedy k večeru a ubytovali jsme se v kempu – https://wanakakiwiholidaypark.nz/ – 22 NZD/osoba noc. Nejlepší kemp za celý Zéland!

Wanaka je takové menší městečko, které je obklopeno horami a je faaakt malebný!:) Je zde tedy spousta nádherných treků s ještě nádhernějšími výhledy.
Druhý den jsme se šli podívat na slavné jezero – Wanaka lake, kde je slavný strom ve vodě. Pro mě rozhodně neskutečnej zázrak přírody!

                                                                              ROYS PEAK TRACK

Dopoledne nás čekal Roys Peak trek, na něž jsem se těšila nejvíce a modlila se,aby nám vyšlo počasí! Počasí nám vyšlo skvěle a musím říct, že ta příroda a výhledy tady mě dostaly nejvíce z celého Zélandu! Pro mě jedna z nejkrásnějších přírodních věcí, které jsem viděla!!

Roys Peak trek je dlouhý cca 16 km, a trek trvá približně 6 hodin, kdy 3 hodiny jdete do ukrutnýho krpálu. Možná kdybychom věděli, jakej výstup nás čeká, asi bychom to vzdali předem. My to ale nevěděli,  a musím říct, že po hodině jsme byli totálně hotoví!! Ale ty výhledy, ty nás hnaly dál jako nikdy!
Všude se pasou ovečky, které vám dělají společnost, a vy se tak můžete kochat pohledem na jezero, městečko, hory, prostě fjordy, ale jaký!

První zastávka – kde jsme to mimochodem chtěli vzdát a otočit to dolů:D je slavné fotogenické místo Roys Peaku, kdy jste na hřebenu a za sebou máte už jen fjord. Většina fotek z instagramu je právě z tohoto místa. Po tom, co jsme si zde ale odpočinuli, nasvačili, byli totálně mokří, takže jsme byli schovaní v závětří a udělali asi tak milion fotek, rozhodli jsme se jít až na vrchol, hodina navíc nás už nezabije a už se sem nikdy nepodíváme – tohle bylo naše hlavní motto, které nás hnalo celý Zéland:D
Většina lidí tedy dojde pouze sem a otáčí to zpět.
Když jsme došli až na samotný vrchol, byli jsme neskutečně šťastní, sice se mi klepaly nohy a ruce vyčerpáním, byla jsem totálně propocená, měly jsme puchýře a sedřený nohy, ale ty výhledy to všechno smazaly a nám srdce plesaly z tý nádhery!:)
Cesta dolů byla horší, jelikož byla stejná jako nahoru, takže žádné nové výhledy nás nečekaly, únava se začala projevovat, slunce pálilo, puchýře bolely, a hlady jsme šilhaly. Celý trek jsme ale zvládli za 6 hodin i s neustálým zastavováním na kochání a fotky, a sváčy. Byl to neskutečnej přírodní zážitek!

Večer jsme jenom chillovali, protože jsme nebyli ničeho jinýho schopni:D

  NUGGET POINT LIGHTHOUSE, ROARING BAY PENGUINS, CANNIBAL BAY SEA LION COLONY

Další den jsme se přesouvali na úplně jižní cíp Zélandu, který byl zase o něco jiný:)
Cesta z Wanaky nám zabrala 3 hoďky a ubytovali jsme se u týpka na zahradě, který to tu zde provozuje jako camp –  http://hillviewcampsite.co.nz/, který jsme našli zase přes aplikaci CamperMate.
Supr vtipnej chlapík, kde noc stála 10 NZD/osoba, byla zde i kuchyňka, záchod i sprchy, (sprchy za menší poplatek), pokud jste chtěli, udělal vám homemade pizzu s hranolky za 10 NZD.

Odpoledne jsme jeli na Nugget Point, maják na „konci světa“ super fotogenický místo, musí tu být nádherný západy! Vidíte všude nespočet, tuleňů a lachtanů.

Na Roaring bay Penguins jsme marně vyhlíželi a čekali na tučňáka, kterej nám už jako jedinej do „sbírky“ chyběl. Nikde nikdo, „pouze“ zase tuleni na pláži:D

Cannibal bay je slavná pláž kde najdete lvouni, tuleně,lachtany, vlastně ani nevím jaký je mezi nimi rozdíl, jen vím, že lvouni jsou největší:D
Super hezká pláž, na které jste skoro sami! Vítr a vlny jak prase, ale taky ty lvouni že jo! Kdy se jen modlíte, aby se nenasral, a nerozběhl se na vás:D jeden totiž po nás fakt šel, a nebylo to úplně příjemný:D  vidět je ale povalovat se spokojeně volně na pláži stojí za to!:)

Všechny tyto místa jsou v okolí, kousek od sebe, zabere vám to tak 3 hoďky, většina cesty je podél pobřeží, kde je se na co koukat! A nikde nic neplatíte, neber to!:D

          CURIO BAY – DIVOCÍ DELFÍNI, THE LOST GYPSY CARAVAN, PURAKAUUNUI FALLS

Pokračujem v jižním módu. Počasí se zkazilo, takže místo toho abychom si užívali jižních pláží, pikniku na nich, sedíme na nich zmrzlí v bundě, v kapuci, jelikož tu fučí, jako… 😀
My se ale nevzdáváme, jelikož dnes máme v merku delfíny ve volný přírodě! A to, i kdyby měly trakaře padat:D

Curio Bay a divocí delfíni– Tohle tajný místo mi zase poradila kamarádka, která tvrdila, že delfíni plavou hned u břehu, takže pokud skočíte do oceánu, máte je hned podél boku!

Už když jsme přijížděli na parkoviště, viděli jsem delfíny hned u břehu, třeba 5 metrů! Žije tu odrůda delfínů dusky, které asi baví skákat ve vlnách, tam kde se lámou:) takže pokud trochu odplavete od břehu jsou vaši!

Jelikož je to ale Pacifik, umíte si představit tu ledárnu, lidi, co byli ve vodě, měli většinou neopren (při surfu) nebo odvážlivci, kteří prostě chtěli mít zážitek a skočili tam jen tak v plavkách!
Mezi ně jsme se nakonec zařadili i my, jelikož jsme závistivě koukali na lidi, který měli divoký delfíny, hned u sebe. Jeden pár se tam objímal ve vodě, a delfíni jim tam pomalu skákali přes hlavy. Romantika jak prase, chápete, takže jsme neodolali skočili tam v plavkách a já myslela, že mi právě odumřelo všechno:D
Nikde jinde bych do tak ledový vody nevlezla, a když říkám ledový – nemyslím tím mácháč po ránu, ale fakt voda,která úplně bodala! Delfíni byli ale sakra výzva a motivace, a když se vynořilli hned 2 přímo vedle mě, úplně jsem roztála a začla jsem i svoje tělo cejtit:D

Ve vodě jsme vydrželi max. 15 minut, ale i tak za to stálo… Kdy a kde se vám stane, že se koupete u pláže a delfíni tam skáčou kolem vás? Zase motto, že tohle nikdy nezažijem a už se sem nikdy nevrátíme nás donutilo udělat bláznivej nápad! Takže nebuďte bábovky, a když někde budete, jdete do toho po hlavě! Vždycky na to budete rádi vzpomínat! Protože jak se říká, spontánní nápady jsou ty nejlepší! A tohle byl sakra dobrej nápad!

By the way, můžete zde spatřit i tuleně, lvouni, tučňáky, ale jakmile zbystříte delfíny u břehu, nic jinýho vás už nebude zajímat:D

Po delfínech nám byla fakt kosa, hlavně počasí nevypadlo, že se umoudří, po cestě jsme zahlídli gypsy caravan, kde jsme se zastavili, je tu nádherná kavárnička a uvnitř karavanu je takový vetešnictví, co se kde našlo, různé ručně vyrobené hlavolamy, určitě jako zastávku a zabavení doporučujeme!!:)
A kafe měli fakt dobrý!:) Vstup zdarma.

Jelikož nám zbyl čas, stihli jsme ještě Purakaunui Falls, které byli příjemnou zastávkou, ale nic co by vám vzalo dech:)

Z tohodle dne, nemám bohužel skoro žádné fotky:(

                                                                                 MILFORD SOUND

Po Jihu jsme se přesouvali na opěvovaný Milford Sound, kdy nám cesta sem z jižního cípu zabrala 4 hodiny. Milford je v každém průvodci na prvním místě, několikrát zdůrazněno, a označovány jako za 8.div světa. Trošku jsme se báli komerčnosti místa, jelikož jak to tak bývá, někdy na to, na co se nejvíce těšíme, bývá zklamáním, ale byli jsme nadšení! Rozhodně doporučujeme, jedna z nejhezčích krajin, co jsme na Zélandě viděli!

Většina lidí ale jede pouze na vyjížďku po fjordech lodí (nejkomerčnější výlet tady) a zase nazpátek do nejbližšího města TE ANAU, to je ale veliká škoda, jelikož okolí Milfordu toho nabízí mnohem více!
Pokud vám počasí dovolí, jděte, co nejvíce treků to půjde, nebudete litovat, to vám slibuju!

My měli v plánu zůstat 2,5 dne a modlili se, aby nám počasí vyšlo! Milford je totiž známý pro né úplně dobré počasí, kdy 2 ze 3 dnů totálně proprší a je celý v oparu, jelikož se mraky drží v horách. My měli ale neskutečné štěstí a měli jsme celé dny totální sunshine! A ani místní to nechápali, tohle léto u nich je prý nejsušší za několik let! To jsme měli za ten mordor na Tongariu!!:D

Většina lidí vyjíždí z TE ANAU, menší městečko, které je cca 2 hoďky od Milfordu a poslední možnost si zde nakoupit zásoby, pro ty, co  budou zde v pustině několik dní. My byli 2 dny v pustině a spali jsme 2 noci zde – Cascade Creek Campsite , noc 13NZD/osoba – kemp provozovaný od DOC, jak jste si všimli, všechny kempy, kde není široko daleko nic, jsou provozovány DOC, kdy turistům umožní zde pobývat za menší poplatek. Je to ochrana novozélandské přírody, aby se tak vyhli, že si turisti ustelou, kde chtějí. Vyhradili se tak určitá místa, kde můžete složit hlavu. Kemp byl nejblíže k plavbě lodí, zvolili jsme si ho schválně, jelikož jsme měli plavbu rezervovanou hned brzy ráno. Po cestě s TA NAU jsme potkali asi 4 takové kempy.

KEY SUMMIT
TRACK

Po tom, co jsme dorazili z jihu a nakoupili zásoby v TE ANAU, šli jsme 3hodinnový trek na KEY SUMMIT, chtěli jsme jednak využít času, a také nádherného počasí, kdy obloha byla vymetená. KEY SUMMIT, je easy trek, kde jsou velehory kolem vás a určitě budete nadšení, je to část nejslavnějšího ROUTEBURN několika denního treku. Po Hooker Valley treku, to byl druhý nejvíce navštěvovaný trek, jelikož patří k těm lehčím. A číňanům se selfie tyčema se prostě nevyhnete:D

Jelikož jsme nemohli uvěřit, jaké je počasí, jeli jsme se podívat ještě na břeh Milford Sound (odkud odjíždí lodě po fjordech), které je neskutečně nádherné a fotogenické. Pokud si zadáte Zéland, jsou to většinou hned první obrázky! Jízdu lodí jsme měli totiž naplánovanou a zarezervovanou z domova jako poslední ze všech dní a báli jsme se, že bude špatné počasí, proto jsme chtěli využít počasí, abychom se stihli pokochat tou nádherou! Procházku po nábreží rozhodně doporučuju, z tý masiv lidí, co šlo na loď jsme tu potkali úplné minimum, velká škoda, naskytne se vám celkový výhled na přenádherné fjordy! Našli jsme i tajnou houpačku, o který podle mě skoro nikdo neví!:)

                                                           GERTRUDE SADDLE, LAKE MARIAN

Probudili jsme se do  dalšího super počasí, jupííí! Naše naplánované treky mohly tedy pokračovat!
Jako první nás čekal Gertrude saddle, který se řadí mezi ty nejnáročnější treky, co jsme šli. Je to nádherný trek, na kterém jsme potkali za celou dobu max. 10 lidí. Celkově jsme to stihli ujít kolem 5 hodin i s pokecem nahoře s českým párem. Proč je zde tak málo lidí, nám bylo jasné hned, není to vůbec easy, ale stojí to za to! Až vyjdete nahoru, zjistíte proč!

POZOR –  tento trek rozhodně nedoporučujeme za špatného počasí, kdy se trek může stát i smrtelný! Většinu treku jdete přes obří šutry, držíte se lan, nebo jdete fakt jen po hladké žule, neumím si představit jít trek za mokrého počasí, jelikož když vám ujede noha, víte co..

Pokud ale uvidíte vymetenou oblohu jako my, není se čeho bát, my nejsme žádní horalové a zvládli jsme to, i když jsme byli hotoví, a já měla stažené půlky, jelikož všude se píše o nebezpečnosti treku a že jdete na vlastní nebezpečí… Nakonec jsem ale byla ráda, že jsem šla, ta příroda byla fakt panenská! Až se mi nahoře srdce zastavilo nad tou krásou! Gertrude nám zabral něco málo přes 5 hodin.

Zjistili jsme, že na týhle dovolený jsme tak trochu blázni, a prostě chtěli vidět co nejvíc, takže po Gertudde žádnej odpočinek, ale vzhůru na Lake Marian!

Lake Marian, je 3 hodinovej trek, kdy kolem vás hučí vodopády, jdete takovu menší „džunglí“ a pak se vám naskytne výhled na úžasně modrý jezero obklopený horama! A navíc jsme tu potkali jen 3 lidi u celýho jezera! Co je víc??:) trošku mi to tu svým způsobem připomínalo Italský Dolomity.

Spali jsme zase ve stejném kempu, tady musím podotknout, že jsme začli spát v autě a bylo to super!:) byli jsme prostě líní stavět stan, udělali jsme pár změn v autě a spaní bylo připraveno! Byli tady krásný východy slunce a v noci plno hvězd na obloze! Kam se hrabou 5ti hvězdičkový hotely! My sice spali v bordelu mezi jídlem, na 2 metrech čtverečních, poštípaní od sand flies, ale tohle za to stálooo!!!

Sand flies – malé mušky, co vám budou otravovat novozélandskej život! Vyskytujou se hlavně u vody, jediné, co pomáhá je bejt zahalení, citronela, nebo kvalitní repelent. Budete rádi za naše komáry, protože tyhle malí svině nejdou ani vidět, a najednou máte boláky, který se vás budou držet fakt dlouho! Naštěstí je to nezávadný a nic se vám nestane, kromě neustálého škrábání:D

                                                                                     MILFORD PLAVBA

Plavbu jsme si zamluvili na štědrý den, byl to náš první štědrej den mimo domov, a hned na druhý straně světa a bylo to strašně zvláštní:)

Plavbu jsme si dali hned tu první možnou – rozhodně doporučujeme, určitě minimum lidí oproti odpoledni. Většina lidí jede z TE ANAU a to je cca 2 hoďky a číňani takhle brzo určitě nevstávají:D a vy z toho můžete těžit.
My si schválně vzali a rezervovali plavbu od 8:30 – 10:30 s malou lodičkou od menší společnosti Mitre Peaks Cruises – https://www.mitrepeak.com/
Plavba stála 70 NZD/osoba a trvala tedy 2 hoďky
, v ceně bylo kafe a čaj neomezeně.

Měli jsme fakt štěstí na počasí, ty výhledy byly neskutečný, po cestě vidíte vodopády, pod který vás i vezmou, takže se připravte, že budete trošku mokří, tuleně vyhřívající se na skalách, a fjordy kolem vás!
Můžete si zde vzít různé balíčky od snídaně na lodi, až přespaní na lodi, nebo vyhlídkovej let vrtulníkem, to už je ale samozřejmě finančně úplně někde jinde! I když mě teda ten vrtulník fakt lákal, muselo to bejt neskutečný, vidět to ze shora! Chlácholili jsme se tím, že to bude ale podobnej výhled jak z Gertrude saddle:D

Po plavbě jsme se šli projít ještě po nábřeží, neměli jsme těch výhledů pořád dost:) pak nás už jen čekala cesta zpět do TE  ANAU:)

V TE ANAU ubytovali v lepším kempu – když byl ten štědrej den:D – https://teanaukiwiholidaypark.co.nz  20NZD/osoba/noc/stan.
Večer jsme si udělali tuňáka, špagety, koupili si parmoš, a jen „slintali“ nad naší štědrovečerní večeří, a představovali jsme si, že jíme řízek se salátem, na kterej jsme mysleli jako nikdy!!:D Bouchli jsme šáňo a mysleli na naše rodiny a vánoční Prahu.

                                                                                     QUEENSTOWN

Queenstown je prý nejhezčím městečkem na Zélandě, jeho obklopení horama je fakt velkolepý! Nicméně se nám nelíbil davovej turismus a bylo zde cítit snobství, jelikož sem jezdí hlavně bohatí číňani za adrenalinovými atrakcemi! Tím je zároveň i Queenstown vyhlášený, naše srdce si ale nezískal, a líbila se nám o dost více Wanaka, která je Queenstownu svým způsobem dost podobná!
Taky to bylo jedno z nejdrazších míst, které jsme na NZ navštívili.

Cesta z Milford do Queenstownu trvala 2 hoďky. Ubytovali jsme se v kempu – Twelve Mile Delta Campsite 13NZD/osoba. Opět jen plácek od DOC, a záchod, za to hned u jezera s nádhernými výhledy. Tento kemp je trošku za městem, ale určitě nejlevnejší varianta!:)

 

                                                                     ROUTEBURN TRACK, GLENORCHY

Ráno jsme vyrazili na část Routeburn treku, cesta z Queenstown do Glenorchy, je považováná za jednu z nejhezčích cest na Zélandě, doopravdy krása střídá nádheru! Cesta trvá hodinku, a uteče jako nic, díky tomu, co vidíte za okny! Tuhle cestu určitě doporučujeme projet!!
Routeburn trek je samozřejmě více denní, my zvolili část pouze do první chaty – cca 6 hodinový trek (do Routeburn Falls Hut). Byl nádherný, a trošku nás mrzelo, že jsme si nezkusili jít jeden více denní trek, protože např. tahle chata uprostřed panenský přírody byla fakt něco!

Začínala se projevovat únava a na konci treku jsme byli fakt hotoví! Zastavili jsme se ale ještě v Glenorchy, úžasné městečko v ještě úžasnější přírodě, určitě se projděte k jezeru, kde stojí známá červená chata:)

Po Glenorchy jsme jeli do Queenstownu, a přespali jsme 2 noci v kempu zde  https://holidaypark.net.nz/ – 25 NZD/osoba/noc/stan – nejdrazší kemp – za prvý Queenstown že jo, za druhý období Vánoc:)

                                                                            BEN LOMOND TRACK

Poslední trek na Zélandě a jeden z nejnáročnějších, 6hodinový téměř 20ti km trek, kde jsme vypustili duši a vážně to chtěli otočit! Nohy už nás neposlouchaly, psychika dělala svoje, únava se projevovala. Museli jsme dělat časté přestávky a svačiny, abychom to zvládli až na vrchol! Ale i když těžce, zvládli a já si vítězně dala za odměnu vajíčko na trvdo nahoře! Po 3 tejdnech převážně na instantních věcech, pro nás bylo i vajíčko gastro porno!:D
Trek je hodně podobný Roys Peak treku, Roys je ale více malebnějšíJ jednu část jdete lesem, druhou po hřebenech a třetí po skalách, ta pro mě byla nejtěžší, největší převýšení a celkové vyčerpání. Rozhodně ale dojděte až na samotný vrchol, naskytne se vám výhled jako malovaný! Tady jsme potkali taky jedny z nejvíce turistů, jelikož je to hned v turistickém Queenstownu:)


Z jedné strany jsem byla štastná, že už nebudu muset více hikovat, jelikož moje tělo se začlo slušně ozývat a myslím, že více treků už by asi nesneslo:D na druhou stranu mi bylo tak trochu smutno, jelikož jsem věděla, že tímto naše cestování končí, a byla to poslední příroda, kterou jsem na Zélandě spatřila. A  jelikož razíme heslo, nikdy na stejné místo 2krát, bylo jasné, že tu jsme naposled, a tak jsem se naposled ohlídla, nasadila krosnu, naposled utřela zpocený čelo, a najednou jsem stála s báglama na letišti a čekal mě návrat do reality.

Vnitrostátní letenka z Queenstownu do Aucklandu vyšla s Air New Zealand   na 3550 kč/osoba a let trval necelý 2 hoďky.

Auto jsme vrátili v Apexu Queenstownu, který je hned u letišt a přeletěli do Aucklandu, odkud nás čekal let do Frankurtu.
Já jsem se nemohla dočkat rodiny se kterými jsme přes Vánoce nebyli. Na druhou stranu, už v letadle mi chybělo udělat si večer konzervu, zachumlat se do spacáku, zavázat tkaničky na trekových botech, sledovat ovečky po cestě, lézt po horách, a poslouchat našich 10 písniček v autě pořád dokola.

Tak co líbila se vám naše novozélandská pohádka?
Já stále nemůžu uvěřit, že to co jsme zažili se fakt stalo, a jen pohádka to nebyla. Zůstaňme tím malým dítětem, který se nebojí snít a dokáže věřit v nemožný!:)

8 comments Add yours
  1. Ahoj, delfíni zní naprostro báječně :-). Chtěla bych se zeptat, jak dlouho dopředu ste rezervovai výlet a jaké pak bylo počasí? Mám trochu strach z časné rezervace, aby pak nebyly vlny jak blázen a nebylo nám špatně (četla jsem, že dost lidí tam má problém s mořskou nemocí), jak jste to měli vy :)?

    1. Ahojky, my rezervovali asi mesic a pul dopredu. Protoze uz bylo malo volnych mist.
      Urcite rezervuj dopredu pokud pak chcete jit.. my se modlili aby pocasi bylo dobry a meli jsme naprosto skvele, slunecne pocasi.
      A i presto par lidi na lodi zvracelo.. takze si clovek asi nevybere😄 uzijete si to rozhodne i tak!!:)

  2. Ahoj,
    předem se omlouvám, jestli je to hloupý dotaz.
    Ale chtěla bych se zeptat, když jste šli na ten Routeburn track do první chaty (Routeburn Falls Hut), tak jste si tu chatu zarezervovali přes DOC a pak jste šli zpátky stejnou cestou? Chtěla bych mít jistotu, že když to takhle zabookuju a potkám někde toho “rangera”, tak nebudu mít problém 😀 🙂
    Je asi jenom na mně, jestli půjdu do první chaty a zpátky nebo to projdu celé až do konce. Nebo se pletu, nevíš?Ježíš, doufám, že je to srozumitelný 😀
    Moc děkuju za odpověď 🙂

    1. Ahoj, my jsme sli do te prvni chaty bez prespani. Dali jsme si to jako jednodenni vylet. U chaty jsme si dali vetsi prestavku a pak sli zase zpatky:) takze jsme tam nespali:) my si takto nic nerezervovali, ale nevim, jak to funguje kdyz tam chces prespat. Urcite musis udelat rezervaci dlouho dopredu:)

      1. Ahoj, moc děkuju za odpověď 🙂
        Ahaa, to jsem vůbec netušila, že je to možný takhle udělat. Takže jste za to vlastně nic neplatili, to je super. V tom případě ještě jednou moc děkuju za odpověď, pomoc a taky i za to, že píšeš tenhle blog. Je senzační! 🙂

  3. Ahojky, boží článek! Procestovat Nový Zéland je náš dlouholetý sen a vypadá to tak, že bychom si ho letos mohli splnit. 🙂 Chtěla bych se zeptat, jakým způsobem jste zařizovali pronájem auta? Řešili jste pronájem až na místě nebo jste si ho nějakým způsobem rezervovali už z domova? Dělali jsme si už nějaký průzkum ohledně pronájmu a našli jsme tuto stránku Pujčení auta Nový Zéland. Neřešili jste to náhodou přes ně? Popřípadě co byste nám doporučovali? Radu.

    1. Ahojky, diky moc:) Zeland je uzasnej;)
      Pujceni auta jsme resili uz z domova.. nemeli jsme ale campervan, ale obycejne economy.
      Nebyl zadny problem, pomalu ho ani pri prevzeti nekontrolovali😄 my meli pujcene pres spolecnost Appex car rental, vse mam v clanku popsane, tak mrkni:) uzijte si to!:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *