Úvod

Safari byl vždycky náš velký sen, přišel nám, ale tak vzdálený, že jsme ho “odsunuli” někam do pozadí a cestovali jinde po světě.

Když jsme ale přemýšleli kam na líbánky, chtěli jsme samozřejmě něco speciálního. A co jiného, než náš “zapomenutý sen?” Myslím, že lepší líbánky jsme si vybrat nemohli. A protože nejsme válecí typy, které odjedou do all inclusive resortu, ale zase jsme si chtěli na ty líbánky i dopřát  a nechodit jen s krosnami na zádech, spojili jsme safari v Tanzánii se Zanzibarem. Týden tedy divoký dobrodrůžo a týden romantika na krásných pláží. To by šlo ne?:)

PÁR ÚVODNÍCH INFORMACÍ, KTERÉ BY SE VÁM MOHLY HODIT

Letěli jsme v termínu 3 – 17.10.2018. Letenky jsme sháněli cca 16 dní před odletem, kvůli naočkování, trochu jsme to přecenili:D Sehnali jsme letenku z Prahy na Kilimandžáro s přestupem v Amsterdamu a nazpátek ze Zanzibaru s přestupem v Nairobi a Amsterdamu s KLM za 16500Kč, což nám přišla super cena za nakombinovaný let a hlavně s minimem čekání na přestupech.

KDY VYJET?
Pokud chcete na safari  vidět největší migraci zvířat, tak ta probíhá cca v lednu a červnu. Musí to být úžasný zážitek! Hlavní sezóna na safari je od června do října, kdy je takzvaná suchá sezóna.
Na Zanzibaru je nejtepleji od ledna do března, nedoporučuje se jezdit od dubna do května kdy jsou největší monzunové deště a ani v listopadu. Jinak můžete na Zanzibar kdykoliv:)

POSUN ČASU: + 1 hodina

MĚNA – Tanzánský šilink – 100 šilinku – cca 1 kč. Takže prostě odečtete vždy 2 nuly:D
Dolar –  V dolarech můžete platit taxíky, výlety a ubytování. V šilinkách hlavně v restauracích, suvenýry apod… Můžete tedy využít obě měny, mějte ale určitě vyměněné i šilinky ne jen dolary!

POZOR: Nebrali se dolarové bankovky roku 2003 a s rokem 2006 také měli problém, banka jim totiž za to dává menší kurz!

ZÁSUVKY: britský adaptér

OČKOVÁNÍ – my měli z předešlých let tyfus, žloutenky A,B a nově žlutou zimnici.
Pozor – pokud pojedete z Tanzánské pevniny, na Zanzibar, můžou po vás chtít předložit speciální očkovací průkaz se žlutou zimnici, která je v tomto případě POVINNÁ!!!
Očkování navíc nabývá platnosti až 10 dní od očkování, aby vás do dané země pustili! Nezapomeňte si proto speciální žlutou průkazku, kde máte žlutou zimnici potvrzenou. Vydá vám ji očkovací centrum po naočkování.
Pokud nenavštívíte tanzánskou pevninu před příletem na Zanzibar, očkování není povinné, pouze doporučené.

Žlutá zimnice stála 1400 kč v očkovacím centru. A nikdo nám ji po příletu na Zanzibar samozřejmě nekontroloval:D:D ale určitě ji mějte, abyste neměli případný problém se vstupem do země.

Co se týče malárie, žádné tablety jsme nebrali, slyšeli jsem, že lidé po nich mají špatné stavy, halucinace apod. Koupili jsme si pouze kvalitní repelenty z očkovacího centra a večer chodili zahalení (dlouhé kalhoty i rukávy) stejně tam bylo chladno:)

NÁBOŽENTSVÍ
Domorodé, islámské a křesťanské.

VÍZA – Pokud se nezdržíte více jak 90 dní, dostanete turistická víza na letišti. Zaplatíte poplatek 50 dolarů a je to vaše:)

To byly základní informace a teď se můžete pustit do čtení našich divokých zážitkůůů 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *