THAJSKO

THAJSKO 15.2 – 4.3. 2019

Musím se přiznat, že Thajsko bylo docela náročné naplánovat. Přece jenom jsem měla zodpovědnost za další 3 lidi a chtěla jsem aby si to všichni užili a aby vše probíhalo hladce. Zvolila jsem tedy zlatý střed, žádná válečka, ale taky žádný chození s krosnami na zádech a několika kilometrové treky ve 40 stupních. Chtěla jsem od všeho něco, pláže, kulturu, přírodu, džungli. Myslím, že za tak málo času a s pomalejším tempem našich, se mi to podařilo skloubit skvěle. Celá dovolená měla skvělý spád a byla hodně různorodá. Viděli jsme od všeho něco, spali jsme ve všech typech ubytování. Od luxusního resortu, bambusových domků na vodě až po hostel.
V letadle mě šimralo v břiše, a já se modlila aby naši rodiče byli nadšení a společně si svojí první exotickou dovolenou pořádně užili!

BANGKOK

Do Bangkoku jsme přiletěli v 8 ráno. Jeli se hned ubytovat, abychom mohli pořádně prozkoumat město. Ubytování jsme byli v centru, kousíček od lodní dopravy, v oblasti Dusit. https://sawatdee-guesthouse-the-original-th.book.direct/ Ubytko bylo úžasný, skvělá lokalita, milí majítelé, čisto a za pár korun. Za noc jsme platili 140 kč/osoba. Bylo kousíček od lodní dopravy, takže jsme se dostali kamkoliv za chviličku.

JAK SE V BANGKOKU POHYBOVAT

Pokud budete bydlet v centru, přímo z letiště jezdí METRO, kterým se tam úplně v pohodě dostanete. Metro je dost přehledný, takže se toho nebojte. My jeli přímo z letiště na konečnou stanici Phaya Thai . Metro nás vyšlo na 45 THB/osoba. Koupíte si žetonek, který nesmíte ztratit, při výstupu ho budete vhazovat do turniketu. Po celém centru se tedy můžete pohybovat metrem.
Když jsme vylezli z metra tak jsme si vzali ťuk ťuka, do kterýho jsme se narvali v 5 i s baglama plus řidič:D Ťukťukáři z toho měli srandu a byli moc milí. Hlavně smlouvejte!!!
Tuk tuk nás většinou vyšel na 100 THB pro všech 5:D

TUK TUK
Tříkolka, která se tvoří z motorky s místem pro řidiče a která má vzadu zastřešený vozík na 2 kolech. Na krátké vzdálenosti nejlepší prostředek, ťukťukáři číhají všude, hlavně všude smlouvejte a budete jezdit za pár korun. Nebojte se jezdit i ve více lidech, my jezdili v 5 plus řidič a byla to strašná sranda:) Kdo nezkusil v Thajku tuk tuk, jako by tam nebyl:D

GRAB TAXI
Určitě si doporučujeme stáhnout aplikaci grab do telefonu. Funguje to něco jako uber. Bylo to neskutečně levný a můžete si vybrat vozidlo i řidiče, vyšlo to ještě levněji než ťuk ťuk:D Což byl fakt paradox:D Jelikož jsme z Bangkoku letěli druhý den brzo ráno vzali jsme si grab na letiště za pouhých 380 THB/ 5 lidí plus 70 THB mýtné na dálnici. Letiště bylo vzdálený 25 km. Požadujte ale, aby zapli taxa metr!!!!

LODNÍ DOPRAVA
Určitě doporučujeme jako přepravu mezi chrámy i po městě. Bylo to neskutečně levné. Jsou turistické lodě a místní lodě. Turistické jsou modré a trochu dražší. Místní jsou oranžové a levné. Jeden lístek nás vyšel na 15 THB. Pokud pojedete modrou tak stojí cca 50 THB
Funguje to tak, že si zaplatíte jednu cestu a je jedno kam jedete. Nás ani nikdo nekontroloval jestli vůbec nějaký lístek máme.

CO JSME V BANGKOKU VIDĚLI

Na Bangkok jsme měli pouze 2 dny, takže je jasný, že jsme ho nestihli celý, stihli jsme ale takové ty základní věci a já ho už po pul dni milovala!!!
Najdete tu super krásný moderní hipsterský místa!:) Kam se hrabou naše kavárny! Ale taky tu najdete úžasnou architekturu a pravej asijskej ruch, troubení motorek, výborný místní trhy a neskutečnej street food.

Na všechny chrámy musíte mít zakryté ramena i kolena. Mějte u sebe šátek, ať se nepaříte v kalhotech. Na místě si samozřejmě můžete koupit kalhoty nebo šátky, to nám ale přišlo zbytečné. Do chrámu také vstupujete bosy, viděla jsem hodně lidí co mělo náhradní ponožky s sebou. Já si ale užívala rozpalenou dlažbu na boso a špinavý nohy:)

GRAND PALACE

O tomhle místě mám smíšený pocity, místo je to nádherný, ale všude bylo milion číňanů a kazilo to tak dojem nádhernýho místa.

Vstup je 500 THB, což byla nejdražší památka, kterou jsme navštívili a vlastně ani nevím, jestli si ji užili. Je to ale jako kdyby jste jeli do Prahy a neviděli Pražskej hrad. Navíc to byla první architektura, kterou jsme navštívili, takže jsme byli unešeni a vyfotili asi tak milion fotek:) ty kvanta lidí, mě ale šíleně štvali..Zvažte teda sami, jestli vám to za to stojí:)

WAT PHO

Kdybyste měli navštívit jen jeden jediný chrám v Thajsku, tak rozhodně tenhle!!!
Byl to nejkrásnější chrám, kterej jsem kdy viděla! Navíc byl jen 10 minut chůze od Grand Palace a téměř nikdo tu nebyl!!
Nachází se tu i největší zlatá socha buddhy, která měří 15 metrů a je dlouhá 47 metrů.
Vstup byl pouze 200 THB a mohla bych se tu procházet furt dokola jaká to byla nádhera! Tady mě to chytlo za srdce!

WAT ARUN

Hned přes řeku od Wat Pho je další úžasný chrám WAT ARUN, zase jinak krásný. Dostanete se sem nejlépe lodí.
Vstup pouze 50 THB

*Všechny tyhle chrámy stihnete v pohodě během jednoho dne.


KHAO SAN ROAD

Tuhle crazy ulici a meku baťůžkářů určitě musíte navštívit při návštěvě Bangkoku. Najdete tu prostě vše, od pouličních stánků, nočních klubů, masáží až po restaurace a backpackerskou atmosféru.
Můžete tu ochutnat všemožnej hmyz, krokodýla, dát si šejky, satay na špejli, pad thai, mango sticky rice a další všemožný dobroty.
Masáž v kteroukoliv noční hodinu přímo na hlavní třídě není problém. Rozhodně doporučujeme! Půl hodina masáže nohou vyšla na 150 THB.


FLOATING MARKET DAMNOEN SADUAK A TRAIN MARKET MAEKLONG

Na druhej den jsme si zamluvili výlet na tyhle dva vyhlášený markety. Vejlet jsme si zamluvili právě u stánku na Khao San Road.
Celej výlet nás vyšel na 550 THB/osoba. V ceně byla doprava, průvodce a pitná voda. Výlet začal v 6:30 a přijeli jsme zpět do Bangkoku něco kolem 14 hod.

Jako první jsme jeli na train market,na kterej jsem se z domova už moc těšila, ale byla to tak trochu past na turisty. Je to místní market, který je postavený na kolejišti a myslím, že 3 krát denně tu projíždí vlak. Prodejci musí tedy vše schovat, a pak zase vybalit, určitě je to zajímavá podívaná.

ALE!! Minivan zastaví na 20 min, vy se podíváte jak projede vlak a naženou vás zpátky do minivanu a jede se dál. Určitě bych potřebovala více času k nasátí atmosféry. Market je krásný a určitě zajímavý, sjedou se ale všechny minivany ve stejný čas, takže se tam nedá hnout!! Vlak jede většinou v 9hod a v 15 hod, takže je tam narváno k prasknutí. Radši bych si sem zajela sama a byla pánem svýho času.

Byli jsme teda docela otrávení a báli se, aby druhý market nebyl taky takový. Ten nám to naštěstí vynahradil!

Floating market je cca 80 km od Bangkoku. Sice tam taky byli taky turisti, ale tak nějak se rozprostřeli a byli na loďkách.
Musíte si zaplatit loďku mezi kanály. Určitě si neberte motorovou, je mnohem dražší a přijde mi, že kazí autentičnost místa.
Pádlová stojí 150 THB/osoba na 30 minut.
Je to tedy market na vodě, mezi kterým se pohybujete na loďce. koupíte tu snad vše na co si vzpomenete. Od jídla,suvenýry, po cetky a oblečení až drogerii. Mělo to tu správnou asijskou atmosféru, kterou miluju! Hluk, mumraj, smrad, vonný tyčinky, křik, vůně satajů a smlouvající thajci.
Bylo to fakt super a určitě bych tenhle market doporučila. Můžete se pak procházet i po marketě pěšky.

Na tyhle výlety se dostanete i sami, místní dopravou, nebo taxíkem. My ale zvolili tuto variantu k úspoře času.



Potom co jsme přijeli, jsme se jen tak procházeli uličkama a užívali atmošku Bangkoku Musím říct, že mě fakt překvapilo jak byl Bangkok levný! Najedli jsme se tu snad nejlevněji ze všech oblastí v Thajsku. Nejlevnějc jsme se najedli a napili za 430 THB/ 5 lidí přímo na hlavní třídě Khao San Road.

Bangkok se stal společně s Hanojí mým nejoblíbenějším asijským velkoměstem a věříte mi, že si tady umím představit žít?

KRABI – RAILAY BEACH WEST

Po 2 dnech v Bangkoku jsme se přemisťovali na Krabi, konkrétně na vyhlášenou Railay beach a už jsme se nemohli dočkat až se smočíme v moři a uvidíme ty velkolepý skály, který mě fascinovaly už z fotek na googlu.
Na Railay jsme strávili 4 dny a byla to super volba!

Letenky jsme měli koupené už z domova s Air Asiou za 1050 kč a let trval hodinku.
Na letišti v Krabi jsme měli už domluvené taxi, přes https://krabishuttle.com takže tam na nás čekalo. Potřebovali jsme se dostat z letiště k přístavišti v Ao nangu, odkud odjíždí lodě právě na Railay beach. Cesta trvala 30 minut a minivan pro všechny nás vyšel na 700 THB. Myslím, že tam jezdí i veřejný bus asi za 150 THB/osoba, nám se tedy při 5 lidech vyplatil minivan.

V Ao nangu jsme nechtěli zůstávat, moc se mi to z fotek nelíbilo, navíc slavná Railay beach byla vzdálená jen 10 minut loďkou, a bylo nám jasné, že pokud si ji budeme chtít užít bez turistu, kteří sem přijíždějí na výletních lodí, bude nejlepší se na ní ubytovat, abychom ji po ránu mohli mít jen pro sebe. Navíc Railay se s Ao nanem nedá vůbec srovnávat:)

Loďka z Ao nangu stojí 100 THB a jedete cca 10 minut. Už když přijíždíte loďkou, je to jedna velká nádhera!! Railay je přístupná pouze lodí, nejezdí tu žádná motorová vozidla, což dotváří krásnou klidnou atmosféru, je obklopena skálama a palmama, prostě jedno velký wow! Ne nadarmo se říká, že je to jedna z nejhezčích oblastí Thajska!

KDE SE UBYTOVAT?

Railay East – nejvíce dostupné ubytování, najdete tu “nejlevnější” ubytování, nedá se tu ale koupat, velký odliv a mangrovníky. Lidé ubytovaní tu, se chodí koupat na Railay West cca 10 minut příjemnou procházkou mezi obchůdkami a restauracemi nebo na Phranang beach

Railay West – resortová část, nejznámější pláž, kterou najdete všude na fotkách, doporučujeme se ubytovat v této části. Nejhezčí plážová část!

Phra Nang cave – také úžásná pláž, jsou tu asi 2 resorty, ale myslím, že se asi nedoplatíte, nejdražší ubytování v této lokalitě. Navíc se tu odpoledne sjedou všechny výletní lodě, a je tu dost těsno! Rozhodně nedoporučuju se zde ubytovávat, pokud nemáte peněz nazbyt!:)
Najdete tu také slavné jeskyně s penisy, což je posvátné místo podle legend:)

Co nás překvapilo, bylo to, že na všech plážích byl mega odliv a každý den úplně jinak! Odliv jsme si zjišťovali na netu a podle toho plánovali den:)

My bydleli na RAILAY WEST v http://www.krabisandsea.com/
Byl to resort přímo na pláži s bazény a snídaní formou švédských stolů. Vyšlo nás to na 950 kč/noc/osoba
Je to sice trochu dražší, ale chtěli jsme si dopřát a bylo to fakt to nejlevnější z toho, co bylo volné a co jsme našli:D
Navíc snídaně byli úžasný, přímo na pláži a veliký výběr. Každý den, vám doplňovali vody a 3 sladký limonády na pokoj.
Pokoj byl úžasný s obří vanou i postelí. My bydleli v patře, z terasy jsme proto koukali do korun stromů, kde si každý den lebedili nejroztomilejší opičky – druh leaf dusty! Mohli jsme je pozorovat přímo z postele a terasy! Wow, to jsme teda fakt nečekali!!:) byli tam pořád a byla to skvělá podívaná.
Přišli jsme si skoro jako na safari, byli tam celé rodinky s úplně malejma a byli fakt nejroztomilejší!

CO DĚLAT NA RAILAY?

Toho jsem se docela bála. My se totiž nechtěli válet, ale jezdit po výletech na okolní ostrovy a nevěděla jsem jestli se to nedá sehnat jen v Ao Nangu nebo i tu. Naštěstí tu seženete úplně všechno. Je tu spoustu cestovek na “hlavní třídě”, radím si sjednat výlet od nějaké menší než velké, můžete to lépe usmlouvat. Najdete tu bary, restaurace, kavárničky a vše za přijatelné ceny, pokud pohledáte.

Můžete samozřejmě chillovat na pláži, válet se u bazénu, číst si knížku, koupat se, navštívit okolní pláže, jít na cooking class nebo ochutnávat místní porkmy a navštívit stylový bary:)

Můžete taky kajakovat, cena kajaku byla 100 THB/ hodina, určitě doporučuju prozkoumat okolí, můžete dojet na vedlejší TONSAI BAY nebo PHRA NANG CAVE

TONSAI BAY
Je úžasná vedlejší pláž, na které je o dost méně lidí, je tu palmový háj a skvělá restaurace na pláži!
Můžete se sem dostat kajakem, vodním taxíkem nebo pěšky z Railay West, takovou lesní cestou přes šutry a kořeny. Cesta vám zabere tak 15 minut. Cesta začíná u pláže a určitě to najdete. Pokud je odliv, můžete jít i po “pláži” po kamenech.
Nechápu, že tu nikdo není, my byli na pláži téměř sami, koupání tu bylo i lepší jak na Railay West!
Možností ubytování tu moc není, na ubytování doporučuju zase Railay více, je tam více možností koupi výletů, restaurací apod:)



RAILAY VIEWPOINT
Pokud chcete vidět Railay ze shora, určitě doporučuju tuhle skvělou vyhlídku! Cesta sem vypadá nebezpečně, ale je to v pohodě, musíte si dát jen pozor kam šlapete, rozhodně nedoporučuju za špatnýho počasí, ani po předchozím dešti, cesta bude rozbahněná a může vám to lehce uklouznout!!
Nám cesta na vyhlídku zabrala asi půl hodinky a výhled byl fakt krásnej!:)



VÝLETY PO OKOLÍ
Jelikož nás bylo 5, využili jsme toho a pronajali si dřevěnou loďku zvanou longtail boat k prozkoumávání okolních ostrovů jen pro nás, což byla určitě super volba a rozhodně vám to doporučuju!
Máte dostatek místa na lodi, můžete vyrazit na výlet v kolik si řeknete, a hlavně na každým ostrově můžete být dlouho jak chcete. Tady jste svým pánem. Výlety seženete v pohodě na místě den předem:)

My si jako první vybrali HONG ISLANDS. Výlet trvá 6 hodin v ceně máte oběd, pitnou vodu a šnorchl. Cena byla 3800 THB za celou loď pro 5 lidí.

Průvodce vás vyzvedne v ubytku, my tím, že jsme bydleli na pláži jsme nikam nemuseli chodit a nasedli rovnou na loďku.
Doporučuju vyrazit, co NEJDŘÍVE to jde abyste se VYHLI co nejvíce lidem. Přesto, že tohle není tolik známý výlet jako jiné, tak i tu bylo dost lidí, neumím si představit slavné PHI PHI ostrovy:D
Jeli jsme celkem na 4 ostrovy .Nejhezčí byl určitě Hong island, kterej doporučuju navštívit z rána hned jako první! My ho měli jako poslední a už tam bylo dost lidí! Tady se tu musí ještě zaplatit vstup, jelikož vstupujete do národního parku. Vstup byl 300 THB osoba.
Celkově se nám výlet líbil a určitě bych do doporučila!!:)

Jako druhý výlet jsem chtěla PHI PHI, ale nechtělo se nám jet speed boatem, long tail se nám zalíbil, ale protože to bylo dál, jinak než speed boatem to nešlo. Navíc nás odradilo to, že tam jezdili všichni a nechtěli jsem se tam mačkat na pláži s davem lidí.

Zvolili jsme tedy nejbližší ostrovy 4 ISLANDS, asi nejznámější výlet z Railay beach, cena a vše v ceně bylo stejné jako předchozí výlet, opět 3800 THB/loď
Navštívíte 4 ostrovy:
TUP ISLAND – 2 ostrovy spojené písečným pásem. Záleží na přílivu a odlivu
CHICKEN ISLAND – svým tvarem připomíná kuře. Nelze zde vystoupit, budete tu šnorchlovat z lodi. Šnorchlování tady ale nedoporučuju, nebylo tam nic vidět!
KOH PODA – nejkrásnější voda, ze všech výletů!! Tady jsme strávili nejvíc času.
PHRA NANG CAVE – tu jsme měli 10 minut chůze od ubytování

Také se zde platí vstup do národního parku 400 THB osoba, abyste mohli na všechny 4 ostrovy.


Railay beach byla rozhodně jedno z nejhezčích míst v Thajsku, které jsme navštívili. Úžasná atmosféra místa a super výchozí bod pro cestování po Krabi. Sice si za ubytování připlatíte oproti Ao nangu, ale zase to tu budete mít jenom pro sebe, pokud budete ochotni vstávat kolem 7 hodiny ráno. Jinak si tu totiž prázdnou pláž bez turistů rozhodně neužijete. Stálo to ale za to!

Po Railay beach nás čekal přesun na Koh Lantu, lístek na loď jsme sehnali taky na Railay na pláži ve stánku a stál 500 THB/osoba. Cesta trvala 2 hodinky a loď jela pouze 1krát za den a to v 10:45. Takže na to bacha! My lístky kupovali 3 dny před odjezdem, nekupujte dopředu přes internet, seženete v pohodě na místě a levněji:)

Jelikož na Railay West není molo, musíte nasednou na longtail boat, která vás přiblíží k lodi a vy tak musíte “přestoupit” na vodě:)

KOH LANTA

Původně jsem na Koh Lantu vůbec nechtěla, přišla mi z fotek málo exotická a taková obyčejná, aby tam jel člověk přes půlku světa. Na Phi Phi se nám ale v hlavní sezóně mačkat s hromadou číňanů nechtělo a zase jsme nemohli jet někam daleko od Krabi, protože jsme měli jen 3 dny. Po přečtení recenzí, kdy si všichni Koh Lantu chválili a doporučovali, jsme to prubli:)

Až tam jsem pochopila, proč je tak oblíbená. Sice nemá pláže jako z katalogu, ale je zde skvělá atmosféra, úžasní místní, nádherný chill bary na pláži, levno a prostě taková baťůžkářská atmoška:)
Je to také oproti jiným ostrovům v Thajsku muslimský ostrov:)

Při výstupu v přístavišti na Koh lantě je samozřejmě mnoho taxikářů, smlouvejte, smlouvejte! Nejprve ale musíte zaplatit vstupní taxu na ostrov 10 THB.
My bydleli v https://www.mooklanta.com/ za 450 kč osoba/noc se snídaní. Měl skvělou lokaci, 80 metrů od pláže a z druhé strany pár metrů od hlavní třídy, kde najdete spousta stylovejch a místních warungů! V resortu bylo čisto a nejmilejší majitelé:) Doporučuju si připlatit za bližší bungalovy. Máte tu také po celou dobu pití, čaj a vodu zdarma.

CO MŮŽETE NA KOH LANTĚ PODNIKNOUT?
Zajít na Cooking class
Zacvičti si jógu
Zakoupit lodní výlety a šnorchlování po okolních ostrůvcích – Koh Rok, Koh Mook, Koh Ngai, Koh Kradan nebo i vzdálenější Phi Phi (to ale na jeden den nedoporučuju)
Půjčit si skútr a objet ostrov, navštívit spoustu pláží v okolí.
Navštívit Old Town a místní trhy
Projít se džunglí k místním vodopádům (to je ale jen takovej čůrek, asi bych nedoporučila)
Dívat se na každodenní nádherný západy slunce v ještě úžasnějších chill barech na pláži
Dát si masáž za pár kaček přímo na pláži. Jedna z nejúžasnějších masážích, co jsem kdy měla!:)

My jsme první den vyrazili na pláž, kterou jsem měli hned u ubytka. Je to začátek nejslavnější LONG BEACH z jižní strany. Byl zde skvělý bar KORNER, kde byla na západy fakt romantika:) Taky tam jsou hned vedle úžasný masáže. Celková hodinová masáž stála 300 THB. Nechali jsme se masírovat při západu slunce a bylo to božský!!
Taky jsme si dali oběd, v restauračce MARINA na pláži, čekali jsem vyšší ceny, ale padthai s kuřetem stál jen 80THB:)

K pozdějšímu odpoledni jsme zašli ještě na RELAX BAY, zátoka, která byla kousíček pěšky. Tady ty chill bary byli taky hodně peckový, nemohla jsem si ani vybrat, do kterýho jít!:) Naše místo kde jsme byli ubytovaní se nám ale líbilo více:)


Druhý den jsme se rozhodli jet na opěvovaný výlet na KOH ROK, do národního parku, kde je vyhlášené šnorchlování.
Tady už musíte speed boatem, jelikož to není tak blízko, takže jsme si zaplatili první hromadný výlet a oproti svojí longtail loďce se to nedá vůbec srovnat!
Výlet nás vyšel na 6200 THB/5 osob
V ceně byl oběd, šnorchl, doprava z hotelu a do hotelu,vstupné a průvodci.
Výlet trval od 8 do nějakých 16 hod. Upřímně bych tenhle vejlet nedoporučila. Korály byly většinou mrtvý, sem tam pár krásnej barevnejch ryb, ale to bylo všechno. Pláž byla nádherná, bílej písek a tyrkysová voda. Bohužel všechny lodě jedou to stejný. První šnorchlování, pak oběd na ostrově s krásnou pláží a pak ještě jedno šnorchlování. Takže se zase všichni sejdete ve stejnej čas na stejným místě!

TIP: posádka vám dá nabídnout, zda chcete zůstat na pláži a pak loď odjede na 1.5 hodiny šnorchlovat. Vy si teda můžete vybrat. Moje mamka zůstala na pláži a upřímně jsem ji to nakonec záviděla! Celou pláž měla totiž téměř pro sebe! Vystupte teda tu a užijte si krásnou prázdnou pláž! Na šnorchlovaní pak bude ještě čas.



My, co jsme dorazili po 1,5 hodině z šnorchlování, panenskou pláž už rozhodně nepřipomínala a číňani z oranžovejma vestama kazili dojem úžasnýho ráje.
Tenhle výlet bych teda nedoporučila. Nebyl nejlevnější a žádný wow se prostě nedostavilo. Radši bych jela na výlet 4 ostrovy (Koh Mook, Koh Ngai, Koh Kradan). Kdy jste si mohli vzít zase longtail boat a být pány svýho času.
Výlety zakoupíte úplně všude na ulicích, hotelech, plážích, takže stačí rezervovat den dopředu.

Druhý den, jsme vyrazili na průzkum ostrova! Určitě doporučuju skútr, na den stojí cca 200 THB. My si půjčili auto, jelikož půlka z nás nechtěla na skútr.a bylo nás 5. Auto vyšlo v přepočtu na 1200 THB na celý den. Zkontrolujte si určitě stav auta a i nafoťte pro případnou reklamaci.

Neměli jsem žádnou trasu, řekli jsme si, že kde se nám bude líbit, tam zastavíme. Navštívili jsme OLD TOWN – příjemný městečko, zrovna se tam konaly místní trhy, takže jsme ochutnali strašně moc úžasnýho, místního jídla! Navíc jsme tu potkali jen 2 turisty, takže to bylo úplně boží! Miluju tu atmošku na trzích, hulákaní, vůně všeho možnýho, smlouvaní a úsměvy místních.
Po trzích jsme jeli na úplnej jih, kde začínal národní park. Dovnitř jsme ale nešli, platí se vstupné a četli jsme, že to za to nestojí.
Cestou jsem se koukala po okolí a nasávala atmošku, koukala jsem na místní obydlí, místní mávali a bylo to skvělý!

Dojeli jsme na Bamboo beach, příjemná pláž, nikde nikdo. Musí se nechat, že sice pláže ne Koh Lantě nevypadali bůh ví jak exoticky, ale zase jste na nich mohli být úplně sami, což do sebe taky něco mělo! To se vám na většině míst Thajska prostě nepoštěstí. Na Bamboo beach je i super výhled z restauračky.

Navštívili jsme taky vyhlášenou restauraci na pláži Kantiang Bay – SAME SAME BUT DIFFERENT. Vše ze dřeva v písku, takový hippie, jídlo trošku dražší, ale v pohodě:) super pláž i voda.

Ještě jsme si udělali zajížďku k BEAUTIFUL BEACH, viděli jsme ukazatel a vůbec jme o této pláži nečetli,takže nás zajímalo,kam to povede. Byla asi nejhezčí z těch, co jsme na Lantě viděli:) palmovej háj, jeden bar na pláži a jen pár lidí:)

Jinak určitě skútr doporučuju víc! Dostanete se mnohem snáž na místa k plážím. My kolikrát hledali kde zaparkujeme autem.



Druhý den nás čekal přesun do národního parku KHAO SOK, musím se přiznat, že sem, jsem se hoodně těšila už z domova! Nebyla to totiž taková ta profláklá thajská destinace a už jen z fotek to vypadalo naprosto božsky!

KHAO SOK

Khao Soku jsem se nechtěla vzdát i když nás to stálo dost přejíždění, ale alespoň 2 – 3 dny jsem tam chtěla strávit. Nevěděli jsem ale, jak se tam dostat, aby nám to nezabralo celý den, a my tak zbytečně neztratili den přejížděním.

V hotelu, kde jsme měli být ubytování nám nabídli, že pro nás přijedou přímo před hotel v Koh Lantě a odvezou.
Minivan nás vyšel na 5200 THB a jeli jsme 5 hodin. Byla to ta nejrychlejší varianta a taky nejpohodlnější co si budem:D takže nám nevadilo si připlatit. Hlavně na poměry jak to bylo daleko, to pro 5 lidí furt šlo.

Už když jsme přijížděli k KHAO SOK, málem sem si vykroutila hlavu z okýnka! Ty panoramata byly naprosto nádherný, přišla jsem si jak v jurským parku nebo někde na Havaji:D Turistů tu bylo tak málo, že jsem tomu nemohla uvěřit, byla tu jen jedna malá roztomilá vesnička, kde jsme našli pár restauraček a ubytek. Řeka vedle vás bubnovala a skály obklopovaly. Šejky tu stály jen 30THB a opice si tu lítaly jak chtěli… Asi ráj?

Hlavně to ubytovní, ve kterým jsme byli??? Nejúžasněšjí tree house, obklopený džunglí. Ten zvuk večer byl neuvěřitelnej. Tree house byl kouzelenj, pozorovali jsme opice, sprcha byla venku a celý to bylo fakt dokonalý. Tohle ubytko rozhodně doporučuju!
https://www.khaosokecoresort.com/ Tree house pro všech 5 vyšel na 3195 THB bez snídaně. Takže v přepočtu 450 kč na osobu v týhle nádheře!

A čím je národní park KHAO SOK známý?
Vesnička u Khao Sok je vstupní  branou do džungle.
Můžete jezdit na dřevěném voru, kánojích, raftech nebo obřích kruzích po řece v džungli
Jít na noční i denní jungle walk
Trekovat a spát v džungli
Navštívit nejvíc panenský jezero CHEOW LAN LAKE
Podívat se na slony (to mi ale přišlo jako dost turistická atrakce, nedoporučuju!)
Jít na cooking class
Hikovat za největší květinou světa Rafflesia

No, dá se tam toho dělat doopravdy dost a nám fakt 2 dny nestačily 😀 Vybrali jsem si ale strávit další 2 dny na panenským jezeře CHEOW LAN LAKE, do kterýho jsem se zamilovala už z domova!

Výlet jsme si bookli přes ubytko JUNGLE CAMP, vyšlo to na 2500 THB/osoba a v ceně bylo již vše. https://www.khaosokecoresort.com/khaosok-tours/
Doprava minivanem a loďkou
Ubytovaní
Veškeré jídlo a pití (kromě alkoholu)
Anglicky mluvící průvodce, kterej byl naprosto skvělej!

Výlety seženete ale úplně všude v malé vesničce. Ceny byli všude dost podobný.

Určitě doporučuju vybrat 2 denní výlet s přespáním na jezeře, byl to neskutečný zážitek. Jednodenní výlet loďkou vás vezme jen tam a zpět, a to by byla šílená škoda.

Pokud pojedete na dvoudenní výlet, tak ten začíná v 8:30 a končí kolem 15 hod následující den.. Minivan nás tedy odvezl k jezeru, ještě předtím se zastavíte na místním trhu a celá cesta trvá max hodinku a půl a jste u jezera.

Než se člověk nalodí na loďku musí ještě zaplatit vstup na jezero 300THB/osoba, pokud zůstanete dýl, platíte jen jeden vstup. Nás na loďce bylo 10 lidí.

Už samotná jízda loďkou pro mě byla neuvěřitelnej zážitek. Nemohla jsem uvěřit, že jsem na jezeře! Ta voda byla neskutečně modrá a ty skály, který se kolem tyčily?? Nepopsatelně panenská příroda, ze který se mi normálně chtělo brečet!!! Přišla jsem si fakt, jak někde v jurským parku totálně odřízlá od světa!! Byla to taková nádhera, že jsem si potají přála, aby ta cesta nikdy neskončila. Navíc prostě nikde nikdo nebyl! Docela rozdíl oproti Krabi.
Loďkou jsme jeli do našeho ubytování na vodě. Cesta trvala asi hodinu a byli jsme totálně mokří, proto se vám bude hodit nějaký voděodolný batoh, kam dáte foťák apod:)

Ubytování bylo na vodě, uprostřed ničeho na jezeře. Byli to bambusový raftový domky, ve kterých byla pouze matrace. Přímo z “pokoje” jsme mohli skočit do panensky modrý a teplý vody, bože to byla paráda!
Elektřina tu fungovala jen od 18 do 23 hodin. Wifi tu nebyla žádná a sprcha taky ne, pouze záchody.
Uprostřed byla udělaná jídelna, kde se snídalo, obědvalo a večeřelo, nebo prostě jen chillovalo:)
Celý to bylo úplně boží a hodně netradiční!


Když jsme přijeli čekal nás oběd, jídlo bylo takové slabší, ale určitě jsme hlady neumřely.
Po obědě jme šli na vyhlídku, na kterou se šlo 3 hodiny džunglí, šlo nás jen 6, což byla velká paráda a s průvodcem jsem vyrazili dřív, než ostatní skupiny, takže jsme měli džungli a vyhlídku jen pro sebe!! Nepotkali jsme nikoho!
Vyhlídka vypadala tak, že jsme staly na skalách a držely se lan, ale ten výhled předčil všechno! Pod námi byl sráz, takže jsem měla trochu závrať, ale ten pohled byl nezapomenutelnej!! Fakt jsem si přišla jako Ztraceni, ten klid, zpěv ptáků, výhled, panenská příroda a nikde nikdo bylo úplně něco nepopsatelnýho!
Když jsme šli dolů, potkali jsme ostatní skupiny a ztratilo to úplně to kouzlo, byla jsem fakt ráda, že jsme vyrazili dřív!

Po vycházce jsme měli volno, mohli jsme plavat v jezeře, kajakovat, nebo prostě relaxovat! Voda byla teplá, sladká a totálně příjemná!
K večeru jsme jeli loďkou na “safari”. Viděli jsme opice, gebony, pár buvolů a prasat,hlavně ta příroda kolem byla neskutečná! Byli jsme tam jako jediná loďka, ticho by se dalo krájet, tady jsem si zase přišla jako v Amazonii. Nádherný západ slunce na jezeře to ještě završil.
Noční nebe bylo posetý hvězdami, jak už jsem dlouho neviděla a ranní východ slunce byl perfektní začátek dne.

Druhej den jsme jeli zase loďkou po okolí, brzy ráno v 7hod. pozorovat zvířata a zvuky džungle, ranní pára nad jezerem byla něco kouzelnýho. Před obědem jsme si ještě půjčili kajak a jeli po okolí. Byli jsme tam úplně sami! Byla to jedna z nejhezčích chvil na naší cestě!
Po obědě jsme už razili loďkou zpět, vzali jsme to ale přes známá místa na jezeře, což jsou skály uprostřed jezera, ze kterých rostou stromy, nádherná podívaná a mě se vůbec nechtělo zpět na pevninu!:(



Odpoledne jsme dorazili tedy zpět do OUR JUNGLE CAMP, kde jsme měli zase zařízenej odvoz, tentokrát na PHUKET, jelikož to bylo nejbližší letiště a my potřebovali letět do Chiang Mai. Na Phuketu jsme jen přespali a brzo ráno letěli směr sever.
Minivan nás vyšel 3500 THB a jeli jsme 3 hoďky. Jezdili tam ale i autobusy, my kvůli úspoře času zvolily tuto variantu, jelikož jsme se potřebovali dostat co nejrychlejc na sever.

Musím říct, že v Phuketu jsme byli 3 hodiny a stačilo mi to:D z milých Thajců najednou byli arogantní, všechno v ruštině, pláž katastrofa..přišla jsem si jako v Bulharsku, i když tam jsem nikdy nebyla:D ale takhle nějak si ho představuju.
Takže na PHUKET bych rozhodně nejela!:D
Bydleli jsme 3 km od letiště u milých majitelů, a čistém ubytku https://www.booking.com/hotel/th/suntalee-guesthouse-nai-yang-beach2.cs.html za 280kč/osoba
Cesta na letiště nás vyšla na 200 THB a zařizovali jsme si ho v ubytku.

CHIANG MAI

Do Chiang Mai jsme letěli s Air Asiou, let trval 1 hod 30 minut a letenka vyšla na cca 1000 kč.
Do Chiang Mai můžete jet také lůžkovým vlakem, to se nám ale při představě 14 hodin nechtělo a navíc to stálo asi jen o půlku míň než letenka. Kdybych byla v Thasku ale delší dobu, tak proč ne?:)

V Chiang Mai nejsou tolik ťuk ťuky, ale červený trucky, fungují jako taxi. Po starém městě je pevná částka a to je 30 THB/osoba a je jedno kam ve starým městě pojedete.

Z letiště můžete využít právě tyto trucky, nebo grab taxi, který funguje stejným způsobem jako v Bangkoku.

Letiště je od starýho města asi 6 km, takže to je úplně na pohodu.
My bydleli v http://coolguesthouse.com/ za nějakých 350 kč/osoba bez snídaně.
Měl úplně skvělou lokaci, hned ve starém městě. Kousíček od jižní brány starýho města a tedy ubytka, byl skvělej místní trh s jídlem, kde jsme se najedli fakt za levno a skvěle – CHANGPHUAK MARKET
A nejznámější chrámy byly v docházkový vzdálenosti.

CHRÁMY, KTERÉ JSME VIDĚLI

V Chiang Mai je doopravdy nespočet chrámu! Po druhém dni, mi to už splívalo a ani jsem už nevěděla, jak se jmenují:D nejznámější ale jsou:
Wat Phra Singh -vstup 20 THB
Wat Chedi Luang – zdarma
Doi Suthep – vstup 30 THB
Wat Chiang Man – zdarma

Všechny chrámy rozhodně stojí za návštěvu a nachází se ve starém městě, kromě DOI SUTHEP, který je na kopci za městem.
Pokud budete chtít navštívit, nejběžnější způsob je vzít si červený truck v městě, cena je 60 THB/osoba za jednu cestu. Pojedete cca 20 minut.
Vstup do DOI SUTHEP je 30THB a vede k němu 290 schodů.
Říká se, že tento chrám je nejuctívanější z celého severního Thajska.

Všechny zmiňované chrámy byli naprosto nádherný ve Wat Chedi Luang jsme zažili modlení mnichu a měla jsem totální husinu!!

Je zde taky chat with monk, kdy si můžete s mnichi popovídat, zeptat se na to, co vás zajímá. Mniši si tak procvičují angličtinu a pro vás je to zajímavá zkušenost:) určitě se nestyďte za nimi přijít.
Co se mi také líbilo bylo to, že u chrámu byli často stromy, na kterých byli cedulky s různými citáty, dodávalo to takovou hezkou energii místa:)

CHIANG MAI ELEPHANT LAND

Kolem Chiang Mai je spoustu sloních zařízení. Chtěla jsem, aby rodiče měli taky takový zážitek, ale rozhodně morální cestou!
Snažila jsem si vybrat takovou organizaci, která ke slonům chová úctu a pečlivě se o ně stará.
Většina “sirotčinců” je zde, protože se stará o slony, kteří byli týraní, vozili turisty, či tvrdě pracovali. Do přírody je vrátit nemohou a tak jim alespoň chtějí udělat lepší život, než který měli doposud! Jsou tu ale také ty organizace, které jsou nemorální a slony berou jen jako prostředek, jak vydělat peníze!!!

PROSÍM, nepodporujte tyto turistický pasti, kde jsou sloni v řetězech, vozí vás v sedátku na hřbetě, pořádají sloní show, jak kreslí apod..mají šílené podmínky! Ani nevíte kolik násilí, za tím vším stojí!!! Sloni jsou nešťastní a dokud bude poptávka, bude nabídka!

Nejlépe je nepodporovat z toho vůbec nic!! Slon patří do přírody, do volný přírody!!! Když už chcete navštívit sirotčinec, tak si alespoň prosím zjistěte informace o dané organizaci. Budete mít lepší pocit a rozhodně si odnesete hezčí zážitek.

Já po dlouhým a pečlivým vybírání vybrala http://chiangmaielephantland.com/. Lidé, kteří dávají slonům téměř volnost a žijí s nimi v souladu. Denně je povolena jen jedna skupinka lidí, aby sloni měli klid.
Sloni nejsou nikde přivázáni, nemají řetězy, provazy a majitelé ani žádné háky!!
Celodenní výlet vás vyjde na 2300 THB. A jak to probíhá?
V 8 ráno vás vyzvedne minivan. Minivanem pojedete do národního parku téměr 1,5 hodiny, kde se nachází sloní rezervace. Stará se o ně rodinka, která má asi 5 členů. Měli jsme nejúžasnějšího průvodce, kterýho jsme si mohli přát, říkal si SUPER BOY. Byl neuvěřitelně milý, vtipný, znalý a bylo vidět jak miluje slony. Na cokoliv jsme se zeptali, na to odpověděl a mluvil o všem s úplným nadšením. Dodal hned všemu úplně jiný rozměr:)

My jsme byli skupinka pouze 9 lidí (z toho nás 5) což bylo úplně super.
Dostanete instruktáž, oblečení, který bylo fakt vtipný:D mě bylo asi o 5 čísel větší:D Potom následuje krmení banány, hodně moc banánů:D V rezervaci bylo celkem 5 slonů.
Po krmení se jde do džungle na jungle walk. Program se řídí hlavně podle slonů, nic není na povel!!
Jungle walk můžete jít 20 minut nebo 4 hodiny, záleží jak mají sloni náladu a co se jim chce. Sloni si chodí podle sebe, kam chtějí a dělají, co chtějí. Vy jste jen tichý pozorovatel a následujete je.

Musím říct, že bylo fakt dojemný je pozorovat. To, jak se rochnili v bahně, škrábali o klády, ulamovali větve a chobotem si jen tak rochnili v trávě. My s nimi byli v džungli necelé 3 hoďky a bylo to kouzelný.
Po jungle walk máte připravený oběd. My měli Pad Thai, kuřecí nugety a smažený rolky a spoustu ovoce, hlavně marakuju, kterou miluju! Po celou dobu jste měli také čaj, kafe a vody.
Po obědě jsme šli slony masírovat do bahna, byli jsme špinavý až za ušima a sloni si lebedili v bahně.
Po bahenní koupeli, následovala ta nejlepší část. Šli jsme se slony říčkou, k jejich vlastnímu vodopádu a koupali se s nimi pod vodopádem. Prostě jsme šli a sloni šli za námi, bylo to nepopsatelný!
Byl to rozhodně jeden z našich životních zážitků, a jednou budeme našim dětem vyprávět, jak jsme se koupali se slony pod vodopády.



Zpět do Chiang Mai jsme dorazili kolem 17 hod.

Celkově jsme na Chiang Mai měli jen 2 dny, což je dost málo:( V Chiang Mai a okolí je totiž toho tolik co dělat!
Můžete jít na různý eco traily
Navštívit kmeny v horských vesnicích, především ženy s dlouhými krky
Vyjet si se skútrem do krásnýho Pai (oblast s rýžovími políčky a krásnou přírodou)
Podívat se na nádherný vzdálenější chrámy např. Wat Rong Khun v oblasti Chiang Rai
Zkusit si cooking class, jako všude po celém Thajsku- strašně mě mrzí, že jsem nikde žádný nestihla:(
Cvičit jógu, meditovat či jít na detox. Chiang Mai je tímto hodně proslavený
Dát si masáž od slepých nebo od vězňů

Chiang Mai mě doslova okouzlilo a umím si představit tam i nějakou dobu žít. Rozhodně bych se tam chtěla vrátit alespoň na jógu a meditaci.

Poté nás už čekal let s Air Asiou do Bangkoku, který trval cca hodinku a stál 980 kč.

V Bangkoku na letišti jsme si zase objednali taxíka přes grab a vyšel nás na 400 THB plus 70 THB mýtné. Lokalita byla kousek od předchozího ubytování, ale tentokrát jsme bydleli v https://www.craftelbangkok.com/ za 220 kč/osoba. Byl to asi jeden z nejhezčích hostelů, ve kterých jsem byla, doporučuju!:)

Dopoledne jsme měli ještě čas, tak jsme se procházeli po zapadlejch trzích a nepotkali ani jednoho turistu. Tady ta část. kde byl hostel, byla taková divočejší a špinavější, hodně mi přípomínala Vietnam:)



Co mě překvapilo hodně na Thajsku bylo to, že tu nebyl bordel jako na většině míst v Asii. Hodně se tu třídilo a na ulicích bylo dost čisto, nestačili jsme zírat a byli jsme mile překvapeni:
Ty kvanta plastu jsou v Asii ale fakt nesmyslný! zabalí do plastu úplně vše, co si dokážete představit a i několikrát:( z toho mi tu bylo fakt smutno..

Pak už nás čekal návrat do naší milované Prahy.. O tom jaké máme dojmy z Thajska a na kolik nás to celé vyšlo si přečtete ve shrnutí:)























Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *