ÚVOD

Thajsko nebylo nikdy na mým cestovatelským seznamu moc vysoko. Představovala jsem si hromadu turistů, předražené ceny a místní zkažení turismem. Thajsko, mě ale moc mile překvapilo a nabídlo toho mnohem víc, než tyrkysový moře a krásný pláže. Hlavně lidi, kteří byli to nejlepší z celého Thajska. Čím jsme starší, tak zjišťujeme, že mnohem cennější než krásný místa na zemi, jsou lidé, kteří tam žijí.. Na světě je totiž spoustu krásných míst, ale lidi jsou právě to, co danou zemi dělá výjimečnou. A já jsem konečně pochopila, proč je Thajsko mezi lidmi tak oblíbené..

Hlavním důvodem návštěvy Thajska, bylo to, že rodiče toužili vyrazit někam do exotiky. Thajsko bylo vždycky jejich sen, my tam ještě nebyli a je to nejjednoduší exotická země na cestování. Jasno jsme měli tedy hned:) a přibrali jsme ještě markovu mamku, takže nás bylo 5:) taková správná 5ka:D

Vyrazili jsme tedy na mojí první rodinnou expedici, Kdy já vymyslela, celý itinerář, vybrala jaké ostrovy navštívíme a kde budeme spát a Mára zajistil, jak se dostat z bodu A do bodu B. Kompletně vše jsme měli zajištěné z domova, chtěli jsme aby cesta měla hladký průběh, přece jen jsme to museli udělat s rodiči komfortněji než jsme zvyklí:)

Víza – pokud se zdržíte do 30 dnů žádná nepotřebujete

Zásuvky – není potřeba žádný adaptér

Měna – Thajský báth – THB. 1THB je cca 0,7 Kč

Očkování – my byli očkování z předchozích let na tyfus a žloutenky A,B.
Naši nebyli na nic a to jsme jedli každý den na tržištích, street foodech a špinavejch stáncích:D Panák slivovice denně to asi vypálil. Nikdo neměl za celou dobu žádný zažívací ani jiné problémy.
Vzali jsme si akorát repelent s 50% deet, občas se komáři naskytli.

Smlouvání – smlouvejte kdykoliv a kdekoliv. Thajci vám nasaděj
nesmyslnou cenu, kterou srazíte i o polovinu. Hlavně při dopravě a na trzích. Samozřejmě, že u vstupu do chrámu smlouvat nebudete:D

Kdy vyjet?
Hlavní sezóna je cca od prosince do dubna. My byli v únoru, připravte se, ale, že je tu nejvíce lidí a 3krát dražší ceny. Volila bych klidně klidnější březen nebo bych riskla jet i mimo sezónu. Rozhodně ale ne červenec a srpen, kdy nejvíce prší.
Od června do října je totiž monzunové období.

Náboženství – převážně budhistické, najdete tu ale i hodně muslimské. Připravte se, že do chrámu nesmíte s odhalenými koleny ani rameny a bez bot.

Nejhorší byl nákup letenek, přece jenom v 5 lidech je to jiný než ve 2. Sladit termín bylo nejhorší a proto se to odrazilo i na ceně naší letenky. Byly to snad nejdražší letenky, které jsme do Asie koupili, nikdy by mě nenapadlo, že budou právě do Thajska, kde se dají sehnat i za 10 tisíc.

Letenka z Prahy přes Dubaj do Bangkoku od 15.2 – 4.3 nás vyšla na 17400 Kč:( Letěli jsme první část s Fly dubai, druhou s Emirates.
Rozhodně nedoporučuju letět s Fly dubai, pokud neseženete letenku nějak extra výhodnou. Nejhorší služby, nedostali jsme ani deci vody na 6,5 hod. letu! Za vše si musíte zaplatit, i za puštění filmů. Což bych u letenky skoro za 18 tisíc teda nečekala, ale naše chyba, že jsme si nevšimli, že část cesty operuje nízkonákladovka Flydubai. No nikdy více!!!

JÍDLO

Jídlu musím věnovat samostatnou kapitolu:D Čekala jsem, že thajské jídlo předčí Vietnam, ale nepředčil. Jídlo tu ale bylo skvělé a fakt levné a já se s vámi chci podělit o moje nejoblíbenější pokrmy!

Mango sticky rice – kdo neochutnal tenhle dezert, jakoby v Thajsku nebyl! Lepkavá rýže, čerstvý mago, a teplý kokosový mlíko, naprosto delikátní věc. Nejlevněji jsme sehnali za 40 THB

Pad Thai – Pad Thai zná snad každý. Nudle s tofu, zeleninou, vajíčkem, oříšky, chilli a limetkou, masem, či krevetami. Zajímavý bylo, že na všech místech chutnal úplně jinak. Já si nejčastěji dávala s krevetami.

Khao Soi – Tenhle pokrm byl známý hlavně v Chiang Mai, byly to nudle na kari, s kokosovým mlíkem, křupavý nudle navrchu, koriandr, limetka a maso. Nejčastěji kuřecí či hovězí.

Kokosový palačinky – nejlepší měli na trzích za pár korun, malinký, křupavý a faaakt dobrýý!

Satay – nejčastěji na místních trzích na špejlích, vepřové omarinované maso, většinou za 5 kč. Pokud jste si dali v restauraci, dostali jste k tomu i super arašídovou omáčku. Ta marináda na mase byl nejvíc!

Massamam curry – moje nejoblíbenější kari! Jemný, jen trošku pálivý, s cibulí, bramborem, rejží a oříšky. Milovala jsem to!!

Stir Fried chicken s kešu – maso se zeleninou, kešu oříšky a rýží.

Spring rolls – na všechny způsoby, smažené, jarní, zeleninové, s masem, mňaaam!

Gyoza – smažené kapsičky plněné mletým masem se zelím.

A samozřejmě šťavnatý ovoce, po kterým se mi šílené stejská!!

PITÍ
Můj nejoblíbenější nápoj byl rozhodně čerstvej kokos za pár korun a mango šejk.
Šejky stály od 30 THB do 70 THB a sehnaly jste snad všechno ovoce, na který jste pomyslely. Jen se připravte, že do všech šejků dávají cukr, takže jestli chcete bez, řekněte to předem!


Pokud se chcete dozvědět, jak jsme se koupali se slony pod vodopády, pozorovali opice v přírodě, kajakovali na nejvíc panenským jezeře, který jsem kdy viděla, pozorovali mnichi a procházeli se po krásných chrámech, cachtali se v průzračný vodě, spali v nádherným domku na stromě a mnoho dalšího pusťte se do čtení cestopisu:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *