ISLAND x ZÉLAND

Říká se, že by se srovnávat věci neměly. A to žádný. Předchozí vztahy, práce, dovolený, partner nebo nový bydlení, protože všechno je originál. Člověk se ale upřímně tomu srovnávání neubraní, hlavně, když si sou věci hodně podobný.
Šáhněme si do svědomí, kdo nikdy nikoho s někým nebo sám se sebou neporovnával. Musím se přiznat, že Island a Zéland jsem porovnávala hodně, ač jsem se tomu bránila… ale neubránila.

Taky se mě ptalo dost lidí, co bych spíš doporučila a mě to inspirovalo napsat článek, kde bych tyhle 2 země mohla trochu zhodnotit a porovnat, protože jsou si přece jen hodně podobné.

Jen bych chtěla podotknout, že je vše napsáno a založeno na MÉM NÁZORU, jak jsem země viděla já. Nestačila jsem samozřejmě projet všechno v daných zemích a tak budu porovnávat jen to, co jsem měla možnost vidět a zažít.

Nevíte teda, jakou destinaci zvolit? Vůni dálky, nebo “jen” Evropu? Myslíte si, že když jedete daleko, budete víc cool a budete cejtit větší mravenčení v břiše?
Bojíte se, že vás to finančně zruinuje? Přece jen to nejsou levné destinace.
Snad vám tento článek bude nápomocný a pomůže se vám rozhodnout.

DÁLKA, LETENKY
Co si budeme, letět na Zéland není úplně nejlevnější varianta, pokud neseženete letenku v akci, či nespojíte cestu s dalšími zeměmi, nebo v rámci cesty kolem světa, sáhnete si hluboko do kapsy. Navíc ani časově to nevychází příznivě, minimálně den na cestě rozhodně strávíte, spíše dva. Navíc rozhodně neseženete letenku pod 14 tisíc.

Island je oproti tomu vzdálený jen necelé 4 hodinky z Prahy a můžete se tam podívat i do 2 tisíc, pokud seženete levnou letenku.

Výhra : ISLAND

UBYTOVÁNÍ

Obě destinace nejsou úplně nejlevnější! Když se ale kempuje, není to nesplnitelný sen, ale vlastně i levné!
Musím uznat, že kempy (ty které jsme navštívili) na Islandě byli oproti Zelandu dost basic! Na Zélandě byli fakt krásný a suprově vybavený a je vidět, že jsou na turisty více připravení, jelikož tu byl i větší výběr kategorií kempu. Tohle je ale to nejmenší, co budete na cestě řešit.

Výhra: ZÉLAND

CO ZDE PODNIKAT

Musím uznat, že Zéland si musíte zasloužit! Pokud něco chcete vidět, musíte hikovat, hikovat a ještě více hikovat! Pokud nemáte rádi treky, moc si ho asi neužijete! Nebo jo, ale neuvidíte ty nádherný místa, pro který tam každý jezdí!
Přiznávám se, že už jsme z toho byli ke konci dost unavení a poslední trek jsme jeli z posledního. A i když to bylo nádherný, tak tím, jak jsme měli nabombenej itinerář, to trochu přehlušilo, že místo krásnejch míst, jsme vnímali víc puchýře a bolavý záda:D

Oproti tomu Island je více dostupný všem, můžete si zajet přímo k vodopádu autem, nebo se naopak ztratit ve vnitrozemí s batohem na několik dní a nepotkat nikoho. Je tu větší výběr a přesto, že nemusíte nikde hikovat, uvidíte neskutečný místa po cestě.
Cesty autem a okolní příroda rozhodně vyhrává ISLAND

Výhra: ISLAND

ZVÍŘATA

Obě země jsou ostrovy, takž jedna velká výhoda je, že na žádným ostrově nežijou jedovatí hadi, pavouci, medvědi a další nebezpečná zvířata!
Nemusíte se tedy tahat s pepřákem na medvědy nebo se bát otevřít záchodový prkýnko:D

Pokud chcete vidět divoký zvířata ve volný přírodě, jste správně na obou místech!
ZÉLAND je známý pozorováním velryb, kosatek, plavání s divokými delfíny, pozorováním tuleňů, lachtany a ovečkami

ISLAND je známý taky ovečkami, jsou všude, a islandskými koňmi! Tolik hříbat jsem v životě neviděla!
Taky zde můžete pozorovat velryby a kosatky! Můžete vidět sobi nebo puffins.
Lachtanů a tuleňů, tu ale oproti Zélandu uvidíte minimum, tam jsme o ně doslova zakopávali.
Body dávám Zélandu za životní zážitek s plavání delfíny v divokým oceánu a za malý tulínky, který jsme viděli doslova všude!

Výhra ZÉLAND

DOPRAVA

Půjčení auta mi přišlo v obou zemích podobné. Na Islandě je mnohem více dostupný campervan, než na Zélandě. Půjčíte si ho fakt za “málo” korun oproti jiným destinacím na světě. Zase ale musíte mít víc pojištění na auto.
Zéland je více osídlený, hlavně severní ostrov, takže tam funguje dobře i městská doprava. Tou se ale asi moc dopravovat na dovolené nebudete:)
Tady je to nerozhodně.

Výhra NIKDO

PŘÍRODA

Tady to je asi nejtěžší hodnocení. Obě země jsou nádherné a každá má něco. Nejde rozhodně říct, která je lepší.
Pokud máte rádi vodopády, jeďte na ISLAND, jsou jich tam tisíce.
Pokud máte rádi výhledy, jeďte na ZÉLAND. Tady se to doopravdy těžko rozhoduje.
Kdybych si ale měla vybrat, mý srdce si víc získal Island. Ty jejich hot poty, uprostřed přírody, bubnující vodopády, ledový kry, černý pláže a nádherný hory, to všechno můžete vidět za pár minut jízdy autem a pokaždý se ocitnete v úplně jiné krajině!
Tady nechci psát žádnýho výherce a poraženýho, obě země mají rozhodně, co nabídnout.

ČAS
Pokud poletíte na Zéland, nemá cenu tam letět na méně jak 14 dní.
Ideální je alespoň 3 týdny, aby jste stihli něco z obou ostrovů. A samozřejmě čím déle, někde jste, tím více vás to stojí.

Naopak na Island vám stačí i týden, abyste projeli nejslavněšjí ring road a viděli nádherný místa!

Výhra : ISLAND

POČASÍ

Připravte se, že na Islandu v tílku a kraťasech chodit nebudete:D i když je tam léto, je tam průměrně kolem 15 stupňů. V noci je běžně teplota kolem 4 stupňů.

Naopak, když pojedete na Zéland v naší zimě, ve městech můžete chodit v žabkách a kraťasech. V horách se budete muset ale taky přiobíknout!

Záleží, co preferujete, pokud jste zimomřivec a severský země vás díky tomu ani nelákají, tak máte asi jasno:D Záleží, co preferujete.

Taky počítejte s tím, že budete muset mít na Island lepší vybavení jako stan a spacák, než na Zéland

Výsledek: o chlup více si mě získal ISLAND
Je to finančně dostupná, blízká destinace, dechberoucí příroda.

Možná, že lidi (nebo já) od Zélandu, čekají zbytečně něco více. Přece jen, o Zélandě se mluví víc (v posledních letech se Island dostal taky do popředí, ale před 5 lety o něm téměř nikdo nemluvil)

Přijde mi, že lidi vyhledávají dálku. Dálka v nás totiž vyvolává něco divočejšího, exotičtějšího, vzrušivějšího. A my si pak ani nevšimneme, jaký krásy máme kousek od nás:)

Taky mi přijde mi, že lidi očekávají od Zélandu, že je to něco, co ještě neviděli, 7 div světa. Je nádherný o tom žádná. Ale možná, že já si ho tolik vysnila, že když jsem tam doletěla, byla jsem nadšená, ale přesto, jsem od něj čekala asi více. Když si člověk uvědomí, že dá jen za průměrnou letenku 28 tisíc, prostě už to srovnává třeba se Švýcarskem, kam může dojet za pár korun a hodin autem.

Závěr: obě země rozhodně stojí za návštěvu a já vám doporučuju navštívit obě dvě!

Pokud nemáte tolik času nazbyt, a chcete stihnout více věcí a vidět různorodou krajinu volte ISLAND. Pokud vás nebaví hikovat, chcete mít pohodlnější cestu a přesto něco vidět, vyjíždět jen z jednoho místa na výlety, ISLAND je taky lepší volbou.
Navíc se tam dá dostat levně a já tam nechala kousek svýho srdce. Ta příroda, je vážně něco tak panenskýho a úžasnýho, že nemůžete bejt zklamaní.

Pokud vám nevadí vyšší náklady, máte dostatek času, nebo jedete cestovat po světě, Zéland rozhodně nevynechejte!! Pokud milujte hikovaní, nebo více denní přechody přes hory, ZÉLAND si zamilujete!!!:)

Tak co, ještě jste furt na vážkách, nebo máte jasno?? Doufám, že tento krátký článek a shrnutí vás trochu inspirovalo, a vy víte co od daných zemí čekat!:)

O obou zemích si můžete přečíst v detailních cestopisech a třeba se díky nim stoprocentně rozhodnete:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *