BIG ISLAND

Jako poslední nás čekal Big Island. Upřímně Oahu a Kauai bylo jasné od začátku, ale mezi Big Islandem a Maui jsme váhali.
Nakonec zvítězil Big Island pro svoji rozmanitost, ale hlavně, protože jsme chtěli vidět největší sopku – MAUNA KEA.

Věděli jste, že na Big Islandu najdete 8 klimatických pásem ze 13? Což na tak malým území je naprosto neuvěřitelný a my už jsme se těšili na pořádný proudy lávy!

Na Big Island nám zbylo jen 5 dní, ale bohatě to stačilo:)

Přelet z Kaui na Big island trval cca hodinku, a letenka nás vyšla na 2600kč/osoba.
Na Big islandu jsou 2 letiště – Kona a Hilo.
My jsme zvolili Konu, bylo to častěji doporučované a byly tam i levnější letenky:)

Auto jsme si půjčili ze společnosti Alamo a vyšlo nás na 6 dní 7160 kč, s tím, že jsme si vzali nejlevnější economy. Když jsme tam ale přišli, žádný economy neměli a tak nás zdarma upgrodovali na dodge challenger!
Wohoooo, to jsme absolutně nečekali a myslím, že řídit na Havaji Dodgeho byl pro Máru největší zážitek:D

Připravte se na to, že Big Island je největší ze 4 ostrovů a ty vzdálenosti jsme pocítili. Zlatý Oahu, kde jsme se za půl hodiny ocitli na druhé straně ostrova. Tady jsme jeli třeba hodinu a půl, jen abychom viděli jednu pláž.

Proto si rozvrhněte, abyste nějakou část strávili u Kony a další u Hila!
Celý ostrov přejedete, ale za šíleně dlouhou dobu a prosedíte celý den v autě.

První 2 noci jsme měli rezervované poblíž Kona v kempu Hookena –
http://hookena.org/camping.html noc zde vyšla na 10 dolarů/osoba a je na černé pláži.
Když jsme tam přijeli bylo tam hodně rodinek, takže jsme se cítili dobře, na to, že to bylo na docela odřízlém místě – nebyl tu ani signál.
Byly zde i teplé sprchy, i když jen venkovní a čisté záchody.
Kemp se nachází v zátoce, do které téměř každý den připlouvají delfíni! Pokud teda máte odvahu, můžete s nimi šnorchlovat!!:) Nejčastěji se tam nachází mezi 9 – 14 hod, kdy chodí do zátoky “spát” jelikož jsou v bezpečí před ostatními predátory.

Další dvě noci jsme spali kousek od Hila, přes zmiňovanou stránku hip camp. Spali jsme v takovém orchidejovém sadu
https://www.hipcamp.com/hawaii/papa-s-hawaiian-orchid-farm/the-orchid , noc 10/dolarů osoba. Byli tam čisté záchody, teplá, krytá sprcha! Bože to byla paráda!:D kuchyňka i společenská, krytá místnost. Celé 2 dny jsme tam byli úplně sami.

Poslední noc, jsme zvolili v ubytku, jelikož se nám rozbil stan a pod širákem jsme spát nechtěli:D zvolili jsme oblast zase u Kony, protože jsme druhý den letěli z letiště KONA.
Spali jsme v úžasném ubytku se skvělými majiteli!:)
https://www.booking.com/hotel/us/the-aeolian-residence.cs
Noc zde vyšla na 1350 kč/pokoj a určitě můžeme doporučit!!:) po téměř 3 týdnech kempování jsem si tu přišla jak v intercontinentalu:D

CO ROZHODNĚ NA BIG ISLANDU NEVYNECHAT

PUUHONUA HISTORICAL PARK
Určitě si nenechte ujít tento havajský skanzen, naprostá nádherná procházka, mezi palmami, a oceánem! Slouží to jako místní skanzen. Takový skanzeny bych si nechala líbit:D
My se tam omylem dostali ještě před otevíračkou parkoviště a tak jsme to měli zadarmo. A hlavně jsme tam potkali pouze další 2 lidi.
Vstupné je jinak 7 dolarů/osoba. Každý den mají otevřeno od 8:30 – 16:30 hod. Všechny potřebné informace najdete zde https://www.nps.gov/puho/index.htm



Hned vedle Puuhonua parku je boží místo na šnorchlování. Určitě ho uvidíte, protože tam půjde hodně lidí. (musíte po cestě dolů, k oceánu)
Najdete tu boží barevný rybky všeho druhu, ale co je nejlepší je to, že do zátoky, připlavávají také delfíni,takže s nimi můžete plavat a šnorchlovat!
Delfíni budou přes vás skákat a vážně jsme viděli celá stáda!

TIP: vemte si určitě něco, co vás bude nadnášet (koupíte v supermarketu za pár korun) bez toho je to dost makačka, jsou tu proudy a trochu vlny, takže za nějakou oporu budete určitě vděční:)



MANIOWALI BEACH
Nejhezčí pláž z celé Havaje! Modrá voda a bílej písek jako v Karibiku! My nejsme válecí typy, ale tady jsme vydrželi ze všech pláží nejdéle.
Pokud byste měli navštívit jen jednu pláž, tak rozhodně tuhle. Totálně křišťálová voda, bílej písek a černá láva tvořily dokonalou podívanou.
Můžete zde i šnorchlovat uvidíte hodně ryb! Dokonce jsme ze břehu viděli skákat delfíny a připlavaly i 2 manty! No není to sen??

TIP: pláž se otevírá v 8 ráno, dojeďte sem co nejdřív, ať si ji vychutnáte ještě bez lidí!
Nic se neplatí!



WAIPO WALLEY
Slavné údolí, které se nachází na severu. Můžete se podívat na údolí z vyhlídky,ale taky se podívat dolů.

Máte 2 možnosti.
1.Pokud máte 4×4, můžete sjet dolů po jedné z nejstrmějších silnic světa! Je tu obří převýšení a s normálním autem, nemáte rozhodně šanci. Navíc dole bude tolik bláta, že s autem byste zapadli.

2. Pokud nemáte 4×4, dá se dolů sejít v pohodě pěšky. Akorát se připravte na makačku, hlavně nahoru:D Čekala jsem to ale mnohem horší a dá se to zvládnout pěšky v pohodě.

Když sejdete dolů, budete na černé divoké pláži, uvidíte divoké koně a menší vodopád z útesu.
Nic se neplatí

Já musím říct, že jsem z toho tak odvařená nebyla a nevím, zda to za tu námahu stálo. Do karet nám hrálo i zatažené počasí, tak možná i tím mi cesta nahoru nepřišla tak náročná, jako kdyby na nás pražilo slunce ve 30ti stupních.
Můžete tu samozřejmě dělat i delší treky, můžete jet třeba na koních, což podle mě musí být úplně jiný zážitek!!:) a doporučovala bych spíš poznat valley tímto způsobem:)



POIPU VALLEY
Poipu valley mi hodně připomínalo waipo valley. S tím rozdílem, že se tam nemohlo s žádným autem, ale hezky po svých. Cesta tam byla teda mnohem jednodušší a po cestě se vám naskytly nádherný výhledy do údolí. Celý mi to tu přišlo takový divoký a nedotčený. Přišla sem si jak ve filmu Into the Wild,který se odehrává na Aljašce. Můžete se projít po černých pláží, nebo trochu do údolí. Ty vlny a oceán tu byly vážně strašidelné.
Zabere vám to tu tak hodinku a půl, záleží, jak dlouho se tu chcete procházet. Můžete tu klidně strávit i 5 hodin.
Pokud byste měli čas jen na jedno údolí, doporučila bych vám tohle:)



RAINBOW WATERFALL
Docela překvapil, na to, že u něj téměř zaparkujete autem, se nám líbil.
Určitě si ho vyjděte i nahoru. Bude tam vstup do “lesa” a jakej se vám naskytne výhled na stromy, to vám vyrazí dech! 4 stromy propletené do jednoho, naprosto přírodní podívaná!
Nic se neplatí


AKAKA FALLS
Boží vodopády! Sice zábradlí se tady nevyhnete, ale voda tekoucí ze 135 metrů se vám stejně bude líbit! Všude to neskutečně kvete a jen samotná cesta k vodopádům je zážitek! Přišla jsem si jak někde v Avataru a jen koukala, co ta příroda dokáže vytvořit.
Vstup je 5 dolarů a máte v tom i parkování.



PEPEEKEO SCENIC DRIVE
Tu jsme našli úplně náhodně po cestě z Akaka falls do Hilla a byla to pěkná projížďka, která má 4 míle. Sice jedete po silnici, ale přišli jsme si jak v nějaké botanické zahradě.
Během scenic route narazíte i na známou Botanickou zahradu

PUNALUU BEACH
Nejkrásnější černá pláž, kterou jsem viděla! Černé pláže tolik nemusím, ale tady zelené palmy,všude přítomná láva a želvy na plážích a ve vodě tvořily dokonalý kontrast a podívanou!!:)
Šnorchlovali jsme tu se spoustu želv jen 2 metry od břehu. Sice se mi do té černé vody moc nechtělo, ale když jsem viděla jak jim vykukují hlavy téměř u břehu, bez váhání jsem tam skočila. Byly jsme u nich na dotek a bylo to boží. Mohla bych s želvama šnorchlovat celý dny a stejnak by mě to nepřestalo bavit!

POZOR – písek je od sluníčka doopravdy rozpálený, takže po suchým písku bez bot, vás to bude vážně bolet:D


FIALOVÝ FOOD TRUCK ALOHA MIX
Nejlepší krevety na Havaji Najdete ho ve městečku PUNALUU,kousek od slavné Punaluu beach!

VULKANICKÝ NÁRODNÍ PARK
Určitě nesmíte minout. Vulkanickej park je docela obří a záleží, co tam vše chcete dělat.
Vstup byl 25 dolarů za auto a platil 7 dní. Takže jste se tam mohli kdykoliv během této doby vrátit.
Všechny důležité informace najdete zde: https://www.nps.gov/havo/index.htm

Při naší návštěvě nebyla nikde na Big Islandu volně tekoucí láva. (Informují vás o tom v infocentru) Což by nás samozřejmě moc lákalo vidět, ale přírodě člověk neporučí. Žádné treky za lávou, ani placené tour jsme si tedy nezaplatili, jelikož nebylo proč.

Každopádně zde uvidíte dostatek zaschlé lávy a stále činné sopky.

Uvidíte zde i hodně hus, které se nazývají NENE:D Tak bacha, když budete řídit!
Hlavní atrakce jsou:
Lava tunel – ten byl ale při naší návštěvě zavřený. Ten jsem zrovna chtěla vidět nejvíc:D
Steam vents
Kīlauea Iki Overlook – vyhlídka, ale i trek k lávě

Chain of craters road je cesta, která vás provede po většinu národního parku, pojedete kolem několika kráterů, přes mnoho lávových polí. Silnice měří cca 38 km, chybějících cirka 12km je pohřbeno pod lávovým polem, ke kterému se můžete dostat.

MAUNA KEA

Mauna Kea, byl hlavní důvod, proč jsme jeli na Big Island. K naší smůle zde ale probíhali protesty místních, kteří už 2 měsíce blokovali cestu k sopce.
Nikdo se tedy na ní nemohl podívat ani se k ní dostat. Havajani ji brání, protože je to pro ně posvátná hora a američani na ní chtějí postavit další observatoř.
Tento spor trvá již dlouho a havajčani tam doslava bydlí a chrání sopku tělem i duší.

Kdyby se počítala výška i pod mořskou hladinou, MAUNA KEA by byla největší horou světa. Dosahuje výšky 4207 metrů nad mořem. Pod vodou měří ale dalších 10200 metrů! Což je totální masakr!
Pozorují se zde hvězdy, jelikož je uprostřed ničeho a má tak skvělé pozorovací podmínky.
Většina lidí sem jezdí na východ, ale nejčastěji na západ slunce. Sopečná krajina je v tomhle světle prý něco neskutečného.

My jsme měli protest, jiní lidé měli špatné větrnostní podmínky, někdo se tam nedostal kvůli sněhu.

Jestli budete mít štěstí a dostanete se na sopku, tady je pár rad a tipů, které jsme pochytili

Nahoru se můžete dostat buď s organizovanou tour, nebo sami.
Počítejte s tím ale, že ceny s tours začínají na 5000kč

Pokud byste chtěli jet sami:
Cesta nahoru začíná u visitor centramusíte se zde ohlásit a počkat zde minimálně půl hodiny, aby se tělo aklimatizovalo, kvůli nadmořské výšce.
U visitor centra jsou dalekohledy, určitě se mrkněte, uvidíte prý krásné nebe poseté hvězdami!

Nahoru vás pustí pouze se 4×4!
POZORpouze jedna jediná půjčovna, půjčuje 4×4 se kterými můžete až nahoru.Samozřejmě cena za půjčení je totální raketa! Pokud se vám něco stane s autem a i přes to, že máte 4×4, ale né z dané půjčovny, platíte vše ze svojí kapsi.
Půjčovna 4×4, která povoluje na vrchol jet https://www.harpershawaii.com/maunakea.html

Sjet musíte hned jak zapadne slunce, rangeři vás vyhodí, protože nikde po cestě není žádné osvětlení, takže je to kvůli bezpečnosti.

Pořádně se oblíkněte! Nahoře je pořádná zima kdy bude lehce nad nebo pod nulou!

Pokud máte problém se srdcem, s dýchaním, nebo jste těhotná, dejte si bacha, budete ve vysoké nadmořské výšce!

Nezapomeňte natankovat plnou nádrž před výjezdem!

TIP: pokud nemáte 4×4! Dojeďte k visitor centru (tam můžete i s totálním prdítkem) a poproste někoho zda by vás vzal nahoru s sebou a nabídněte, že za to zaplatíte. Furt vás to vyjde levněji než půjčení 4×4 plus benzín a ještě riskování, že se něco stane s autem.
Prý to tam takhle hodně funguje:) My to tak měli v plánu:)

Věřím, že Mauna Kea, musí být nádherný zážitek,hlavně při západu slunce. Nám se bohužel nepoštěstilo tuhle nádheru vidět, ale asi to tak mělo být. Třeba vy budete mít větší štěstí a na sopku se dostanete!:)

CO JSME NA BIG ISLANDU NESTIHLI

Green sand beach – zelená pláž, kdy na celém světě existují pouze 4! Dostanete se tam také pouze 4×4, nebo po svých což je nějakých 10 km (dohromady)

Captain Cook Monument – prý boží šnorchlování. Dostanete se tam buď organizovaně lodí, či sami na kajaku, nebo můžete dojít pěšky několika kilometrový trail.
My už jsme šnorchlování i treků měli dost a tak jsme se tam nejeli podívat. Věřím, ale že to bude určitě super:)

Jinak jsme stihli vše, co jsme stihnout chtěli a samozřejmě jsme zastavovali i na místech, jen tak náhodných, o kterých do dnes nevíme, jak se jmenovali.
To je na tom možná to nejkrásnější, jen tak náhodně si zastavit a prostě být:)

Big Island byl super tím, že doplnil zbylé ostrovy o přírodní úkazy, které jsme na ostatních ostrovech neviděli. Big Island bych ale nevolila jen jako jediný ostrov na poznání Havaje. To byste se o dost ochudili. Ze všech třech nám přišel nejslabší, i když byl samozřejmě krásný! a neuvěřitelně rozmanitý. Ale nevím, nevím, zda kdybych nenavštívila další 2 ostrovy, zda bych z Havaje díky tomu byla tak odvařená. Tady mi chyběla nejvíc atmosféra ostrova, která na dalších dvou byla úžasná.

No a na kolik nás celý tohle dobrodružství vyšlo a je vůbec Havaj taková Havaj jak se vypraví? To si přečtěte ve shrnutí!:)




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *