HAVAJ – ÚVOD

Když se řekne Havaj, každý si představí věnce na krku, kytku za uchem a drink na pláži. Havaj toho ale nabízí mnohem víc.. A co to je? To se vám budu snažit popsat v tomhle cestopise!

Musím říct, že na Havaj mi přišlo zatím nejvíce dotazů, od té doby co cestuju. Nedivím, se, není to tak běžně dostupná destinace, jako je třeba Thajsko, či Vietnam.

Ani my jsme nikdy nedoufali, že bychom se tam někdy mohli podívat. Přece jenom, je to šíleně daleko a mimo naše finance. Když jsem ale takhle brouzdala po netu, zjistila jsem, že se dá po Havaji kempovat.. A přímo na pláži za pár korun! To byl pro mě největší objev a od té doby jsem googlila jak šílená!

Nemusíte teda platit tisíce za předražený resorty, ale stačí vám 10 dolarů v kapse, vlastní stan a můžete stanovat přímo u oceánu kde vás budou budit úžasný východy slunce, kohouti, kteří jsou všude na ostrovech, šplouchaní vln a večer budete koukat na hvězdy přímo ze stanu. No není to romantika?

Pokud si tedy nepotrpíte na luxus a nebude vám vadit spát ve stanu,omezit komfort a sem tam si něco ukuchtit nebo se sprchovat venku, tak můžete začít balit. Havaj může bejt i váš splněnej sen!:)
Stejnak přes den budete lítáte po tý boží přírodě a do kempu, či ubytka se půjdete jen vyspat.

Co si ale budem, Havaj je i přesto sakra drahá a nejdražší je tam se prostě dostat!

Levné letenky tam moc nenajdete, objeví se tak jednou do roka akce, ale to je tak vše. Zkuste tedy číhat, jak jen to jde, zkuste kombinované lety z různých okolních zahraničních měst a můžete sehnat dobrou letenku.
Nejlevnější jsme viděli z Frankfurtu přes Kanadu a pak přímo do Honolulu za 22 tisíc.
Už jsme to chtěli bookovat, ale problém byl v tom, že v Kanadě byl přestup jen 2 hodiny, a jelikož nemá tranzitní zóny, musíte se jít znova odbavit a jít na imigrační. Všichni mi to tedy rozmlouvali( i moje kamarádky letušky), že by to v žádným případě neriskovali.

Ať jsem koukala,jak koukala, jiné letenky měli všude přestupy v USA max 2 hodiny:(
Zkoušela jsem kombinovat snad všechny města z Evropy i hledat samotné lety do USA a zvlášť koupit letenky na Havaj. Všechno naprosto šílené ceny:(
Žádná akce teda nepřišla a nebyl čas čekat, protože to byl dárek k narozeninám. A tak jsme to koupili přes východ a museli si připlatit.

Nejčastěji nejvýhodnější spoj je z Vídně do Los Angels a odtud přímo na Havaj.
Nebo z Frankfurtu do Vancouveru (tam bych ale nešla pod 3 hodiny na přestup) a z Kanady do Honolulu.

Jedna letenka nás vyšla teda na 30 tisíc, což je masakr a doufám, že už dražší letenku kromě Polynésie nikdy nekoupím:D ale protože to byl plánovaný dárek mýmu manželovi k 30tinám, kdy se na to skládala celá rodina, nebylo to tak strašný a nemohli jsme si vybírat, narozeniny se blížily a žádná akce nepřicházela:D

A tak jsme letěli z Prahy do Istanbulu a z Istanbulu do Jižní Koreii s Turkish Airlines. Z Korei do Honolulu s Hawaiian airlines. Let byl naprosto super, vše na sebe pěkně navazovalo a nikde jsme nečekali! Aspoň něco, za těch 30 litru:D:D

Když mi přišlo potvrzení na email, ani sem nedejchala, my fakt letíme na HAVAJ???? Srdce mi tlouklo jak o život:)

Ne nadarmo se Havaji říká Havaj. Ta klidná atmosféra a chill vibes na vás prostě dýchnou na každém rohu. To, že je všechno drahé je pro ně prý taxa, že žijí v ráji nebo tak nějak jsme to od místních slýchali.

Havaj se skládá z hlavních 4 ostrovů a každý nabízí trošku něco jiného.

OAHU – hlavní ostrov, najdete zde největší letiště HONOLULU, a slavný Pearl harbor. Je to nejvíce osídlený ostrov, žije zde nejvíce obyvatel, a není tak panenský. Doporučuju vyrazit na North Shore, kde můžete zažít ještě super havajskou atmosféru. Najdete tu boží treky, havajskou atmosféru, úžasný pláže a nejznámější Waikiki beach.

KAUAI – rozhodně nejvíc panenský ostrov, ze všech zmiňovaných. Říká se mu zahradní ostrov, vše tam kvete a roste naprosto neskutečně. Je to rozhodně nejkrásnější ostrov, který jsme navštívili a kdybyste si měli zvolit jen jeden, doporučila bych vám určitě tenhle! Na Pali Coast vám vyrazí dech! Z Havaje tedy nesmíte odjet, pokud neuvidíte tenhle zázrak přírody!
Celý Na Pali bylo asi nejhezčí místo na planetě, který jsem viděla!Totálně unreal!

BIG ISLAND – největší a nejmladší ostrov. Musím říct, že ty vzdálenosti jsme oproti jiným ostrovům pocítili. Najdete zde 8 klimatických pásem ze 13, což najdete doopravdy málo kde na světě. Pokud milujete vulkány a chcete vidět lávu, tak rozhodně sem. Je zde i největší sopka světa MAUNA KEA. Je zde taky skvělé šnorchlování a hodně černých pláží.

MAUI – tento ostrov už jsme bohužel nestihli, ale říká se, že je to něco mezi OAHU a BIG ISLANDEM. Najdete tu předražené resorty a spoustu turistů, ale i úžasnou panenskou přírodu, která musí bejt naprosto boží! Tak snad někdy!

Záleží tedy jen na Vás co preferujete a kolik máte času. Na Havaji najdete naprosto vše – pláže, hory, džungli, vodopády, kosatky, delfíny, sopky, lávu, caňony.. Máte tu neskutečně moc možností. Proto si můžete i zvolit a nakombinovat ostrovy podle toho, co vás láká.

Měna – USD – 1dollar cca 24 kč
Posun času – mínus 12 hodin
Zásuvky – americký adaptér
Víza – nutnost ESTA, stojí 14 dolarů, přijdou do 3 dnů, vyplňujete online. Platnost 2 roky. V USA můžete být pouze 90 dní, poté musíte vycestovat ze států.
Víza si můžete udělat zde:https://esta.cbp.dhs.gov/


Všechnu praktický informace jsem vám napsala do samostatnýho článku, ten tedy určitě nepřeskakujte, pokud chcete být na Havaj zcela připraveni:)



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *