ÚVOD

Když se řekne Barma neboli Myanmar (dříve Barma, nyní Myanmar – název se změnil v roce 1989) téměř většina lidí ani neví, co to je za zemi a kde leží.
Přitom vedlejší Thajsko praská ve švech. Ročně ho navštíví kolem 38 miliónů turistů, Barmu jen 3 milióny a to je sakra rozdíl ne?

Je to hlavně z důvodu, že Barma se otevřela světu teprve před pár lety. Byla izolovaná od okolního světa a válčilo se tam. V některých oblastech jsou boje do dnes a proto, se sem většina lidí bojí jet.
Můžu vám ale říct, že se není absolutně čeho bát.. Cítili jsme se tu naprosto bezpečně a to jsme jely 4 holky. Místní lidi byli ti nejmilejší lidi, které jsem na cestách potkala a nikdy jsem nic takového v jiných zemích nezažila.

Do oblastí, kde panují nepokoje se nemáte šanci dostat a to ani omylem.. Je to uzavřené, oplocené a hlídá tam armáda.
My ani nic takového po cestě neviděli, takže nedávejte na média, které jsou zkreslená, byla by škoda, takovou úžasnou zemi nenavštívit.


Měna – kyat – čti čat – přibližně 1000MMK =8 kč
Náboženství – především buddhistické
Zásuvky – není potřeba žádný adaptér
Víza – víza si potřebujete vyřídit předem elektronicky, na této stránce –
https://evisa.moip.gov.mm/ Víza vyplníte, přidáte fotku, zaplatíte 50 USD a do 3 dnů by vám měla přijít.
Platí 30 dnů. Pas musí být platný min. 6 měsíců.

Víza přikládáte už na českém, nebo jakémkoliv jiném letišti, takže je mějte s sebou připravena, bez nich vás do letadla ani nepustí!

Očkování – já měla klasiku z předchozích cest – TYFUS a ŽLOUTENKY A,B – Vzhledem k tomu, jaká tu byla špína a že jsme měly častý kontakt s místními, asi bych sem bez očkování nejela.

Repelent s sebou, po večerech se hodil:) Doporučuju z lékarny s min, 50ti % deet.


KDY VYJET?
Hlavní sezóna začíná od prosince do března, kdy je období sucha. V tomto období ale není sezóna manga, což mě jako naprostýho milovníka zasáhlo:D
NO MANGO SHAKE:(
Taky pokud půjdete trek v KALAW, je to nejlepší doba, protože neprší, ale připravte se na to, že políčka nebudou zelená,ale už sklizená a že po ránu a večer tu bude teplota kolem 6 stupňů, takže si s sebou přibalte i nějakou tu bundu:)

OBLEČENÍ
Na chrámy musíte mít zakrytá kolena a ramena striktně! Vemte si tedy s sebou šátky, nebo spíše volnější kalhoty a triko.
Na všechny pagody se musí jít bos, bez ponožek, takže se připravte na černý, špinavý nohy a rozpálenou dlažbu:D

Jinak my jsme téměř nikde nechodily v kraťasech.
Za prvé, pagody jsou v Barmě úplně všude,takže jsme se nechtěy furt obvazovat šátkama a za druhý místní na vás budou koukat zvláštně. Nikdo vám nic neřekne, ale je to nějaký respektování jejich kultury, takže volnější, vzdušný kalhoty, byly skvělou volbou!:)

Pokud nepojedete jen do měst a na pláže, ale taky do hor, vemte si teplejší oblečení (bunda, teplá mikina) já měla i kulicha a jak jsem za něj byla šťastná. Není exotika, jako exotika:D

DOPRAVA
Nejčastější přeprava je nočními autobusy, či minivany. Lístky seženete všude, ve městech, na hotelu, každý vám poradí.
Nejlepší jsou VIP busy, které jsou nejvíce pohodlné např JJ Express nebo Ellite. Lepší je rezervovat pár dní, nebo alespoň den dopředu. Jsou často vyprodaná.

Ve VIP busech, dostanete vodu, snack, deku, polštář, sluchátka a můžete se dívat na filmy, či pouštět hudbu. Místa tam bylo fakt dost a přišla jsem si tam jak v letadle:D
My jsme jely i 2 cesty bez VIP busu a bylo to taky v pohodě.
Cena busu se pohybovala kolem 150kč – 500 kč/osoba a na cestě jste byli cca 7 až 14 hod. podle toho, kam jste jeli.

TIP: Busy jsou šíleně klimatizované, nezapomeňte si tedy vzít teplé oblečení a izolepu, kterou můžete zalepit foukání.
A také nějakou svačinu do autobusu. Řidiči staví na místních warungách, ale žádná mňamka to není:D

Další variantou jsou přelety, ty jsou mnohem rychlejší, ale taky několikanásobně dražší
My jsme využili pouze jeden přelet a to z Yangonu do Ngapali a zpět. Letenka nás vyšla na 3500 kč zpáteční a letěli jsme 40 min.
Autobusem to bylo kolem 20 hodin a na to už by nám nezbyl čas:D

Pak jsou také místní vlaky, ale ty už jsou prý hodně zdlouhavé a já s nimi nemám žádnou zkušenost.

Ve městech Mandaly a Yangon rozhodně využijte na přepravu GRAB – stáhněte si aplikaci (je to něco jako uber) nejrychlejší a nejpohodlnější způsob dopravy za pár korun!:)

Stáhněte si do telefonu maps. me – offline mapa a stáhněte mapu Barmy. Navigace bez použití dat, výborná věc, bez který se už neobejdu!:)

JÍDLO
jídlo v Barmě bylo naprosto nejhorší, co jsem na cestách zažila:D všechno mastný, neochucený:D našli se i výjimky, ale to bylo spíš v turistických restauracích.
Jelikož v době naší cesty zde byla zvýšená nákaza prasečí chřipky, nejedly jsme nikde nic vepřového, a na street foodech ani žádné maso.
Všichni jsme trpěli sra..kou většinu pobytu:D a to se mi na cestách téměř nestává:D
Takže i když miluju street food a místní warungy, tady jsme jedli spíše v restauracích, který jsme našli na tripadvisoru, to byla téměř jistota, že se najíme:D a neposerem:D

Nejčastěji jsme si dávali:
SWEET AND SOUR
CHICKEN CASHEWNUTES
CURRY
NUDLE SE ZELENINOU
SMAŽENÁ RÝŽE

Tak, to bylo k základním informacím a úvodu vše.
Budu se vám snažit vyprávět o Barmě, tak jak jsem ji vnímala já. A já věřím, že takhle ukrytá země před masivním turismem vás uchvátí stejně jako
nás..
Tak se pohodlně usaďte, a pustě se do mého příběhu..


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *