Jižní Morava

Jak jste si asi všimli, tak o Čechách a Evropě moc nepíšu. O Evropě hlavně proto,že jsem většinu procestovala mnohem dřív, než blog vznikl a mě se to nechtělo sepisovat zpětně, protože se samozřejmě mnoho věcí mezitím změnilo.
Čím dál častěji mi ale chodí dotazy ohledně toho, kam vyrazit po Čechách, kam na jednodenní výlet, na dobré jídlo, rodinnou dovolenou, romantický wellness apod.

Proto sem se rozhodla začít psát i o Čechách a Evropě – pokud v momentální Covid situaci teda někam vycestujeme-:(

A o čem jiným začít psát než o moji milovaný Moravě?? Jižní Morava je jednoznačně mým nejoblíbenějším místem v Čechách:)

Je to jedno z mála míst v Čechách, kde se cítím jako na dovolené. Je tu neskutečná atmosféra, připomíná mi to tu Toskánsko, Holandsko, Provence i Hobitín.

Můžete se procházet mezi vinicemi, koštovat vínko ve sklípcích, či se koupat v lomech, lézt po zříceninách, obdivovat zámky a nasávat tu speciální atmosféru, která tu panuje!

Já se vám budu snažit představit Moravu, tak jak ji vidím já, a věřím, že si ji zamilujete stejně:)

Předem se omlouvám, ne ke všem místům mám použitelné fotky:D říkala jsem si, že radši žadné než nekvalitní. Věřím ale, že google s představou pomůže:)

CO NA MORAVĚ VIDĚT A DĚLAT:

Asi to nejzajímavější najdete na Pálavě, kde se nachází i můj milovaný Mikulov, kam jezdím téměř každoročně. I když je to maličký městečko, dostává mě atmosféra a klid, který tu na vás dýchne:)

CO DĚLAT V MIKULOVĚ:
Vyjít si na svatý kopeček – magické místo a krásný výhled na celý Mikulov, určitě tam běžte na západ slunce, nebudete litovat. Na vrchol vede křížová cesta se 14 zastávkami (kapličkami) a nahoře najdete kapli sv. Šebestiána, zvonici a kapli Božího hrobu.

Kozí hrádek – zřícena s krásným výhledem na Mikulov

Janičův Lom – naprosto nádherný vápencový lom, na okraji Mikulova, který připomíná trochu Chorvatsko, čistá voda a krásné skály okolo.

Prohlídka zámku – můžete jen do zahrad, nebo si zaplatit prohlídku.

Další místa na Moravě:

Bukovanský mlýn – naprosto skvělý místo! Přišla jsem si jako o několik let zpátky ve starých dobách:) můžete se zde ubytovat, či naobědvat nebo jen projít:)

Vaří tu výbornou českou kuchyni a interiér je ve venkovským stylu:) Pokoje mají krásné a přímo v areálu:) Taky si můžete zaplatit vstup do mlýna na vyhlídku, kde je menší skanzen a super vyhlídka do okolí.
Mají tu i oslíky, kozy a vyžití pro děti. Tady se určitě nudit nebudete:)
https://www.bukovansky-mlyn.cz/



Zámek Lednice -Lednici asi nemusím představovat, na Moravě je to hlavní must see a kdo nebyl v lednickém areálu,jakoby nebyl:) naprosto nádherný zámek a krásné zahrady. Určitě si projděte celý areál až k Miranetu a Janově hradu. je to nádherná procházka. Pro rychlejší způsob přepravy doporučuju půjčit kola!:) přece jen, areál je dost rozlehlý
https://www.zamek-lednice.com/cs


Valtice – město vinohradu, vinic a a dobrého vína. Určitě nevynechte zámek Valtice , jehi zahrady a kolonadu na Rajstně. Také si projeďte celý valticko – lednický areál na kole, najdete tu kromě památek i spoustu krásných rybníků a přírody.

Levandulová farma Starovičky – pokud chcete alespoň nasát trochu té Provence atmosféry, určitě navštivte toto místo.
Vstup 60 kč a za pár korun si můžete i levanduli natrhat domů.
Otevírací doba 9-19hod.
TIP: místo navštivte určitě co nejdříve ráno, nebo před zavíračkou, jinak tu počítejte s davem lidí.
POZOR levandule roste jen v červnu a červenci, tak si to pořádně naplánujte, ať vidíte tu fialovou krásu v plný parádě!

Vinné sklípky
Velké Bílovice – nestihli jsme,ale z fotek to vypadá moc krásně, určitě se vydáme,hned jak na Moravu zase vyrazíme:)

Vrbice – to je tak kouzelný místo! Připomínalo mi to Hobitín na Zélandě, domečky porostlé trávou a popíjení vínka u sklípků, dělá z tohohle místa rozhodně něco vyjímečného!:)

TIP – od Vrbic vede stezka ke známé rozhledně – kobylí vrch, která je postavena přímo mezi vinicemi. Rozhodně stojí za podívanou a je to i příjemná procházka.


Klentnice – skvělý místo mezi vinicemi:) Najdete tu boží ubytování v sudech, přímo mezi vinicemi – vinařství pod hradem a vyhlášenou restauraci – cafe fara:)
Taky si můžete vyšlápnout kopec, kde na vrcholu najdete zříceninu sirotčí hrádek:)

Dívčí hrady – zřícenina gotického hradu, ze kterého je asi ten nejhezčí výhled na Pálavu, který se vám naskytne! Dostanete se tam z obce Pavlov a stezka je dlouhá 1,2 km,takže jen taková malá rozvička!:)

Hradištěk – kaplička uprostřed vinic s úžasným výhledem, naprosto krásný a romantický místo:) doporučuju sem jet na zlatou hodinku, a západ slunce. Vemte deku, vínko, sýry a romantiku máte jak vyšitou, to vám zaručuju:)

Skanzen Strážnice – ten, kdo miluje skanzeny, tak by tento měl rozhodně navštívit. V každé světnici jsou zaměstnanci v krojích, kteří vám dají skvělý výklad o dřívějším životě a zvycích:)
http://www.skanzenstraznice.cz/

Wellness Maximus resort – pokud chcete luxusnější wellness a resort, rozhodně by tohle místo ve vašem itineráři nemělo chybět!
Skvělý wellness, výběr saun i krásné venkovní jezírko, je rozhodně zážitek!
Můžete spojit i s cestou do Brna:)
Nemusíte se tu ubytovat, můžete zajít jen na wellness a strávit tu příjemné třeba 3 hodinky, určitě nebudete litovat


KDE SE UBYTOVAT:
vinařství pod hradem – speciální ubytovaní v sudech přímo na vinici
https://www.vinarstvipodhradem.cz/

Penzion Pastuška – ubytování v českém vesnickém stylu, naprosto úžasný prostředí – https://pastuska.cz/cs/

Vinařství u kapličky – ubytování s wellness a bazénem s výhledem na vinice v jednom z nejznámějších vinařství . Super na rozlučky se svobodou, nebo holčičí víkend:)
https://vinarstviukaplicky.cz/

Vinný tunel – 3 mega útulné a krásné pokojíky:)
http://vinnytunel.cz/

Cafe Fara – ubytování v Klentnici, velice vyhlášená, moderní kuchyně
http://www.cafefara.cz/

Hotel Volarík – luxusnější ubytovaní v centru Mikulova, pro ty, kterým si nevadí připlatit, určitě stojí za to. Nejkrásnější koupací jezírko.
https://hotelvolarik.cz/

Maximus resort – vyhlášený luxusní wellness u Brna. Sice dražší, ale naprosto dokonalý, rozhodně doporučuju třeba na nějakou speciální příležitost.
https://www.maximus-resort.cz/

KDE SE NAJÍST:
Cafe fara – dražší, ale originální:)
bistro KUK – snídaně
bistro DROGÉRKA – Snídaně
Bukovanský mlýn – česká klasika
Fresh burgrs bistro – burgery, žebra, křídla
Marináda viniční dům – kafe, sváča

Kde se opít
Vinařství u kapličky
Vinařství Mádl
Sklípky Vrbice
Sklípky Petrov – Plže

Ale věřte, že na Moravě je to úplně všudee:D



Tak tohle byly moje nejoblíbenější místa na Moravě. Věřím, ale, že ať na Moravu pojedete kamkoliv, bude se vám líbit všude! Moravu nejde nemilovat a má takovou specifickou atmosféru, kterou jinde v Čechách prostě nenajdete. Tak koukejte vyrazit a prozkoumávat ty naše krásný místa po naší zemi. Morava je takový český Toskánsko a až tam budete pochopíte proč:)






Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *