Co dělat, když vám uletí letadlo?

Co dělat, když vám uletí letadlo?

Kvůli naší vlastní blbosti nám uletělo letadlo při návratu z Malajsie a museli jsme tuhle nepříjemnou situaci řešit. Přiznáme se, že jsme si prostě spletli datum odjezdu o den, jelikož jsme měli letět po půlnoci a to byl samozřejmě nový den!:D Absolutně nechápu jak se nám to mohlo stát, jelikož si na tyhle věci dáváme dost pozor, ale prostě se stalo, a my hledali způsob, jak se dostat za co nejméně peněz domů. Sháněli jsme pomoc všemožně a dostali jsme spoustu zaručených rad od lidí (hlavně z internetu), které ve finále tak zaručené nebyly a málem nás dostaly do ještě horší situace. Proto jsme se rozhodli sepsat článek, který poradí, jak z toho ven.

  • Nepanikařte a snažte se být milý! Bude vás to v každém případě stát peníze, ale to není důvod se hroutit. Vždyť to jsou jenom papírky a nebo čísla na internetu. To, že budete řvát na přepážce, vám moc nepomůže, a personál nebude tak ochotný vám pomoct! Nevymýšlejte si, a pokud vám vyjdou vstříc, vemte jakýkoliv let, který vám nabídnout, i kdyby jste měli obletět “celý svět” a domů by vám to mělo trvat 50 hodin:D
  • Kontaktujte aerolinku! Co nejdřív kontaktujte aerolinku a informujte se, co můžete s vaší konkrétní letenkou dělat. Rada nad zlato co? Ale má smysl a je stěžejní! Protože při nákupu letenky přes poskytovatele (Student Agency apod.) máte prostě smůlu a aerolinka vám nijak nepomůže a pouze nabídne novou letenku v plně výši a to je darda (viz bod 8). V případě nákupu přímo od aerolinek, máte šanci dostat nový, nejbližší možný, volný let za poplatek cca 200 EUR/osobu (liší se dle aerolinek). Nesmíte ale mít promo tarif nebo nějakou akci, pak vás aerolinka zpravidla odkáže na koupi nové letenky stejně jako při nákupu přes poskytovatele.
  • Pozor na srovnávače letenek! Skyscanner, Kiwi, Momondo atd. může dostat do větších problémů! Ano, kolikrát to najde super lety, každý to zná a doporučí. Ale má to 3 velké nevýhody, které vás můžou stát další nepříjemnosti a peníze. Problém je v tom, že srovnávací weby hledají lety, které navazují, ale to není to samé jako jedna letenka neboli connection flight! Takže pokud se jedno letadlo zpozdí, další na vás nečeká a letenka propadá. Další problém nastává se zavazadly, ty si musíte pokaždé vyzvednout a jít na checkin znovu! To kolikrát trvá víc času, než vám srovnávací web najde. A třetí největší problém je, že když jdete znovu na checkin musíte mít vízum pro tu danou zemí (platí-li vízová povinnost). Někdy to problém není, ale nás by například nepustili bez viz vůbec do letadla v Malajsii na letu do Indie (stalo se to dokonce jednomu páru na našem letu). Takže si před koupí takové letenky ověřte, zda není potřeba vízum a zda máte dost času na přestup.
  • Nic jako lastminute letenky neexistuje! Ano tohle je fáma, lastminute letenky někdy v 80. a 90. tých letech opravdu existovaly, ale už to neplatí. Dnes jsou letenky na poslední chvíli dražší než koupené předem. Aerolinka raději pošle poloprázdné letadlo, než aby ho prodala pod cenou. Máme to také ověřeno z vlastní zkušenosti. Pravý důvod je ten, že kdo chce letět na poslední chvíli, tu konkrétní letenku potřebuje nutně. Ať už kvůli práci nebo jiným důvodům a je tím pádem ochotný zaplatit víc. A aerolinky to vědí.
  • Nepřehánějte to s googlením! Zvláštní věc je, že se všechny letenky postupně zdražují, čím víc klikáte a hledáte, tím jsou ceny vyšší. Údajně mají vyhledávače aerolinek algoritmy, které postupně zdražují lety, o které je zájem při vyhledávání.
  • Letenky na poslední chvíli nejdou často koupit přes web i když bývají levnější než na přepážce na letišti.
  • Při koupi letenky přímo na letišti na přepážce zaplatíte přibližně dvojnásobek za jednosměrný let než kolik stal vás původní zpáteční let.
  • Nechte si pomoct! Kontaktujte někoho s přístupem do systému objednávání letenek. My kontaktovali firmu Brabec.eu (pardon za reklamu, ale fakt nám pomohli!) a dokázali nám sehnat o 40% levnější let, než nám nabízeli aerolinky na letišti a lety, které se prostě ani na internetu (ani na přepážce na letišti) nenabízely. Jedna letenka vyšla na 13 tisíc, s přestupem v Indii a v Curychu, vše na sebe navazovalo, a zavazadla jsme si odbavili v Kuala Lumpur a  vyzvedávali až v Praze:)
  • Poslední možnost pro holky (kluci sorry) 😀 znám holky, co nasadily smutný výraz, slzy, a zoufalý obličej a dali je ZADARMO nebo malý poplatek na jiný let! Nevím, jak to udělali, jelikož můj zoufalý obličej nikoho neoblomil (možná proto, že na přepážce byla nepříjemná bába, takže se spíše snažte u opačnýho pohlaví:D), každopádně to zkusily a vyšlo to. Tak třeba se vám taky poštěstí:D

Pokud vám uletí letadlo, nevěšte hlavu! Nejste první ani poslední, komu se to stalo a na světě jsou mnohem horší věci! My na to třeba teď vzpomínáme s úsměvem a máme veselou historku z cest k vyprávění k dobru. Dostat se domů nám trvalo 58,5 hodiny, spali jsem na letišti, na místě jsme byli v nervu a stresu, nevyspalý,neumytý, netrpělivý a já nevím co ještě za negativa:D Ale, i když se to těžko věří, tak na to vzpomínáme v dobrým, fakt:) A hlavně, si uvědomíte, že když nejde o život, jde o h…o:D to je prostě svatá pravda!

Třeba vám nějaká ráda přijde k dobru, abyste se vyhnuli  alespoň malinko nepříjemnostem:) hlavně se nenechte odradit od dalšího cestování, cestování není holt jen o příjemných věcech, ale i tohle k tomu bohužel patří! Ty dny strávených na cestách, a ty zážitky, ale stojí za to tolik, že nějaké zmeškané letadlo, vám může bejt “ukradený”:)

Tak, na co nejméně zmeškaných letadel!

Blondýna:)

One comment Add yours
  1. Díky za článek.
    Právě jsme v Turecku a zmeškali jsme let z úplně stejného důvodu – odjezd v 0:45…
    Cestovní kancelář nepomohla, letenky propadly, ale naštěstí nám hotel prodloužil pobyt, zařídil transfer a letenky jsme objednali on-line.
    Byly to včera hrozný nervy, ale doporučuji zachovat chladnou hlavu i když to úplně nejde
    Kvůli vlastní blbosti jsme o pár tisíc lehčí a musíme tu ještě 4 dny vydržet …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *