Bali

Na Bali jsme si nechaly nejvíce času, a těšily jsme se na tu hinduistickou atmosféru, která vás dostane!:)  jak říkaj Balijci,  – “potřebujeme k životu jen 3 věci,abychom byli šťastní : yógu, meditaci a tantru:)”

Upřímně po návratu, nevím, co lidi na Bali vidí, já z něj byla dost v rozpacích a byl to rozhodně nejslabší ostrov v Indonésii, který jsme navštívili. Okolní ostrovy toho mají mnohem víc, co nabídnout, to vám garantuju!:)

Na Bali jsme měly ubytovaní na 3 noci v Ubudu,což bylo dobré strategické místo na okolní výlety. Ubud se vám bude asi líbit nejvíce, jelikož je tam od všeho něco.

Konkrétně jsme bydlely zde http://www.booking.com/hotel/id/ojeks-homestay.en-gb.html  ( v přepočtu to vycházelo asi 120 kč/osoba) Vážně skvělé ubytko téměř v centru dění, personál super, a hlavně strašně levné,ale přitom originální ubytovaní!! S holkama jsme dorazily za tmy a já myslela, že je to nějaký hinduistický chrám a ono se ukázalo, že je to fakt naše ubytko!:D

Na Bali jsme měli zařízeného řidiče už z Prahy, jmenoval se Komang (asi jako každý druhý na Bali:D ) a cestoval s námi 6 dní, byl super, vzal nás na neturistická místa do jeho rodné vesnice, na místní trh, do školky, vzal nás na místní grilovačku s místňákama, ukazoval, jak se vyznat v přírodě a vtáhl nás tak nějak do místního života! Kontakt určitě můžu poskytnout, má i FB stránky KOMANG MOUGLY.
Na den nás vyšel na 1250 kč za auto s benzínem a řidičem, takže když jsme to vydělily 5, bylo to super:) Určitě doporučuju i skútr, ale jelikož  3 z nás neřídili, auto pro nás byla lepší volba.

První den nás vzal na klasické rýžová pole  Tegallalang poblíž Ubudu, (My po Lomboku už z toho nebyly tolik paf:D ), ale určitě si je projděte.

Chrám a hot springs Tirtha Empul jsou zde pověsti, že se zde nachází ozdravná svěcená voda ( dívky nesmí mít menstruaci, a musí mít svázané vlasy do chrámového komplexu) – zde nádherná hinduistická atmosféra!! Můžete se vykoupat ve svěcené vodě, podle jejich rituálu, který vám ukážou:) vstup 30 000Rps.

Stihly jsme navštívit agrofarmu cibetkové kávy i s ochutnávkou, jelikož pršelo a potřebovaly jsme zabít čas:) nebylo to ale špatné, připravte se,ale že cibetková káva je dost drahá i zde:D Ochutnávka kávy a čajů je však zadarmo.
Ke konci dne jsme ještě navštívily Gunung Kawi, což je 10 hrobek vytesaných do skály, opět krásná místní atmosféra, kde se místní modlí a přinášejí dary!! Na jedné straně údolí (blíže vstupu) leží hrobky královen, na druhé údolí za řekou, pak vedle chrámu leží hrobka krále a významnějších královen. Nikdy se však nenašly ostatky, takže je to jen symbolické.Hrobky leží v údolí a jsou zde kolem krásná rýžová pole, nám bohužel pršelo, takže jsme ani po rýžových polích neprošly.

Vstup stál 15 000 rps

Nakonec jsme ještě stihly navštívit místní vesničku Penglipuran village, která je krásná, můžete nakouknout k místním,ale ty vám stejnak budou chtít jen něco prodat:)

Indonesie 969  Indonesie 972

Indonesie 975

Tirtha Empul

Indonesie 994        Indonesie 984

Indonesie 989        Indonesie 985

Indonesie 982

 

agrofarma v dešti, aspoň jsme měly slušivé deštníky!:)

interno

Gunung Kawi
14469715_1121818861246388_333525139589277455_n   Indonesie 1028 

Indonesie 1024

Penglipuran village
Indonesie 1002     Indonesie 1011

Druhý den jsme vyrazily na hot springs Toya Bungkah, který nás ale nějak nenadchly, připadaly jsme si jak v „Podolí“,  vstup byl drahý, stál 150 000 rps,(300kč) a hlavně cesta tam zabrala poměrně dost času, odměnou nám ale byla alespoň vyhlídka na Kintamani.

Poté jsme jely na vodopád Tegenungan, na který jsme se těšily, ale jelikož je to blízko Ubudu, bylo tam lidí jak na Václavaku ,takže jsme tam strávily tak 15 min a jely otrávené nazpátek.:D Vstup byl 10 000Rps(20kč)

Na večer jsme se jely podívat do Monkey Forestu, vstupné 40 000Rps, tam se nám líbilo, opice nebyli tak agresivní, jak nám všichni říkali:) Ale připravte se, že když si koupíte banány, opice se na vás sesypou a dokažou být šíleně otravné!!:D

Tegenungan vodopád
Indonesie 1030 – kopie – kopie Indonesie 1048 – kopie – kopie

Monkey Forest Ubud

Indonesie 1064 – kopie – kopie  Indonesie 1071 – kopie – kopie

Indonesie 1084 – kopie – kopie  Indonesie 1087 – kopie

Indonesie 1075 – kopie – kopie

Ubud si určitě projděte, je zde hodně chrámu, na hlavní třídě je spousta restaurací určitě zkuste masáže, které jsou vyhlášené, a jsou na každém rohu, stojí cca 100 kč. Já tam zažila nejlepší masáž!!! Na masáže jsme na Bali chodili snad každej den, až jsem měla úplně namožené tělo:D

Projděte se na Campuhan ride walk – trek rýžovými poli, který začíná v Ubudu, po cestě se můžete zastavit v Pomegranate Café – stylová restauračka v rýžových polích:)  Ubud je vážně strategické místo pro výlety, i když bohužel dost turistické.

Poslední den v Ubudu jsme jely na slony – jak já toho teď lituju!
Nebudu sem dávat proto ani název ani fotky..To co zde bylo předtím, jsem smazala, nechci to dále šířit a už vůbec ne podporovat! Cena  byla dost vysoká – 2500 kč, v ceně byla ale snídaně (švédské stoly) s nádherným výhledem na slony, koupaní se slony, kartáčovaní slonů, projíždka 30 min na slonech, krmení slonů a slonní představení.

UPDATE,DŮLEŽITÉ: Upřímně je mi nesmírně líto, že jsem jezdila na slonovi a zlomila tak slonní duši!!! Nezajímala jsem se o tuto problematiku, sloni jsou týráni, proto, aby byli schopni někoho vézt na hřbetě!
PROSÍM VÁS, nebuďte tak hloupý jako já a nenavštěvujte tyhle pasti na turisty a pouze odporný business. Lidi chtějí mít pěknou fotku, vzpomínku, zážitek, ale neuvědomují si, kolik násilí za tím stojí!!!! Nemůžete z toho mít ani radost, když víte kolik je tam krutosti!!! Kdyby jste si měli vzít jen jednu radu z tohohle cestopisu, tak prosím tuto!!!!

Nebudu zde tedy dávat ani žádné fotky, a moc vás prosím nenavštěvujte!!!!!

 

Poté nás řidic KOMANG do vzal do své rodné vesnice LES, která je na severu Bali, zde jsme nepotkaly ani jednoho turistu, takže místní na nás dost koukali, ale byli strašně milí!! Bydleli jsem u řidičova kamaráda v homestay, uprostřed ničeho, byla zde džungle a jen pár místních kolem, žádný signál, wifi,prostě nic nepotřebnýho.

Sprcha byla venku z bambusu, voda tekla z nedalekého vodopádu, na zápraží houpací sítě, vodopád LES jsme měly vzdálený 5 min chůze a byli jsme u něj úplně samy! Nikde nikdo!! Trochu rozdíl oproti turistickýmu Ubudu:) Myslím, že v téhle „zapomenutý vesničce“ jsem prožila nejhezčí dny z Bali! Bohužel na ubytko nemám kontakt, ale pokud byste měli Komanga, určitě Vás tam zavede!:)

Vodopád Les
Indonesie 1250 Indonesie 1253 Indonesie 1262

Druhý den nás Komang vzal na místní trh na snídani, do místní školky, kam jsme koupily míče, děti byli rozkošný, zpívaly nám, kreslily jsme si s nimi,koukali na nás jak na mimoně:D vážně super zážitek!!

Stihly jsme navštívit chrám Tirta Tangu – posvátný vodní chrám na východě. Název doslova znamená „voda z řeky Gangy“ a je to tedy místo, které se vrací ke kořenům hinduismu, které sahají až do Indie a k posvátné řece Ganze.
Vstup 10 000Rps

Nakonec nás čekal relax na Virgin beach, která byla asi nejhezčí co jsme viděly, – když si trochu poodejdete, jste na pláži zcela sami a byly zde obrovské vlny!!:) oproti plážím na Lomboku to byl ale slabej odvar.
Vstup 40 000Rps.

Večer pro nás bylo připravené grilování s místními – čerstvé ryby s rýži, calamáry, a hlavně žádný zbytečnosti, jako talíře a příbory, jedly jsme z palmových listů, které natrhali, a rukama!:)

místní trh
Indonesie 1269 – kopie  Indonesie 1272 – kopie

Indonesie 1275 – kopie  Indonesie 998
Návštěva místní školky

Indonesie 1302   Indonesie 1300 – kopie

Indonesie 1292 – kopie

Tirta Tanga
Indonesie 1311   Indonesie 1316

Indonesie 1325

Virgin  Beach
Indonesie 1331   Indonesie 1333

Indonesie 1336   Indonesie 1347

Grilovačka s fešákama:)
Indonesie 1480
Ráno jsme bohužel už z homestay odjížděly už před 5hod ranní a jely na lodní výlet do Loviny na východ slunce a delfíny. Musím říct, že na začátku jsme byly dost zklamaní, jelikož všude byla hromada lodí,ale lodě naštěstí postupně odjížděli, takže nakonec jsme zbyly jen my a asi 5 lodí a viděli jsme doopravdy cela stáda delfínů hned vedle lodi:)
Loďka stála 300 000 pesos, nás bylo 5, takže na každého pozorování delfínů vyšlo na 60 ooo pesos (120kč)

Indonesie 1713 Indonesie 1719

Po delfínech nás čekaly vodopády Sekumpul na Severu, musím říct, že to byly nejhezčí vodopády co jsme viděly!!!
Je jich dohromady asi 7, můžete si vybrat 3 úrovně trati, jednoduchá, střední, těžká – je to podle vzdálenosti, to nejhezčí je stejnak na začátku, na konec se už doporučuje průvodce,abyste našli cestu, myslím, že ta střední je optimální, jsou tam ještě nádherná rýžová pole.Ta střední trať zabere tak 3 hodiny. Tyhle vodopády rozhodně nesmíte minout, minimum turistů, protože nejsou tak lehce dostupné a lidi jsou líni chodit:D plus nádherná panenská příroda, má to své kouzlo!:)  
Vstup pouhých 15000Rps!!
Indonesie 1356  Indonesie 1396

Indonesie 1377 Indonesie 1363

Indonesie 1371

Poté jsme se přemístily do Bedugulu, městečko na severu, kde jsme měly zařízené ubytko jen na jednu noc https://www.agoda.com/cs-cz/pelangi-homestay/hotel/bali-id.html– skromné,ale čisté ubytko, (upřímně moc možností, kde se zde ubytovat nebylo:D ) stálo 70 000Rps/pokoj tam na nás čekal milý majitel – Amin.
Ten nás druhý den vzal na chrám Pura Ulun Danu Bratan – vstup 35 000Rps. Měli jsme domluvené, že k chrámu pojedeme loďkou při východu slunce, abychom se vyhli turistům. Loďka vyšla na 50 000Rp/osoba. Musím říct, že to byl skvělej nápad, romantika na loďce jak prase:D a hlavně přijedete a budete na chrámu sami!!! Nádherná atmosféra, řekla bych, že je to určitě nejhezčí chrám na Bali a pokud ho navštívíte tímto způsobem, bude zážitek ještě mocnější!:) Chrám je i na 50000rps indonéské bankovce.
Indonesie 1413 – kopie  Indonesie 1415 – kopie

Indonesie 1449 – kopie  Indonesie 1443 – kopie

Indonesie 1418 – kopie

Musím říct, že jsme měly obrovské štěstí, jelikož se zrovna v ten den Aminova neteř vdávala, dostaly jsme tedy pozvaní na místní svatbu, což byl fakt skvělý zážitek. To vám ani cestovka nezařídí:D Místní byli skvělí a pohostinní, nevěsta krásná, jídlo super a celá ta atmosféra prostě pecka! Byli jsme za tuhle možnost moc vděční, a nechtěly jsme otravovat,ale místní z nás měly radost a nechtěly nás pustit, prý musíme ochutnat jídlo, a podívat se na nevěstu s ženichem:)
Indonesie 1453  Indonesie 1457

Indonesie 1700

Po svatbě jsme vyrazily na jih,stihly jsme Uluwatu Temple,kde jsou strašně zákeřní opice, držte si klobouky a brejle:D nebo spíš je rovnou sundejte, jestli o ně nechcete příjít:D Uluwatu chrám jako samotnej nás nijak neohromil, ale cesta, kterou jdete kolem skal je supr! Vstup 30 000 Rps.
Indonesie 1469 Indonesie 1471

V ten den jsme stihly ještě navštívit Cultural centrum,kousek od Jimbaranu, které nás ale nijak nenadchnulo, na to že vidíte 2 sochy, zaplatíte vstup v přepočtu 200 kč na naše! Uplně s klidem bych ho vynechala.
Zde jsme měli ubytko v http://www.booking.com/hotel/id/naturela.en-gb.html pohodové ubytko s bazénem a venkovní restaurací. Zde jsme zůstaly 2 dny. Cena 320 kč/osoba bez snídaně.
Indonesie 1482 Indonesie 1484

Jelikož jsme už byli další den bez řidiče, chtěli jsme mít plážový den, řekly jsme si že projdem nejznámější a nejvyhlášenější pláže kolem, jako je Dreamland beach, Suluban Beach, Padang Padang beach. Ani slovy nemůžu popsat jak jsem byla zklamaná – tak hrozné pláže jsem nikdy neviděla a myslím, že byste udělali líp, kdybyste jeli do Itálie, či Chorvatska:D Nechápu, kde google bere ty fotky,ale ja takovouhle pláž na Bali nikde neviděla:D Je fakt, že moře bylo rozbouřené, jelikož v noci pršelo, ale stejnak jsem ten ráj tak nějak postrádala!!
Měli jsme v plánu zůstat 3 dny na jihu,ale hromada  opilejch australanů, předražených cen, arogantních místních a šíleného pobřeží nás odradila natolik, že jsme zbytek dne strávily u bazénu a další den se sbalily a jely opět více nahoru.

Jak jsem psala, na druhý den jsme si sehnaly řidiče také za 1250 kč na den,a vypadly z Jihu, jak jen to šlo.

Jely jsme na super chrám  Taman Ayun, který není tolik navštěvovaný, právě proto je tam krásná atmosféra! slovo Ayun pochází ze slova Ahyun, které znamená, že chrám je vybudován v parku (bazén s krásnou zahradou), který dokáže splnit všechna přání.Vstup 20 000Rps

Indonesie 1503  Indonesie 1511

Indonesie 1507
Cestou jsme navštívily motýlí farmu,  kde vstup byl docela drahý 85000 rps.

Indonesie 1515 Indonesie 1518

A Nakonec rýžová pole Jatiluwih, která jsou v UNESCU a jsou fakt nádherná!! Doporučuju, když budete kolem.
Za vjezd do chráněné oblasti zaplatíte 30 000Rps.
Indonesie 1531 – kopie  Indonesie 1536 – kopie Indonesie 1542 – kopie   Indonesie 1549

K večeru jsem dorazily do ubytka v Kutě, jelikož jsme chtěli být v blízkosti letiště. Hotel měl vážně skvělou lokalitu, 3 km na letiště a 5 min chůze od Kuty pláže a centra dění!:)

http://www.bakungsarihotelbali.com/
cena 300kč/osoba se snídaní

Předposlední den jsme vyrazily na projížďku na koních, po rýžových terasách a místní vesničce, za hodinovou projížďku jsme sice zaplatily 400 000Rps, ale jelikož všichni milujem koně, absolutně jsme toho nelitovaly, projížďka byla super a lidi, kteří se o koně starali a vzali nás na projížďku taky!:)
http://www.kudapstables.com/ bylo to tak 40 min jízdy taxíkem od našeho hotelu.Takže jestli se budete pohybovat v okolí Kuty, zajděte!:)

Indonesie 1577   Indonesie 1587   Indonesie 1604

Odpoledne jsme si šli projít Kutu, kde je spousta super, barů, restaurací (připravte se na vyšší ceny)  poslední koupačka na pláži co vypadala jak pláž v Bibione, (ale i tak bodla:D )  nakoupit suvenýry pro rodinky, ještě poslední balijská masáž, poslední drink, a zase home sweet home.
Kutu jsme zvolily jen proto, že byla blízko letiště a my letěli druhý den brzo ráno. Jinak se tu určitě nezdržujte, nic zajímavého tu  fakt není:D 

Zpáteční letenka nás vyšla docela draho, letěly jsem s Lion Air z Denpasaru do Jakarty – 1500 kč, 2 hodinky letu. Pokud poletíte s Lion Air, musíte se dostat na jiný terminál na letišti, vezme vás tam shuttle bus,který je zadarmo a  trvá to cca 10 min. BTW: byly jsme jediní turisti v letadle:D spíš doporučila Air Asiu na vnitrostátní přelet.

Co bych dnes udělala jinak

Na Bali mi přišlo, že jsme jezdili sem a tam, střed sever,střed,sever,jih, střed. Asi bych to líp naplánovala. Poslední 4 dny jsme neměly vůbec naplánované a nechaly to na spontánním rozhodnutí, kde se nám bude líbit, myslím, že se to na našem itineráři dost podepsalo, jelikož jsme strávily čas vymýšlením kam…na jihu se nám nelíbilo (což jsme nepředpokládaly a ztrácelo smysl, zase přejíždět přes Celé Bali na sever, západ a nebo podobně) Myslím, že kdybychom si to naplánovaly mohly bychom stihnout krásné ostůvky Nusa Penida a Lebongan! Nebo více projet ten sever a Menjagan Island.
Na druhou stranu musím říct, že jsme stihly vidět nad rámec toho, co jsme vidět chtěly, takže vlastně ke spokojenosti nic nechybělo!:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *