PRAKTICKÉ RADY NA ZÉLAND

                                                    Nejčastější otázky a praktické rady před cestou

Před tím, než pojedete na Zéland, sepsala jsem pár informací, který byste neměli rozhodně minout, abyste byli na cestování po Zélandě zcela připraveni!! Sepsala jsem nejčastější otázky, který jsme si kladli před cestou i my.

Pohybování po Zélandě, jaké jsou možnosti?

Auto – tuto variantu jsme využili my, byla to totiž ta nejlevnější a jedna z nejsvobodnějších variant, jak se po Zélandě pohybovat. Půjčili jsme si auto s tím, že budeme spát ve stanu. Z domova jsme si vzali veškeré vybavení jako stan, spacáky a karimatky.
Jedinou nevýhodou bylo neustále stavění stanu, tím tedy méně pohodlí, naopak velká úspora peněz a nejmenší poplatky v kempech.

Campervan – asi nejpopulárnější prostředek na Zélandě. Laicky řečeno, větší auto, ve kterém spíte, a máte v ceně k dispozici nádobí a vařič. Jste svobodní, můžete se kdykoliv hned natáhnout či uvařit:) Nicméně je potřeba zvážit, jestli je vám přednější pohodlí, nebo ušetřit nějaké peníze. Campervan byl v našem termínu 3krát dražší jak auto a ještě více žere! Navíc s ním nemůžete kromě kempů parkovat téměř nikde! Takže je to hlavně především o pohodlí, ale věřím, že to musí bejt super zkušenost! Jen škoda, že to postrádá tu svobodu a původní myšlenku campervanu zakempit to kdekoliv.

Obytný vůz – nejdražší varianta, ale nejvíce pohodlná. Pokud má záchod, můžete parkovat na nejvíce místech po Zélandě, které jsou označené modrou značnou.

Stopování – slyšeli jsme, že hodně cestovatelů na Zélandě stopuje, to bohužel není náš styl,ale pro dobrodružnější povahy, které nejsou limitované časem, proč ne?

Veřejná doprava – Je zde prý velká síť veřejné dopravy, především autobusů. Nicméně ta vás opět dostane jen na největší turistické atrakce na Zélandě. Navíc ztratíte svobodu, která je zde neopakovatelná, a taky čas, jelikož autobusy to berou často delší cestou. Hlavně budete ochuzení, o náhodně krásná místa! Proto rozhodně nedoporučujeme!

Relokace auta –zajímavý způsob, jak se přepravit po Zélandě zadarmo. Funguje to tak, že lidi si půjčují auta z půjčoven, a mají možnost ho vrátit na jiném místě, dokonce i druhém ostrově. Relokace spočívá v tom, že půjčovna, potřebuje dostat auta zpět na původní místo, a tak vám auto půjčí zadarmo, (někdy zaplatí i menší obnos peněz) a vy ho budete muset převést tam, kam chtějí.

Příklad: Půjčovna v Queenstownu, potřebuje převést auta zpět do Aucklandu, dají vám na to určitý čas, kdy auto musí být na místě. Vy, vlastně tedy nic neplatíte a je to výhodné pro obě strany..

Bohužel jste opět omezení časem, a navíc relokace se vypisuje cca 14 dní předem, takže si nemůžete naplánovat dovolenou moc dopředu. Zase výhodnější pro někoho, kdo na Zélandě zůstává déle a není nijak časem limitován

Koupení auta – asi nejvíce výhodná varianta, ale pouze jen, pokud jste na Zélandě delší dobu – většinou využívají lidé na working holiday a po skončení auto prodají.

Můžu na Zélandě zaparkovat a přespat kdekoliv?
Nikoliv!! Toto je největší fáma NZ. Jelikož za posledních 5 let, se turistický ruch na NZ hodně rozmohl, místní si chtějí chránit přírodu. Dřív bylo možné zaparkovat kdekoliv, ale jelikož turisti začali tímto způsobem ničit přírodu, je opatření, že pokud chcete někde přespat, musíte buď do kempu, nebo na místa, tomu určená, která jsou také buď zpoplatněna menším poplatkem, či zcela zadarmo. Míst úplně zadarmo je ale na Zélandě minimum.

Pokud máte obytný vůz se záchodem – self contained – můžete parkovat v přírodě, pouze kde je to označeno modrou značkou.

Tím pádem, campervan bez záchodu, postradá jen na dovču trochu smysl, jelikož svoboda pohybu je tu dost omezena, a vy stejnak musíte přespat na místech k tomu určených:)

Jak někdo zjistí, že spím tam kde nemám?
Rangeři přírodu doopravdy hlídají, samozřejmě  můžete mít štěstí a nikdo na Vás nemusí narazit, ale jakmile Vás spatří, pokuta za spaní na místě, které k tomu není určené je 200 NZD!!

Kde tedy mohu přespat?

V  soukromých kempech – jsou různé kategorie, v lepších najdete kuchyňku, pračku, wifi, společenské místnosti, hernu, teplou sprchu (v lepších kempech zdarma, ve skromnějších za menší poplatek)
cena za osobu cca 10 – 25 dolarů/osoba. (záleží jakým druhem vozidla přijedete, a také do jaké kategorie kempu)

DOC KEMPY – kempy, které jsou zřízené vládní organizací.  Je to vlastně jen takový plácek, kde si MŮŽETE postavit stany, jsou zde suché záchody a nějaké závětří na přípravu večeře. V těch lepších i studená sprcha za poplatek. My v DOC kempech, které jsme navštívili platili 13 dolarů/osoba. Jsou většinou někde v pustině, kde není moc jiná možnost se ubytovat a vláda tak nechce, aby jim turisti znečisťovali přírodu, proto vznikla tato varianta.

Jak DOC kempy fungují?
Funguje to tak, že si vezmete obálku, kterou najdete v takové schránce většinou na začátku kempu,či přístřešku. Vypíšete svá jména, SPZ auta, jak dlouho se zdržíte, a hodíte to do schránky společně  s penězi. Druhý lísteček si necháte a dáte za okno auta, či zavěsíte za stan. Rangeři to pravidelně prochází, a zapisují si, kdo potvrzení má, tak se to nesnažte obejít:) Jsou za to pokuty a pak problémy se ještě někdy na Zéland vůbec podívat.

„Kempy zdarma“ – je vlastně jen taková louka, kde si můžete postavit stan, či zaparkovat campervan, není tu vůbec nic, kromě suchého záchodu. My tento „kemp“ potkali po cestě jen jedenkrát, bohužel to není tolik častá varianta. Pokud na nějaký takový narazíte, určitě neváhejte!

Jak je to tu se signálem a wifi?
Zéland je znám tím, že wifi je tu vážně na prd, a signál totéž! Doporučujeme si  koupit hned na letišti simku od SPARKS! Bohužel, když nemáte signál, je Vám i místní simka k prdu.

My si koupili pouze 1 GB, ale můžete samozřejmě více. 1 GB vyšlo v přepočtu na 400 Kč. Máte tam 50 sms zdarma, několik minut volání zdarma pouze do určitých zemí, ale nejvýhodnější je internet. Po celém Zélandě jsou totiž růžové telefonní budky SPARKS, takže když k nim přijedete,a zaregistrujete se pod vaším sim číslem,  máte denně 1 GB internetu zdarma!
Pro mě, když jsme jeli kolem růžové budky, to byly druhý Vánoce:D

Co když budu muset plánovat cestu, ubytování při cestě a nebudu mít data, wifi?
Jednoznačná odpověď je – stáhněte si aplikace CAMPERMATE nebo WIKICAMPS
My využívali aplikaci CAMPERMATE  byla to naše záchrana a ten kdo to vymyslel, byl génius!

Jak to funguje?
Aplikace funguje samozřejmě bez netu a signálu, takže to byla naprostá pecka, jelikož  bez signálu a wifi jsme byli téměř pořád:D Funguje to vlastně tak, že místa tam označují samotní cestovatelé, což je pro ostatní dost nápomocné.

Najde vám to všechny kempy
zelené – zdarma (většinou jsou pro self contained vozidla)
modré – střední kategorie
fialové – nejlepší, nejdražší kategorie
Vždy je tam popisek místa, kolik to stojí, co je v ceně.

Kromě ubytování vám to najde, co v okolí dělat a jaké tam jsou atrakce!
Vždy popisek, jak je track dlouhý, komentáře, názory lidí. Jsou tam i věci, o kterých jsme ani nevěděli a na netu nenašli!  Takzvané „skrytá místa“, kteří třeba cestovatelé náhodně objevili.

Najde vám to taky benzínky po cestě, což byla taky velká pecka. Naše auto mělo malou nádrž, a tak jsme si mohli plánovat, kde tankovat! Na benzínky si dejte pozor! Pokud budete v pustině, nemusíte potkat benzínku třeba i 3 hodiny! Takže to byl pro nás fakt velkej pomocník!:) A taky se snažte tankovat ve větších městech, kdy je benzín levnější, než na městech menších.

A v neposlední řadě, kde se najíst.

Musím říct, že za nás nejlepší aplikace, kterou jsme na našich cestách doposud použili! Několikrát nám zachránila zadek!:)

Jaký ostrov zvolit?
Severní je více obydlený, a méně divočejší. Najdete tu více měst a městského života, zelené kopečky a známe zélandské pláže.

Jižní je opak severního – divočejší, panenský, větší možnost více denních treků, více přírody, méně měst.
Záleží, co preferujete, ale 90% cestovatelů se shodne, že jižní je krásnější! Stejný názor máme i my!

Mám na cestování 3 týdny, stihnu oba ostrovy?
Rozhodně ano! Nás hodně lidí od 2 ostrovů odrazovalo, ale bylo to naprosto v pohodě! Samozřejmě nestihnete všechno ze Zélandu, tam byste mohli být i měsíce. Nám, i když se líbil o dost více jižní, doporučujeme projet i severní hlavně díky Hobitínu a Tongariu treku! Já musím říct, že za 3 týdny jsme sithli, vše co jsme stihnout chtěli a myslím, že jsme viděli všechny největší highlighty Zélandu!:)
Pokud budete mít méně než 14 dní, doporučujeme pouze jižní!

Potřebuju na Zéland nějaký spešl oblečení, vybavení??
Pokud budete hikovat, rozhodně doporučuju trekový vybavení, hlavně boty a nepromokavou bundu a termo prádlo! Bez toho bych na Zéland určitě nejela! Hory jsou zrádný a nám to kolikrát zachránilo prdel!:) Rozhodně si přivezte z domova, na Zélandě byste zaplatili za vybavení mnohonásobně více!

Jaké treky zvolit?  Více denní nebo jen jednodenní výlety?
Tohle byla asi nejtěžší otázka, kterou jsme řešili před naší cestou na Zéland!  Samozřejmě jsem měla načtené všechny great walks a více denní přechody. Nakonec jsme se ale shodli, že by to pro nás bylo dost komplikované, vzhledem k naší časové situaci a taky, že bysme museli oželit spoustu dalších krásných míst a stihli bychom tak mnohem méně věcí. I když věřím, že více denní treky musí být úžasné, a má to něco do sebe, ale na dovolenku doporučujeme pouze jednodenní výlety, max 2 denníJ Více denní doporučujeme, pokud někdo na Zélandě pobývá déle:)

Jak je to se vstupy, s parkováním?
Na Zélandě na žádném parkovišti, ani na tom, které je hned u atrakce nic neplatíte!! Což pro nás bylo příjemné zjištění, jelikož např. v ČR platíte všechno a všude! Pokud jdete na treky a přírodní památky, také žádné vstupy! Tak honem sem!:)

Mám drona, můžu ho bez obav použít?
Bohužel, létání dronem je na Zélandě dost omezené! V národních parcích je úplný zákaz! Pokud chcete drona použít, musíte si sehnat povolení od místních rangerů, což v našem případě nebylo z časových možností možné. Drona jsme tedy nebrali a není to ani doporučováno.

Kdy je nejlepší období navštívit Zéland?
Na Zélandě je roční období samozřejmě naopak. Léto je tam od prosince až března, tudíž pokud se chcete i ohřát doporučuju právě tuto sezónu. Nicméně se připravte na vyšší ceny v sezóně, a že v horách se stejnak budete muset tepleji oblíknout. My zvolili prosinec, díky akčním letenkám, takže jsem tam vlastně byli v létě, přes Vánoce, což byla ideální kombinace.

Musím říct, že v období, ve kterém jsme byli my, jsme potkali minimum cestovatelů, což nás dost překvapilo a mě to bylo občas i nepříjemné. Za celý trek jsme potkali třeba 10 lidí dohromady, na silnicích jsme nepotkali 2 hodiny auto ani z jedné strany:D Nevím, jestli to bylo tím, že byly Vánoce, ale rozhodně nás minimum lidí na ostrovech překvapilo!:)

Myslím si, že ale kromě zimy, je asi jedno kdy vyjedete! Jen bych si určitě zjistila přístupnost treků, které chcete navštívit. Létem nemůžete rozhodně co zkazit.

Kde nakupovat, stravovat se?
Nejvíce jsme si oblíbili supermarket NEW WORLD, kde byli ceny podobný jako u nás, o trošku dražší, a hlavně našli jsme tam úplně všechno!!:)
TIP – nechte si zřídit kartičku, (něco jako penny karta) kde dostanete lepší ceny, nám to ušetřilo desítky dolarů!! Nic za to neplatíte, nic nevyplňujete a máte to vyřízený za 15 vteřin:D

WARE HOUSE – najdete tu vše, vařiče, pomůcky do kuchyně, věci na kempování, i potraviny.. Tady jsme nakoupili zásuvky, vařič, plynové bomby.

Pack“n  save –  doopravdy nejlevnější potraviny z celého Zélandu – něco jako u nás makro. Potraviny jsou nevybalené v krabicích, tudíž si to berete sami, oni tím šetří za zaměstnance a můžou si dovolit snížit ceny:)

Jelikož jsme neměli ledničku, kupovali jsme jen potraviny, které vydrží. Pokud jsme byli v lepším kempu, kde lednička byla, dopřáli jsme si i věci, které jsme mohli skladovat v lednici.

Restaurace – V restauracích jsme nejedli, bylo to na nás dost drahé, ale určitě jsme navštívili hezké kavárničky (na ty jsem ujetá:D ) a nebo se stravovali ve fastfoodech (KFC,MC)
Vařili jsme si  především sami, buď na vařiči, nebo v kempech v kuchyňkách, které byly suprově vybavené.

Tak to jsou asi nejčastější otázky, kdyby Vás něco napadlo, určitě napište a ráda zodpovím co bude v mých silách:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *