PRAKTICKÉ INFORMACE

Sepsala jsem pro vás informace, které se vám určitě budou hodit. Snažila jsem se sepsat takové otázky, které jsme si sami nejvíce kladli, proto jestli se chystáte na Havaj, tenhle článek byste rozhodně neměli přeskočit.

KDY NA HAVAJ VYJET?
Říká se, že na Havaj můžete po celý rok, je tam totiž teplo celoročně. Ale jsou asi určité měsíce, kdy je tam určitě lépe.
Snažte se vyhnout většině místním svátkům, amíci každý den volna uvítají a vyrážejí cestovat se svými obřími stany s celými rodinami, kdy jsou schopní si na jeden den na pláži udělat celý byt ze stanu a příbytků.

Hlavní sezóna je přes léto – připravte se ale na ještě napálenější ceny, možnost hurikánů a nejvíce turistů. Moc tedy nedoporučuji

Nejdeštivěji by mělo být od listopadu do konce prosince. V období zimy je taky více rozbouřené moře, takže je větší šance, že se nebudete díky proudům na některých místech moc koupat.

Nejlépe bylo hodnocené září, říjen – lehce po sezóně, minimum turistů, levnější ceny, počasí ještě teplé s malým množstvím srážek.

Záleží, co chcete na Havaji dělat, ale nejlepší měsíce jsou podle mě květen, zaří, říjen.

JAK SE NA OSTROVECH POHYBOVAT?
Jednoznačně autem! Bez auta se na Havaji prostě neobejdete. Maximálně na Oahu je ještě jakž takž místní doprava, ale budete strašně limitováni.
Půjčení auta je v USA šíleně jednoduché.
Na letišti vás vyzvedne shuttle bus (podle společnosti, kde si půjčujete auto) , zaveze k půjčovně, vyplníte papíry a už jedete!:) Vše probíhalo strašně rychle a bez problému. Nikde jsme nečekali.
Vracení auta, taky rychlé, jen zkoukli a hned nás vzal shuttle bus na letiště.
Nemuseli jsme auto čistit, vysávat, nic.
Všichni strašně milí. My jsme si půjčovali auto z půjčoven ALAMO a TRIFTY.

Co je potřeba k půjčení auta?

Mezinárodní řidičák (nikdo ho ale po nás nechtěl)
Kreditka – může se stát, že vám bloknou peníze, jako zálohu pro případ, že by se s autem něco stalo. Debetku vám nevezmou.
Nahlásit kde budete ubytovaní (nikdo nekontroloval, jestli tam fakt jste) my měli nahlášené kempy a i když se na nás dívali divně, nikdo s tím žádný problém neměl. Pár lidí ale říkalo, že mělo problém s půjčením a nechtěli jim ho díky tomu půjčit. Asi záleží, kdo tam zrovna sedí.
TIP: Proto radši neříkejte kemp, ale jen adresu.

Půjčení auta stojí na každém ostrově jinak a také záleží jaké auto si chcete půjčit, my měli půjčené vždy economy (jednou nás zdarma upgradovali na dodge challenger, huhuuuuu) a neplatili jsme více jak 7 tisíc za týden

Odkazy na půjčovny:
ALAMO –https://www.alamo.com/en_US/car-rental/home.html
TRIFTY – https://www.thrifty.com/

Auta jsme měli rezervovavané již dopředu z domova. Doporučujeme bookovat přímo přes společnosti, bylo to levnější než přes rentalcars.

POTŘEBUJU 4X4 NEBO STAČÍ NORMÁLNÍ AUTO?

Absolutně nepotřebujete! Takový ty havajský, klasický, turistický džípy, uvidíte všude na každém rohu. Ale úplně bohatě si vystačíte s klasickým autem.
Když máte džípa myslíte si, že můžete jezdit všude ale nemůžete!
Podepisujete v půjčovně, že když pojedete někam kde se nemá, pojišťovna vám nic neproplatí! (Výjezd na Mauna Kea, Polihale beach apod..)
Takže zaplatíte akorát trojnásobek, jen proto, že to pěkně vypadá:)
Pokud vám nevadí si za to připlatit,tak proč ne, na fotkách to vypadá fakt pěkně:) a k Havaji to prostě neodmyslitelně patří. Pokud ale chcete ušetřit nějakou kačku, tak je to zbytečné:)

JAK SE DOPRAVOVAT MEZI OSTROVY?
Mezi ostrovy se musíte přepravit pouze letecky. Nejčastější je společnost HAWAIIN AIRLINES. Dávejte se pozor! Když si u nich bookujete letenku, cena je BEZ ZAVAZADEL! Další příplatek za jedno zavazadlo je 25 dolarů, tím pádem, se cena letenky ještě zvedne!

TIP: zaregistrujte se jako jejich člen, trvá to pár minut, je to zdarma a zavazadlo vás vyjde na 15 dolarů.

Můžete letět ještě motorovým letadýlkem společností Mokulele Airlines – což může být zážitek a spíš takový vyhlídkový let (tím jsme neletěli)

Všechnny letiště jsou malinký, hraje havajská hudba a taky jsou šíleně klimatizovaný:D
Na obrazovkách v letadlech vám budou pouštět klipy s ukulele a havajskou hubou a hula tanečnicemi, naprosto boží atmoška:D

Všechny přelety jsme bookovali zde: https://www.hawaiianairlines.com/

POTŘEBUJU VÍZA?
Ano, potřebujete americkou ESTU. Vyřídíte online zde:z
https://esta.cbp.dhs.gov/ a 14 dolarů. Víza by vám měla přijít do 3 dnů. Platnost víz je 3 roky
Tyto víza potom ukážete na imigračním – bez nich vás ani nepustí do letadla!

Nás se úředník na imigračním ptal:
Proč jedeme na Havaj
Jak se tam dlouho zdržíme
Kolik máme u sebe peněz v hotovosti a kolik máme na účtě
Kde budeme ubytovaní
Jaký ostrovy navštívíme

U kempování se trochu pozastavil teda( komukoliv jsme řekli, že kempujeme, tak se divil:D), ale pak nám pochválil super angličtinu a měli jsme to v kapse:D

JAK TO FUNGUJE S KEMPOVÁNÍM?
Tohle pro nás bylo čirý peklo a zjistit ten jejich kempovací systém byla vážně hrůza!:D vlastně do teď pořádně nevíme, jak to funguje, ale sepíšu alespoň něco, co jsme pochytili:D najít nějaký pořádný info, bylo fakt peklo a musím se přiznat, že Havaj byla první země, která mě nebavila plánovat:D

Každý kemp totiž funguje jinak, každý kemp zavírá v jiný den, a na každém ostrově kemp funguje jinak, ale popořadě:D

Abychom si upřesnili ,co na Havaji znamená kempovat.
Jestli si myslíte, že to jsou kempy, na který jsme zvyklý v Evropě, tak to se pletete:D Tady je to pouze plácek, kde si můžete postavit stan, venkovní sprcha, která je studená ( voda je nahřáta pouze od sluníčka) žádná kuchyňka,nic. U každého stanu je pouze dřevěný stoleček a to je vlastně vše.
Záchody jsou samozřejmostí, ale u veřejných kempů, to bylo někdy fakt zlo:D
Naprostá většina kempů se nachází přímo na pláži.

KEMPY SE DĚLÍ NA:
SOUKROMÉ
STÁTNÍ
OKRESNÍ


SOUKROMÉ KEMPY jsme našli asi jen 4, ty se dají rezervovat přímo přes internet nebo se tam musí zavolat!
Soukromé kempy se liší hlavně cenami. My platili většinou 9 dolarů/osoba. Vlastně si ve většině případů pronajímáte plácek až pro 6 lidí za 18 dolarů. (Když vás tedy pojede 6 zaplatí každý pouhé 3 dolary) Většina kempů je na pláži. Mají i elektřinu na recepci nebo malý obchůdek, či wifi za poplatek, čisté záchody, sprchy většinou venku. Nejjednoduší varianta bookovaní!

KDE JSME SPALI MY V SOUKROMÝCH KEMPECH
OAHU – Malaekahana Beach Campground, Camp Mokulēʻia (oboje 9dolarů/osoba/noc)
KAUAI – Kumu Kemp (15dolarů/osoba/noc)
BIG ISLAND – Hookena beach park (10dolarů/osoba/noc)

OKRESNÍ KEMPY– stojí pouze 3 dolary na noc! Což je neuvěřitelný, když si uvědomíte, že nejlevnější ubytovaní neseženete na Havaji pod tisíc korun.
Kempy jsou na pláži, venkovní sprchy, VEŘEJNÉ ZÁCHODY. Potkáte tu i místní bezdomovce, ale jsou v pohodě (jsou to lidi, kteří prostě nemají na to platit si někde nájem) mají ale telefon i třeba staré auto.

KAŽDÝ OKRESNÍ KEMP MÁ SVOJE PRAVIDLA A FUNGUJE JINAK NA KAŽDÉM OSTROVĚ!!

Okresní kempy na Kaui se dají rezervovat pouze v officu ve městě. Jinak to nelze! Na kempování v okresních kempech, potřebujete totiž dostat permit!
Na Kaui to bylo v hlavním městě LIHUE, kde vám vystaví permit, že tam můžete kempovat. Aby to nebylo tak “jednoduchý” office je otevřený jen nějaké dny a určitě hodiny, což je ve 21. století fakt na palici:D
Název officu – Kauai Department of Parks & Recreation
Adresa officu – 4444 Rice St #105, Lihue, HI 96766

ALE! co jsme zjistili. Lidi, kteří neměli permit a spali v kempu si ho normálně dokoupili u rangera, když je kontroloval a pouze za 5 dolarů. My se báli, aby to nebylo jako na Zélandě, že když vás načapou platíte šílený sumy, ale tady to asi tak nefunguje:D
Kolikrát se stalo, že ranger ani nepřišel. Nás ze 3 nocí konroloval pouze jen jednou. Takže bych se toho nebála a normálně bez shánění permitu, když nebudete mít cestu do Lihue či permit dokoupila!

Taky si musíte dávat pozor, že okresní kemp, zavírá min. jednou týdně (právě kvůli bezdomovcům, aby se jim tam neusadili) většinou středa, čtvrtek, takže to do svého itineráře budete muset zahrnout.
V okresním kempu jsme spali pouze na KAUAI a to v Salt pond beach
3 dolary/osoba/noc

Permit si přivážete na stan, aby ranger viděl, že máte povolení kempovat.
Popřípadě vás vzbudí v noci:D

STÁTNÍ KEMPY
Ty se nacházejí většinou v nějakých národních parcích a mají většinou stejný systém jako soukromé. 18 dolarů za plácek, kde je vás až 6 osob.
Ve statním kempu jsme spali pouze na KAUAI – Kokee state park
9 dolarů/osoba/noc
Státní kempy jde rezervovat online, nám se to podařilo ohekovat zde –
https://camping.ehawaii.gov/camping/welcome.html;jsessionid=03ABD3515B946340798B8D2912B157D7.lana?fbclid=IwAR28qnFw8eup9f09bAuR2x4YDfBlPMduMs0UsEAODtrxszOjcqXkT-xgbDE
Ale není to tak jednoduchý, vlastně ani nevím,jak se nám to podařilo ohekovat:D

Dále jsme objevili super aplikaci HIP CAMP. Je to něco jako airbnb, ale člověk si nepronajímá byty, ale zahrady lidí. Potřebujete tedy jen svůj stan a je to aplikace hlavně pro kempaře.
Většinou spíte na zahradě u lidí a máte třeba v garáži sprchu, nebo menší kuchyňku, či nějakou společenskou místnost.
Cena se liší podle úrovně, ale my sehnali super i za 10 dolarů na noc na BIG ISLANDU. Tady jsme spali v THE ORCHID

JE KEMPOVÁNÍ NA HAVAJI BEZPEČNÉ?
Když jsme někomu řekli, že na Havaji kempujeme, hrozně se divili:D
Nikde jsme se ale nesetkali s žádným nebezpečím, ani jsme se necítili nikde nepříjemně.
Na diskuzích jsem ale nečetla moc pěkné věci, ale to jsem si naštěstí přečetla až potom, co jsme přijeli:D

Jelikož to jsou ostrovy, nic jedovatého, ani velkého či nebezpečného tu nežije. Což je naprosto boží.
Co se týče lidí, u nějakých okresních kempů za 3 dolary, uvidíte určitě bezdomovce, a místní chudší lidi. (za nás Salt pond beach kemp)
Chovali se ale vždy slušně, max. byli hluční v noci, měli zaplou muziku a pili pivo.

TIP: my jsme si nikdy v kempech nenechávali nic ve stanu! Ani spacáky a karimatky, vše jsme si vzali do auta, a večer si to do stanu zase vzali.
Slyšeli jsme historky od lidí, že když se vrátili, nic ve stanu neměli, takže opatrnosti není nikdy dost. My to nenechávali ani v soukromém kempu.

Kempování bych určitě doporučila všem, pokud si nepotrpíte na luxus a chcete ušetřit nějakou tu kačku na zážitky:) Já jsem posera i doma ve 2+kk a tady jsem se nebála, tak to je co říct. Ale nikdy bych tam nespala na nějakém opuštěném, nebo divném místě!
Na všech místech kde jsme byli, byli naštěstí i nějací turisti, tak mě to uklidňovalo.

BUDU KEMPOVAT, MÁM SI VZÍT VYBAVENÍ UŽ Z DOMOVA?
My měli vše svoje už z Prahy, ale absolutně není potřeba! Vše nakoupíte ve Walmartu za pár korun. Navíc můžete ušetřit za zavazadla! Když pojedete ve dvou, sbalíte se pouze do jednoho batohu a ušetříte tak na hlavním letu i přeletech. My to vše táhli z Prahy a absolutně zbytečně. Navíc jsme měli i drahé spacáky, takže jsme se o ně báli.

CO KDYŽ NECHCI KEMPOVAT?
Máte samozřejmě jiné možnosti – booking, airbnb, couchsurfing..

Připravte se ale, že pokud budete chtít spát v normálním ubytku, pod 1500 kč se nedostanete a to budete mít např v airbnb jen pokoj a ještě ani nebudete bydlet na žádný super lokalitě. Havaj je v tomhle šíleně drahá. Taky záleží v jakém období se tam budete pohybovat.
My spali 2 krát v hostelu a jednou v takovým menším penzionku, jinak vše kemp.
Zkoušeli jsme i couchsurfing, ale moc možností tam není a nikdo se nám v daném termínu, kdy jsme potřebovali neozval.

KDE SE STRAVOVAT?
Další naprosto drahá položka byla jídlo, pokud jste se chtěli stravovat nějak normálně!! Nedivím se, že všichni mají velikost XXL, jelikož nezdravý jídlo je to nejlevnější co tam seženete.

FAST FOODY – jsou naprosto všude, a všechno je refill a XXL! Nejlevnější a nejrychlejší varianta! Celé meníčko s neomezeným nápojem 4 – 10 dolarů

FOOD TRUCKS – pojízdné vozy a takový stylový street food. Food trucky jsem milovala!! Najedli jste se tam většinou za 10 – 15 dolarů. A měli jste tam snad vše na co jste si vzpomněli (asijský jídla, krevety, mexický, burgery, vegan, poke bowls atd..) Rozhodně doporučuju!

SUPERMARKETY – náš nejoblíbenější byl FOODLAND – zřiďte si jejich kartičku (něco jako penny karta) ušetří vám to desítky dolarů. Trvá to minutu a nic za to neplatíte.
Tady najdete naprosto vše, připravte se ale na to, že ovoce, zelenina a šunky, sýry, jsou šíleně drahé. Opět nejlevnější tu měly polotovary. Fakt smutný.
Najdete tu ale taky čerstvé věci, jako sushi, poke bowl, nebo celé pečené kuře, vše do 10 dolarů, takže se to dalo a bylo to zdravější něž mekáč:D

Na BIG ISLANDU musíte navšítvit určitě gourmet – nejlepší obchod za celou dobu, vše čerstvé a levné ( na ameriku:D ) Nacházel se v hotelových komplexech u Kony.

RESTAURACE – rozhodně nejdražší varianta. Za celou dobu jsme byli pouze ve dvou a v jedné jsme nechali za 2 jídla a 2 pití 70 dolarů a to byla úplně obyčejná restaurace!

KOLIK ČASU POTŘEBUJU?
Opět záleží, jaké ostrovy a kolik jich chcete vidět. Vzhledem k tomu, že Havaj není úplně nejblíž a není vůbec levné se tam dostat, myslím že
3 týdny jsou nutností:D pokud chcete navštívit 3 – 4 ostrovy.

Samozřejmě můžete být jen na jednom, ale to nedoporučuju, byla by strašná škoda, se nepodívat i na jiné ostrovy!

CASH NEBO KARTA?
V kempech chtěli hlavně hotovost, takže buďte připravení a mějte u sebe vždy nějaké dolary v hotovosti a nespoléhejte se jen na kartu:)

JAK TO TAM CHODÍ S INTERNETEM?
Pokud budete kempovat, budete běžně odřízlý. Závislí teda budete na mekáčích, Starbucksech, abyste se přihlásili na WIFI. My to takhle nechtěli, a chtěli jsme si hledat věci a informace třeba před spaním, či kdykoliv, kdy jsme potřebovali. Proto jsme si zřídili místní simku, kdy jsme objeli několik obchodů a nikde jsme nic takového jako simku pro turisty nemohli najít! (Na letišti jsme nekoukali a nekoupili)
Museli jsme si teda zřídit místní simku u místního operátora CRICKET, za šílenejch 2200 kč! Bylo tam neomezené množství dat, plus hot spot na další zařízení 15ti giga.
Tak snad budete mít štěstí vy někde na klasickou turistickou simku!:)


Jaké ostrovy zvolit jsem zmiňovala již v úvodu. Co jsme teda na ostrovech všechno viděli a zažili si můžete konečně přečíst v našem cestopise!:)












Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *