ÚVOD

                                                               NOVÝ ZÉLAND 5.12 – 31.12. 2017
Zéland byl vždycky jeden z našich největších cestovatelských snů, a proto, když se objevily letenky na cestujlevnem.com z Frankfurtu do Aucklandu se stopoverem v Shanghai za 14550 Kč, a ještě přes Vánoce, přítel neváhal a málem se přerazil, jak běžel pro kreditku:D A já jsem tak dostala ten nejkrásnější dárek k narozeninám! <3

Vzrušením jsme počítali dny, a věděli jsme, že na tuhle cestu musíme bejt sakra dopředu připravený, pokud chceme stihnout vše, co jsme měli v plánu! Poslední týdny jsme tedy nedělali nic jiného, než škrtali, počítali km, i finance… Nakonec jsme toho stihli ještě daleko víc oproti prvnímu původnímu itineráři, a myslím, že více ze Zélandu za tenhle časový úsek, už ani vidět nešlo.. Na Zélandě jsme najeli přes 4000 km a nachodili přes 200 km.

Přikládám aktuální itinerář cesty, kde je komplexně vše popsané zeland_itinerar-Realny Itinerar

  • kde jsme spali
  • kolik to stálo
  • jak dlouho jsme tam jeli
  • co jsme navštívili.
  • Jak dlouho to trvalo (většinou treky)

Měna – Novozélandský dolar – NZD – 14.9kč/1NZD

Časový posun: + 12 hodin

Očkování –  není potřeba žádné

Víza – pokud se zdržíte do 90 dnů, žádná víza si nezařizujete, dostanete na místě turistická víza.

Zásuvky – koupili jsme normálně v obchodě, nejvíce jsme ale nabíjeli přes USB v autě, taky jsme měli asi 4 power banky, který nás fakt zachránily:) rozhodně doporučujeme!

                                                                                   PŮJČENÍ AUTA

Jako dopravní prostředek po Zélandě jsme zvolili auto. Vybrali jsme půjčovnu APEX,  kde bylo nejvýhodnější půjčení auta! Koukali jsme přes srovnávač https://www.airportrentals.com/  kde vám to najde fakt nejlepší nabídky. Rozhodně doporučujeme!

Půjčení auta nás vyšlo na  20 dní na 17 200 kč, a auto žralo přibližně 6 litrů na 100 km. Auto jsme si půjčili v Aucklandu a vrátili v Queenstownu  Pokud ale auto vrátíte na stejné místo, vyjde vás půjčení ještě na méně. Další řidič, je tu oproti USA zdarma, jen ho musíte nahlásit.

Při půjčení vám půjčovna zablokuje 2000 NZD na kreditce, aby se kryli, kdyby jste s autem něco udělali.. Kdyby se doopravdy něco stalo, pojišťovna by vám to proplatila, pokud si samozřejmě pojištění sjednáte:D A když auto vrátíte v původním, dobrém stavu, tak vám půjčovna samozřejmě zálohu vrátí:D

Campervan od Juicy (nejznámější půjčovna pro campervany) stálo na stejnou dobu kolem 40 tisíc)

Důvody proč jsme se rozhodli pro auto

  • Nejlevněšjí varianta
  • Svoboda
  • Nejlevnější poplatky v kempech

Nevýhoda
Každodenní stavění stanu –  to nám, ale při ušetření min. 25 tisíc přestalo vadit:D

  • TIP – půjčte si větší auto!! My si půjčili Nisana wingroad, pro případ, špatného počasí a občasného přespání v autě.. Nakonec jsme v něm spali asi týden, a úplně v pohodě jsme se vešli a vyspali. (Přítel má 2.02 metry, a vyspal se vždy do růžova:) takže pidi lidi jako já se mohli královsky rozvalovat:D

Auto je možné vrátit na jiné místo, samozřejmě za příplatek. My si ho půjčovali v Aucklandu (severní ostrov), a vraceli ho v Queenstownu (jižní ostrov). Toto je nejčastější varianta, proto, když si auto půjčíte naopak, vyjde ještě o trochu levněji:)

                                                                               POJIŠTĚNÍ

Pojištění jsme si zařídili přes https://www.truetraveller.com/ a vyšlo nás cca 6000kč/2 osoby.
Byla to ta nejvýhodnější nabídka, kterou jsme našli!:) A jelikož nám uletělo minule letadlo z Malajsie, chtěli jsme mít fakt vše pokrytý, takže jsme si tam nastavili mega věcí:D
Protože představa že nám například uletí letadlo v období Vánoc ze Zélandu domů, asi bychom se nedoplatili:D

                                                         RADY PŘED PŘÍLETEM NA ZÉLAND

Zéland má jedno nejpřísnějších kontrol při vstupu do země. Jejich přírodu a krásu si doopravdy chrání a proto se to odrazí při celní kontrole, na které můžete strávit i několik hodin!

Dostání víza
Turistická víza do země dostáváte až u přepážky u celníka, pokud se nedržíte víc jak 3 měsíce.  Někdy můžou mít nepříjemné otázky, nechtějí zde nikoho na práci na černo apod. Svojí zemi si doopravdy chrání, tudíž se vás mohou vyptávat na otázky jako

  • co tam jedete dělat
  • proč tam jedete
  • na jak dlouho

Nejlépe mějte připravené:

  • Zpáteční letenky
  • Itinerář cesty
  • Nějaké potvrzení ubytování – hlavně na první noci
  • Výpis z bankovního účtu (někdy chtějí vědět, jestli máte dostatek peněz tam být)
  • Klidně i potvrzení o půjčení auta na danou dobu

Pokud budete mít tyto věci vytištěné, nebudou mít nejmenší důvod vás podezřívat a kontrola proběhne hladce.
My měli štěstí, úředník se nás pouze zeptal, jak dlouho se zdržíme, dal nám razítko a celé to trvalo minutu. Znám ale lidi, kteří měli doopravdy problém, a nepustili je.. Jelikož vypadali podezřelí, nebo úředníci zjistili, že si před tím sháněli práci.

Pokud máte svědomí čisté, určitě se nebojte, a vše proběhne hladce. Až dostanete razítko do pasu, máte skoro vyhráno. Teď Vás bude čekat rentgen, a kontrola věcí. Pouze se obrňte trpělivostí, je zde velké množství lidí, jelikož každého musí pořádně zkontrolovat, takže se prohlídka může protáhnout na několik hodin

POZOR – určitě si neplánujte další  lety, hned po příletu na NZ, nevíte, jak dlouho se zdržíte na celní kontrole a bohužel jednomu páru ve frontě letadlo uletělo.
Celní kontrola věcí
Při vyplňování vízové karty přiznejte doopravdy všechno, co máte!! Pokud na něco přijdou, a vy to nebudete mít zaškrtnuté v kartě, kterou vyplňujete, máte za každou položku pokutu 400 NZD!
Pokud zapomenete v batohu slupku od banánu, ohryzek od jablka pokuta je opět 400 NZD! Nechtějí tam nic, co by kontaminovalo jejich zem a ohrozilo zemědělství!

Pokud budete mít trekové vybavení s sebou
Mějte všechno pořádně vyčištěné z domova, hlavně boty a stan! Celý vám to zkontrolují, a když nebudou spokojení, všechno vám přemijí a můžete dostat i pokutu. Nejlepší varianta je, pokud budete mít nové věci, nechte na nich cedulky a kontrola bude co nejmenší.

Nechtěla jsem teď nikoho vystrašit, ale je lepší, když na tohle všechno budete připravení a nic vás tam nepřekvapí. Já se musím přiznat, že jsem se toho strašně bála, ale díky radám co jsem našla na netu, jsme byli také připravení a vše probíhalo hladce a úředníci byli moc milí:)

Více rad před samotným cestopisem najdete v dalším článku – http://www.sblondynounacestach.cz/2018/02/26/prakticke-rady-na-zeland/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *