BARMA

Jak jsem již psala v úvodu. Barma byla moje nejméně turistická země, kterou jsem na svých cestách navštívila. Měla ale ty nejmilejší lidi, kteří si moc přejí, aby jejich zemi navštívilo více turistů a oni měli tak více peněz na živobytí.
Je to totiž jedna z nejchudších zemí JV, odpadky a špína byla často všude. Ale ta atmosféra tam byla kouzelná. Jako byste se vrátili o 100 let zpátky.
Bude už doopravdy těžké zažít něco podobného v jiné zemi, jako tady.
Tak tam vyražte co nejdřív, dokud tam masový turismus ještě nedorazil.

Do Barmy jsme letěli jsme z Mnichova přes Dubaj do Rangunu (Yangonu) s Emirates za 13900 kč, což nám přišla fajn cena:)

Popíšu vám jednotlivá místa a tak jak jdou za sebou, tak jsme je měli v itineráři.

YANGON
Po příletu večer jsme se šli ubytovat do
https://www.booking.com/hotel/mm/check-in-downtown-yangon
Noc zde vyšla na: 250 kč/osoba Dobrá lokace, milí pracovníci, čisto. Strávili jsme tu 2 noci.

YANGON – CO ZDE DĚLAT
Yangon je hlavní bývalé město a jeho doprava se řadí mezi jednu z nejrušnějších na světě! Je tu hluk, smrad,odpadky, blázinec, ale taky úžasný zlatý pagody, pěkný podniky, usměvavý lidi a šílené kontrasty chudoby a bohatství.

V Yangonu jsme strávily celý den a na konci cesty jsme se do něj ještě na jeden den vrátily. Stačilo to úplně bohatě.

CIRCLE TRAIN:
Co rozhodně musíte zažít, je místní circle train. Je to vlak pro místní, který jede dokola a má trasu na 3 hodiny, Vy se tak můžete pohodlně usadit a pozorovat místní ruch vevnitř vlaku, ale i za okny.
K naší smůle, opravovali koleje na trase, takže jsme mohly jet jen do půlky a odtamtud se vrátit zpět.
Nejlepší je nastoupit na hlavním nádraží, poradí vám tam, kde koupit lístky a z jakého nástupiště to jede, poté můžete vystoupit někde jinde, nebo se zase vrátíte na původní místo.

Musím říct, že vlak byl pro nás kulturní šok a to jsem v Asii byla několikrát! Tady chudoba byla doopravdy znát, hromady odpadů po cestě, smrad, křik, ale to všechno k tomu patřilo. Ve vlaku místní nabízeli snad všechno možný – od betelu, po ovoce, sim karty až po uvaření oběda:D
Vše nosili na hlavách, hulákali a my jen seděly a tiše pozorovaly. Doopravdy mi to vzalo dech a pokud chcete poznat autentickej život v Barmě, takovej, jakej je, bez pozlátka, určitě na jízdu vyražte. Bude to jako jízda do minulosti.

Počítejte, že vám to zabere tak 4 hodiny a lístek stojí 0,5 dolaru a byl to rozhodně nejlepší zážitek z Yangonu a Barmy vůbec.

SHWEDAGON PAGODA
Nejposvátnější, největší a nejzlatější pagoda v Barmě. Byla naprosto úchvatná!
Vstup 8 UDS a mají otevřeno až do 22:00!
Vstup bez bot a zakryté kolena a ramena! My tu strávili tak 1,5 – 2 hodiny.

TIP: doporučuju jít na pagodu těsně před zlatou hodinkou, vše bude nádherně ozářené a zapadající světlo zde vytvoří nádhernou atmosféru. My zůstaly až do setmění a viděly tak i pagodu nasvícenou, což je taky úžasná podívaná.
Shwedagon pagoda je rozhodně jedna z nejhezčích pagod, kterou jsem na svých cestách viděla!
Rozhodně místo, které nesmíte vynechat při návštěvě Yangónu.

SULE PAGODA
Je menší, ale přesto taky krásná pagoda. Vtipné je, že takto významná zlatá pagoda stojí u kruhového objezdu:D
Vstup byl 4000 MMK.
Pokud máte ale málo času, rozhodně běžte na Shwedagon!

Všechny tyto aktivity jsme stihly za jeden den!

Poslední den před odletem jsme se ještě do Yangonu vrátili a navštívili největší market Yangonu – BOGYOKE
Kde najdete všechno možný – od jídla, po šperky, suvenýry, krejčovství a cetky:D
Také jsme se byli projít v parku Kandawgyi Park, kde najdete obří sochu draka. Myslím, že to byl drak:D

Pokud jste kavárenský povaleči jako já – rozhodně nesmíte minout tyto 2 kavárničky!

Café Salweeen – nejlepší kafe, z celé Barmy a úžasné hipster prostředí! Vůbec mi nepřišlo, že se nacházíme právě v Barmě, doopravdy šíleně kontrastů.
Je to trošku dražší, ale rozhodně to stojí za to!!

Bodhi nava – taky úžasný hipster podnik, který je blízko Shwedagon pagody, nahoře měli i masáže a vypadalo to nááádherně!
Navíc tu maj i snídaně a boží kari:)

JAK SE V YANGONU POHYBOVAT:
Rozhodně si do telefonu stáhněte offline mapymaps.me. používáme naprosto všude! Poté, si musíte stáhnout konkrétní zemi, kterou chcete a už můžete používat navigaci offline!:)

Na přepravu jsme používali aplikaci GRAB (něco jako UBER)
Vidíte, jaký řidič přijede, jak dlouho to bude trvat a kolik budete platit! Rozhodně se nevyplatí používat normální taxi, vždy nám dali minimálně
dvojnásobnou cenu, než GRAB!
Platíte pak buď hotově, nebo kartou. My platily vždy hotově.
GRAB je pouze v Yangon a Mandalay. (nebo jiných velkých asijských městěch)
Rozhodně doporučuju, ušetříte tím spoustu peněz! Cesta na letiště nás např. vyšla na 100 kč pro 4 osoby a cesta trvala hodinu.

GOLDEN ROCK
Po Yangonu jsme se vydali do HPA AN, ale po cestě jsme se chtěli zastavit na golden rock
Problém byl v tom, že jsme nenašly žádné spojení, abychom to vše stihly v jeden den, takže jsme sáhly po soukromém autě s řidičem, aby nás dovezl na golden rock, tam na nás počkal a poté nás hodil ho HPA AN.
Cena byla naprosto šílená 3800 kč/auto na celý den,ale vzaly jsme to:D
Pokud ale budete mít víc času jak my, vezměte to autobusy:)

Golden rock je jedno z nejposvátnějších poutních míst v Barmě. Sjíždí se tam celé rodiny, přes celou Barmu a klidně tam i spí. Golden rock je na skále a drží tam prý díky buddhova vlasu.

Ke golden rock, mohou pouze muži, kteří se můžou modlit přímo u něj a i na něj šáhnout. Ženy mohou pozorovat pouze z vyhlídky, nebo se procházet pod ním, ale mají zákaz přímo k němu. Nebojte holky, přesto to uvidíte z blízkosti:D

Cesta ke Golden rock trvala z Yangonu kolem 3 hodin – autem. Autobusem to bude déle. Jelikož se nachází nahoře, musí se k němu jet cca 40 minut jízdy spešl truckem, kterej byl naprosto šílenej! Namačkaj vás tam jako sardinky, nohy, budete mít vražený v cizí prdeli a vy je tam budete mít taky to mi věřte:D Fakt jsem si přišla, jak když vezou prasata na porážku.
Jede se serpentýnama, vážně nepříjemnejma a řidiči to šíleně řežou! Tady jsem se fakt bála o život a modlila jsem se za to ať jsem hlavně už dole!!:D
Byly jsme všude jako jedinní bílý!:D a pro všechny jsme byly atrakce:D Pro nás atrakce byla tenhle šílenej truck, takže když jsme řvali v té rychlosti téměř nad propastí, místní nechápali, co se děje:D pro ně to byl běžnej stav.

Samotnej golden rock, mě nějak neohromil, je to místo s atmoškou, krásný výhledy do dálky, ale když jsem viděla, co tomu předcházelo, tak to za to nestálo!
Každopádně na tu jízdu asi jen tak do konce života nezapomenu:D
CENA:10000 MMK



Golden rock nám teda zabral tak 3 hodiny, i s cestou šíleným truckem.
Poté jsme se hned vydali do HPA AN, které je kousek od hranic z Thajskem. Cesta do HPA AN zabrala taky něco kolem 3 hodin

Celkově se dostat ho HPA AN se zastávkou na Golden rock nám zabralo teda kolem 10 hodin, Vyráželi jsme hodně brzo ráno.

HPA AN
Už když jsme se blížily k HPA AN, strašně mi to tu Thajsko připomínalo – boží skalnatý útvary, který se tyčily všude kolem vás, milý vesničky, malej provoz (dost rozdíl oproti Yangonu) a rýžový políčka. Naprosto idylickej venkov:)

HPA AN bylo jedno z těch míst o kterým se moc nepíše, ale rozhodně tohle místo zařaďte na seznam! Bylo to jedno z nejhezčích míst v Barmě!

Ubytovali jsme se na 2 noci v roztomilým hostelu –
http://littlehostelgroup.com/little-hpa-an-hostel/
Noc zde vyšla na 240 kč/osoba a měly jsme pokoj pro nás 4. Úžasnej personál a skvělá lokace!
Hned ten večer jsme se jely podívat na BATU CAVES – jeskyně, ze které každý večer v 17:30 vylítává 10ti tisíce netopýrů. Totální national geography! Takové množství netopýru jsem vážně nečekala! Okolní příroda byla taky dechberoucí a byl to totální balzám na duši!
Vzaly jsme si tuktuka, cesta tam z hostelu trvala 30 minut a vyšlo nás to na 10000 MMR.

Druhej den jsme si domluvily Tuktuka na celý den z hostelu, který nás vozil po místních atrakcí a vyšel na 23 USD pro všechny 4.
Začali jsme brzo ráno a viděli jsme naprosto úžasný věci. A co na tom bylo úplně nejlepší?? Byly jsme všude jedinní turisti!

CO STIHNOUT ZA JEDEN DEN V HPA AN

SADAN CAVE – největší jeskyně, ve které jsme byly úplně samy! Až jsem se cejtila vážně divně:D
Nejlepší na tom bylo, že jeskyni musíte projít na druhý konec a cca po 20 minutách se vám na konci naskytne krásný výhled na jezero a cestu zpět jedete na loďce, kterou si za pár drobných zaplatíte!:)

Jedete přímo ve skále a pak vyplujete v rýžových polích, byly jsme unešeni. Ten klid byl neskutečnej! Připomnělo mi to trochu TAM COC ve VIETNAMU, akorát tady jsme byly zcela samy.
CENA 1000MMK

LUMBINI GARDEN – zahrada, ve které je 1107 soch buddhy, místo s atmosférou! Skrývá se hned pod největší horou MOUNT ZWEGABIN
Pokud si budete chtít vylézt i horu (trek cca na 4 hodiny i s cestou zpět) ten jsme bohužel už nestihly:(
Platí se vstup 4000 MMK

KYAUK KALAT PAGODA
Úžasná podívaná, pagoda na skále uprostřed jezera, obklopena skálami, boží při západu slunce!:)
Žádný vstup

KAWGUN CAVE – za mě nejhezčí jeskyně, kterou jsme v HPA AN viděly! Určitě si to vyšlápněte na vyhlídku nahoru. Naskytne se vám výhled na vápencový skály a boží přírodu, přišla jsem si jako ve Vietnamu:)
VSTUP 3000 MMK

YATHAE PYAN CAVE – u týhle jeskyně jsme byly zcela samy. Doporučuju ji projít až nakonec, naskytne se vám nádherný výhled na okolí a jezero. Často se tu lidi schází při západu slunce. Tady opět nikde nikdo, jen my:)Žádný vstup

Nejlepší na tom stejnak bylo to, že jsme byli všude jediní bílý a nejvíc nás bavilo jezdit po místních vesničkách a zastavovat u rýžových polí! boží podívaná a klid kam ses podíval!:)

Hned u jezera v HPA AN byly taky skvělý trhy se street foodem, takže jestli chcete něco místního ochutnat, doporučuju!



Poslední den jsme vyrazily na krátký hike na THOUGH WINE MOUINTAIN – úžasný hike, kterej mi trochu připomínal schody do nebe na Havaji.
To, co z vyhlídky uvidíte, vám vezme dech! Opět žádný turista po cestě, nikdy jsem tohle asi fakt nezažila:D
Trek byl doopravdy jednoduchý na to, co vám nabídl za výhled.
Cesta na horu nám zabrala cca hodinu, dolů necelou hodinku.
Hodil nás sem tuk tuk zase z hotelu za 15000 MMK



KDE SE NAJÍST
Thai village – kousek od Batu Caves, boží atmoška!
Wadee restaurant – sem jsme chodili každý den na večeři, pár metrů od našeho ubytka. Skvěle a levně vařili:)
Veranda – boží hipster interiér, takovej únik a zakoutí, kde si odpočinout:)
jedno z těch lepší kafí v Barmě:)

Večer jsme tedy jeli nočním autobusem (ne VIP pro turisty) za 21000 ks (cca 170 kč) do Baganu. Mělo to trvat nějakých 12 hodin, ale nakonec jsme jely 14, rozbil se nám autobus hned na začátku:D
Busy zastavují na jídlo, ale jsou to takové ty klasické vývařovny pro místní, proto si doporučuju koupit sváču s sebou:)
Pokud se vám podaří usnout jste šťastlivec, pokud ne, musíte to nějak přežít:D
Nejvíc jsme byly udivené, když půlka autobusu měla vyrvané sedačky, a míso nich tam vezly avokáda až ke stropu:D
Do Baganu jsme přijely nějak kolem 7 hod ráno.

BAGAN

Bagan bylo hlavní místo, proč jsem do Barmy chtěla jet. Je to to hned první, co vám vyjede, když do googlu napíšete Barma. Pagody a balóny mě tolik fascinovaly, že mi bylo jasný, že se tam musím jet podívat.
Bagan je bývalé královské město a zbylo tu přes 3000 opuštěných pagod z původních 10 ti tisíc!!! Což je naprosto neuvěřitelný a doopravdy magický místo!!

Vstup do Baganu je 19 dolarů a platí na 5 dní. Vstupenku mějte u sebe! Často ji kontrolují na turistických atrakcích.
Bez vstupu se do Baganu nedá dostat. Na začátku je brána, kterou musíte projet a tam od vás vyberou peníze, nafotí si vás a už se můžete 5 dní pohybovat jak chcete. Poté na pagodách už nic neplatíte.

Bagan se také dělí na OLD BAGAN a NEW BAGAN, My jsme bydleli ve starém Baganu v hotelu ZEIN – http://www.motelzein.com/ – úžasné ubytování, čisté, skvělá lokace,výběr snídaní a absolutně nejlepší personál!!:)
Moc doporučujeme!! Cena na noc 300kč/osoba
Přijely jsme dřív a ubytovaly nás asi už v 10 hodin, naprosto úžasnej přístup!

Bagan je naprosto magický místo, ale také nejvíc turistické místo, které jsme v Barmě zažily. Naštěstí ale oproti jiným místům na světě, je to úplný prd a tak u pagod budete zcela sami, pokud nepůjdete na ty nejslavnější.

POZOR: Od roku 2018 po silném zemětřesení, je přísný zákaz výstupu na jakékoliv pagody. Zemětřesení totiž zničilo spoustu pagod a je to proto pro lidi nebezpečné. Takové ty fotky z instagramu, už tedy nepořídíte, protože není možné vylézt na žádnou pagodu, což mi přišla strašná škoda!
Nicméně jsme samozřejmě respektovaly jejich nařízení. Věřím ale, že lidé tam kvůli fotkám stále lezou..

Jak tedy vidět Bagan z vrchu?

Let balónem – musí být naprosto úžasný zážitek. Vyletává se s východem slunce a Bagan máte jako na dlani. Nicméně cena kolem 400 dolarů mě odradila:D Bylo to dražší jak let door off vrtulníkem na Havaji:D
https://www.balloonsoverbagan.com/services/balloons-over-bagan pokud ale nikomu nejde o peníze, může to být skvělá podívaná.

Nan myint tower – jediné místo, které je vyšší než pagody. Vstup stojí 5 dolarů, a platí celý den,takže můžete na východ i západ. Dostanete welcome drink a nahoře je i bar, kde jsou happy hour. My zde byly na zlaté hodince a ten výhled byl dechberoucí! Rozhodně doporučuju si zaplatit a vyrazit!!
Hned u toho je překrasný resort!! Pokud vám nevadí dát 5000kč za noc, musí to být boží zážitek –
https://www.aureumpalacehotelandresortbagan.com/

Z kopců – protože místní moc dobře vědí, že turisti sem chodí na východ a západ slunce, ale už není možné se dostat na pagody. Uměle udělali 2 kopce, ze kterých máte trochu výhled.
Absolutně ale nedoporučuju! Přijde mi, že se sem sjede celý Bagan a je tam hlava na hlavě!! Hlavně samé autobusy číňanů! Radši jděte na východ slunce sami, mezi pagody, má to mnohem, ale mnohem větší kouzlo a hlavně u nich budete úplně sami:)

Rozhodně doporučuju vyrazit každý den na východ a západ slunce, je to podívaná,která se vám určitě neoukouká a určitě nevynechejte ani jeden den, byly by to šílená škoda!

Jak se po Baganu pohybovat?
Je zde zakázáno půjčit si motorku, či skútra, můžete si ale půjčit elektrického skútra, který vyjde na den pro dva 9000MMK, takže za hubičku.

Pokud je vás víc, můžete využít auto s řidičem, což už je trochu dražší 40000 MMK /půl den

A nebo tuk tuka na půl nebo celý den. Tuk tuk vyšel na 25000 MMK pro 2

Rozhodně doporučujeme elektrický skútr! Bylo to boží, zajížděly jsme k pagodám, které byly jen na zaprášené cestě a nikde nikdo nebyl!:) Jeden z nejlepších zážitků celé Barmy!!:)

Asi vám nebudu říkat, které pagody vidět. Každýmu se líbí něco jiného, každý má jinak času a každý má jiný způsob.
Nejlepší je vzít skútr, a jen tak si vychutnávat atmosféru místa a prostě zastavit , kde se vám líbí. Nehonit se za něčím, jen pro fotku, nebo že to je insta place.

Bagan mi vzal dech! To, že se můžete pohybovat volně, kdekoliv, jste u pagod sami, pagody jsou zarostlé a u nich je mnich, který má klíče, a otevře vám a vy se tam můžete procházet zcela sami, je něco magickýho.
Věřím, že tohle kouzelný místo vás dostane, ať uvidíte jakoukoliv pagodu!!:)

TIP: mějte s sebou vlhčené ubrousky, na pagody se musí chodit bez bot a ponožek a budete černí až za ušima:D Ubrousky se hodily na utření chodidel.
Vemte si žabky či nějaké pantofle, nejpohodlnější obutí, nemusíte se neustále vyzouvat.
Na sobě mějte volné kalhoty a triko, nebo dlouhé šaty bez ramínek. Nebudete se vám chtít pořád zahalovat do šátků.



KDE SE NAJÍST
Jelikož už je Bagan turistický, jsou tu na turisty připravený:)
Tady jsme se najedly úplně nejlépe z celé Barmy a rozhodně musíte navštívit tyto 2 restaurace:

BIBO – byla kousíček od našeho hotelu a to jídlo bylo nebe v hubě:D najdete tam místní kuchyni, asijkou a západní:) Sem je povinnost zajít!!:) Nejlepší jídlo za celou Barmu, bezkonkurenčně!

MOON 2 – je veganská restaurace ukrytá mezi pagodami a to prostředí je naprosto nádherný! Relax a balzám na duši a navíc veganský chutný jídlo, a nejlepší mango shake za celou dobu!!:)

V Baganu jsme měly 3 dny a shodly jsme se, že to bylo docela dost, proto jsme místo nočního busu poslední den zvolili denní bus, protože nás druhej den čekal náročnej den. Vyrazili jsme ještě na půl denní výlet na MOUNT POPA.
V Baganu jsme teda strávili 2 čisté dny a stačilo nám to.



MOUNT POPA
Mount popa je posvátná hora, na které je chrám a vede k němu 777 schodů Tohle byl za mě rozhodně nejhorší výlet za celou Barmu.
Autem vám cesta tam z Baganu zabere cca 1,5 hoďky. a řidič vyjde na 40000MMK.
Cestou tam pojedete silnicí, která je obklopená žebráky, naprosto hrozná podívaná. Lidi o holích natahují ruce a pomalu se sápou na auto, pokud přibrzdí.

Samotná Popa vypadá nádherně z obrázků, ale když jsem byla na ní měla jsem šílený pocit. Realita byla teda úplně jiná než ty fotky na instagramu!

Všude jsou agresivní opice, musím říct, že takhle jsem se opic ještě nikde nebála, Přišlo mi to jako městečko, kde opice mají nadvládu. Jsou naprosto všude, v autech, na motorkách, střechách, na zemi.. Pijí pití z plechovek, a sežerou vše, co je jedlé, klidně i tic tac.
Doopravdy si dávejte pozor a nijak na ně nekoukejte a neprovokujte je. Bohužel vám budou dělat společnost až nahoru.
Nahoru se musí jí samozřejmě bet bot, všude jsou ale výkaly a chcanky od opic a není to nic příjemnýho, dávejte pozor, kam šlapete!!
No a nahoře vlastně nic moc k vidění není:D
Takže jsem si odnesla akorát nepříjemný pocit ze žebráků a z opic:D
Zde nic neplatíte, ale za mě nedoporučuju!

TIP: místo toho bych si zaplatila vstup do bazénu, v resortu. který se nachází naproti mount popa a je zde nádherný výhled na horu. Platí se 10 dolarů za bazén.
My si zde dali pouze drink a vychutnávali si výhled na Mount Popa, při zlatý hodince.
https://www.agoda.com/cs-cz/popa-mountain-resort/hotel/bagan-mm.html?cid=-218

Poslední den jsme stihly ještě východ slunce nad Baganem a v 11 jsme jeli minivanem 8 hodin do KALAWU. A cesta serpentýma mezi kamionama byla něco na moje nervy:D
Cena minivanu nás vyšla na 15000MMK/osoba

Večer jsme přespali v jednoduchém hotýlku v KALAWU https://www.booking.com/hotel/mm/sky-motel-kalaw.en-gb.html noc za 120 kč/osoba se snídaní

3 DENNÍ TREK Z KALAW DO INLE LAKE

Tohle byl pro mě rozhodně nejlepší zážitek z celé Barmy. Už od začátku jsem věděla, že to chci jít a vám doporučuju tohle určitě zařadit jako hlavní MUST SEE v Barmě!

Jak je trek dlouhý?
My jsme si vybrali 3 denní trek, kdy ujdete dohromady necelých 60 km. Můžete jít i jen 2 dny, ale první den, se mi líbil nejvíce, a o ten byste se ochudlili, takže doporučuju 3denní. Trek je doopravdy jednoduchý, žádné převýšení ani krpály, prostě taková pohodička:)

Vybrali jsme si společnost KO MIN, která má certifikát výjimečnosti a byl to s nimi ten nejlepší zážitek. Nemám absolutně co vytknout, znalost průvodce a jeho angličtina byla skvělá. Kuchař vařil výtečná jídla a všichni se o nás neskutečně starali. Tolik informací a zajímavých věcí, by jsem se asi neměla nikdy šanci dozvědět!
KO MIN jako jediná agentura, používá jiné cesty než ostatní, jelikož v těchto vesnicích vyrůstal! Proto jsme za celý 60ti kilometrový trek potkaly pouze 4 turisty – také z jejich společnosti, jinak nikde nikdo. Jen my, místní, toulavý psi a mniši:)

Trek na 3 dny stál 75 dolarů/osoba a co v něm vše bylo obsaženo?
Anglicky mluvící průvodce
Soukromý kuchař a veškeré jídlo, kromě pití
Ubytování u místních rodin ve vesnicích
Převoz baťohu do Inle Lake ( s sebou se bere jen menší batůžek na 3 dny)
Loďka na Inle Lake, projížďka po jezeře a hlavních aktivitách a převoz do města
Privátní skupina pro 4 lidi (nikdo jiný ani cizí s námi nešel!:)

Co se platí extra je vstup do oblasti INLE LAKE což je 10 dolarů (vstupenku noste pořád u sebe) jinak budete muset znova zaplatit! Mohou ji chtít vidět na Inle Lake. Pokud trek nepůjdete a navštívíte jen jezero. Platí se vstup také do oblasti.

O čem trek je?
Tento trek, je hlavně o poznání místního, vesnického života.
Budete procházet vesničkami, přes rýžové pole, mezi buvoly a zemědělci.
Na konci dne, skončíte u místní rodiny, u které budete i spát.
Nikdy jsem nezažila nic autentičtějšího než tohle. Doufala jsem, že to bude doopravdy tak, jak to je a žádné divadlo pro turisty! Tohle předčilo absolutně mé očekávání!!

Na trek dostanete svého průvodce a kuchaře. Náš průvodce Sangay uměl naprosto skvěle anglicky (nejlépe ze všech lidí, které jsme v Barmě potkaly) a řekl nám TOLIK ZAJÍMAVÝCH věcí o Barmě, že jsem mu hltala každé slovo! Tohle se ani nikde jinde nemáte šanci dozvědět!
Místní neuměli vůbec anglicky a tak nám průvodce vždy vše překládal. Bez něj bysme rozhodně nezažily to, co jsme zažily, protože bychom se s místními nedomluvily.
Několikrát jsme dostaly pozvání k nim domů na zelený čaj! Od cizích lidí, kteří absolutně nic neměli a přesto by se s vámi rozdali i o to poslední co mají.
Seděli jsme tam v bambusovým domku, na zemi, v kolečku a povídali si..Bylo to tak strašně čistý a krásný, až se mi chtělo brečet. Když jsem viděla v čem ty lidi žijí a že nic nemají, přesto byli veselejší a šťastnější než my, dalo mi to velkou facku.



Přes den se procházíte přes různé vesnice, potkáváte místní školy a školky, jdete přes a kolem políček. Průvodce vám ukazuje jak se pěstují věci, uvidíte spoustu druhu ovoce a zeleniny (chilli, zázvor, papáju, ananas..) a jste vlastně totálně odřízlý od světa. Tady se žije tím nejjednoduším životem a všichni jsou tu spokojení.

Večer se seznámíte s rodinou, večeříte a povídáte si, spíte u nich v domě a je to prostě neuvěřitelný. Je zde rozhodně nekomfort, musíte na to bejt připravený. Vodu na mytí si musíte tahat kbelíkem ze studny, je totálně ledová a můžete se jen ošplouchnout. Ale protože je venku 6 stupňů, tak se vám do toho stejně moc nechce:D Spíte na matracích na zemi, máte moskytiéru a teplou deku, to je vše.

Trek zvládne každý, doopravdy to není nic těžkého, trek ale nedoporučuju nikomu, kdo nerad vychází ze své komfortní zóny, potrpí si na luxus a má rád pohodlí!
To tady doopravdy nezažijete, ale zažijtete tady něco tak nádhernýho a čistýho, na co budete vzpomínat celý svůj život!



INLE LAKE
Inle lake je něco naprosto nádhernýho, je to vlastně takové městečko na vodě. Lidé zde normálně žijí, děti chodí do školy, místní tu pěstují ovoce, zeleninu a chovají dobytek. Byla jsem naprosto unešená tím, co jsem viděla.

Na Inle lake jsme měly jen jeden den. Spali jsme v novém hotelu –
https://www.booking.com/hotel/mm/thiri-nanda-villa.cs.html
Moc super hotýlek, čistý, milý majitelé. Noc nás vyšla na 250 kč.
Hlavní městečko u Inle Lake je Nyaung Shwe a zde se pravděpodobně i ubytujete.

Určitě doporučuju na Inle Lake pronajmout loďku a projet si jezero.To je rozhodně hlavní atrakce, co tu dělat. Loďka stojí od 25 -40 tisic kyat za celou loď.
Výlet na ní vám zabere minimálně půl dne. Loďkaři jezdí na stejná místa, a samozřejmě vás budou brát i do továren, kde se vyrábí různé věci a (doutníky, lodě, šperky, lotusové fartmy, atd..) a také vám budou chtít hodně věcí prodat:D Můžete ale kdykoliv odmítnout a jet dál.

Také vám ukáží místní zahrady, kláštery a rybáře, kteří stojí na jedné noze a rybaří. Za to, že vám zapózují na fotku, si berou menší peníz.
Každopádně Inle Lake byl pro mě úžasný zážitek!:)

Druhý den jsme měly půlku dne a tu jsme využily na prozkoumání okolí – můžete se vydat do místní vesničky Mine thauk village, kde najdete fotogenický, dlouhý, dřevěný most a také do vinic, buď na kole nebo tuk tukem. Musím říct, že na vinici jsem v Asii ještě nebyla:D
Dali jsme si degustaci a zaplatili za 4 deci vína 5000ks.
http://www.redmountain-estate.com/ Nečekejte ale vína jako u nás, tolik si nepochutnáte:D

TIP: určitě si zajděte ve městečku na masáž, měli tu úžasné salóny a masáž za pár korun:)

Pokud bych měla ještě čas, určitě bych se chtěla jet podívat do KAKKU, což jsou starobylé pagody a vypadají úžasně! Od Inle lake jsou vzdáleny 2,5 hodiny autem.



Večer jsme odjížděly VIP busem do Yangonu, protože odtud jsme měly zabookovaný let do Ngapali. Cesta trvala 12 hodin a s VIP to byla úplná parádička.
Poté jsme zjistily, že jsme si cestu busem mohly ušetřit a letět přímo z Inle Lake, rozhodně to bude pohodlnější cesta:D a ušetříte tím hromadu času.

Pokud byste chtěli letět, hledejte letiště HEHO (23 km od Inle Lake) a cesta do THANDWE (letistě na Ngapali) let trvá pouhou hodinu!
Tohle jsme teda trochu prokaučovali:D

NGAPALI
Ngapali se nachází na jihozápadě země a nabízí dlouhé písečné pláže poseté palmovým pobřežím.

Pokud se sem vydáte, doporučuju přelet. Přelet z Yangonu trvá 40 minut a cesta autobusem kolem 20 hodin. Takže pokud nemáte tolik času, let byl pro nás jasná volba.

Letiště se zde jmenuje THANDWE, my letěli se společností YANDARPON MYANMAR AIRLINES a zpáteční letenka nás vyšla na 3500 kč. (v hlavní sezóně před Vánoci)
Letiště je vzdálené necelých 6 km od hlavní pláže.

Ngapali se dělí na 3 pláže
První je hned u letiště a jsou tam většinou jen velké,drahé resorty
Tam jsme byli jen chvíli, za nás nejslabší pláž

Druhá ( za mě nejkrásnější) je malá zátoka, kde jsou jen 2 resorty ,takže klidná pláž, kde jsou místní rybáři
Tady se nám líbilo nejvíce a strávili jsme tu celý den.
Doporučuju se ubytovat zde –
https://www.booking.com/hotel/mm/az-family.cs.html jsou to bungalovy na konci pláži, cenově super a na dobrém místě!!:) Strávili jsme tu celý den na jejich lehátkách. Litovali jsme, že jsme tohle ubytování přehlédly a neubytovaly se tu.
Další skvělé ubytko je tohle, taky na stejné lokaci, ale ne přímo u pláže
https://www.booking.com/hotel/mm/kipling-39-s-bay-guest-house.cs.html

Třetínejhlavnější a nejdelší pláž, najdete tu nejvíce možností restaurací a ubytování.
Na této pláži jsme bydleli, druhá nejhezčí a hlavně nejdelší pláž

Musím uznat, že jsem pláže čekala více panenské. Sice tu vůbec nikdo není, až mi to přišlo zvláštní. Ale na pláži je resort vedle resortu a bar vedle baru.
Sice v nich budete téměř sami, přesto mi to kazilo takový ten dojem divoké, panenské pláže.

Nicméně, pláže zde byly nádherné a vůbec nerozumím tomu, že na plážích v Thajsku je narváno a tady ani noha:D

Také jsme zjistily, že tu jsou buď předražené resorty na plážích, nebo skromné guesthousy pro baťúžkáře.
My jsme tu měly nejhorší ubytovaní za celou dobu!
https://www.booking.com/hotel/mm/kyaw-myanmar.cs.html 300kč/osoba
Absolutně nedoporučuju!
Sice mělo skvělou lokaci,přímo u pláže vedle drahých resortu, ale personál neuměl vůbec anglicky, snídaně hrůza, a plíseň v pokojích a smrad odpadu to jen dovršila:D Jediné, co bylo pěkné, byla terasa, kde se snídalo s výhledem na palmy.
Doopravdy jsme záviděly lidem, co si lebedili v resortech, nicméně jsme si řekly, že tam budeme jen spát, jinak jsme od rána do noci trajdaly po pláži.

Na Ngapali jsme se jely vyloženě plácnout po 14ti denním cestování v Barmě. Proto jsme ani nevyhledávaly žádné výlety – moc jich tu stejně není:D
Strávili jsme tu 2,5 dne, pro mě to byla ideální doba.
Pokud máte rádi jógu určitě si na ni zajdete do AMATA RESORTU, 1,5 hodina jógy vyšla na 300 kč a cvičili jste s výhledem na moře a palmy, úžasnej zážitek! Výhodou bylo, že jsme pak celý den mohly ležet na jejich lehátkách v krásným resortu.

Na plažích je spousta restaurací a barů, drink vyšel průměrně na 30 kč, takže při západu slunce, jasná volba! Západy slunce tu byly úžasný!!:) Romantika jako blázen, viděla jsem tu jeden z nejhezčích západů za život!!:)
Totální přírodní podívaná:)

POZOR: každý den tu byl odliv! Takže pokud chcete zažít boží, křištálovou vodu, určitě vyražte na pláž už z rána!:) odpoledne už koupaní nic moc a vylezou kameny, takže boty do vody se hodily.

Co nás překvapilo bylo to, že večer se o dost ochladilo, bylo kolem 17 stupňů, takže sedět v baru na pláži tu nemělo tu pravou atmošku:D



KDE SE NAJÍST:
Přiznávám se, že sem jsem se těšila na jídlo ze všeho nejvíce, myslela jsem, že tu budou na turisty připravení. Taky mě to nejvíc zklamalo, nikde nám moc nechutnalo a už jsme vůbec nevěděli, co si dávat. Možná jsme měli jen smůlu:D Sice tam bylo nespočet restaurací, ale všechny prázdný:D
Takže když jste někam přišli, měli šílenou radost, že můžou pracovat a vás pohostit:) což zas bylo strašně hezký:)

OCEAN PEARL – pokud máte rádi mořské plody, určitě si pochutnáte, nejlepší personál a milá paní, která byla šťastná, že jsme si vybraly zrovna jejich restauraci

SUN AND VIEW BEACH RESTAURANT – přímo na pláži, doporučuju na happy hour při západu slunce!

JONAS PIZZA – pokud si budete chtít odpočinout od asijské kuchyně, tak tady byla nejlepší pizza, kterou jsme za cestu po Barmě ochutnaly.


Pak už nás čekala cesta zpět do Yangónu, letěli jsme v 10:30 dopoledne a tak nám zbýval ještě pů den v Yangonu, který jsme prochodily. A pak už dom hurá na Vánoce:)

3 comments Add yours
  1. Zdravím milá cestovatelko, moc děkuji za krásný článek o Barmě. Za dva týdny do Barmy letíme, a díky Tvým zážitkům se těším čím dál víc, i když původně byla Barma náhradní program za Irán, který mi rodina razantně rozmluvila.
    Budeme se sice pohybovat jen “kolem’ Mandalay, ale i tak jsi mi předala skvělé rady.
    Přeji hodně skvělých cest a v pořádku návratu domů.

    Ještě prosím, odkud jsou ty skvělé fotky z hor. Ta lávka na hraně je supr. Škoda že nemáš u fitek popisky….

    Měj se krásně.
    Věra

    1. Moc dekuju za zpetnou vazbu,to me tesi:) jsem rada, ze cestopis pomohl:)
      Ted uplne nevim,kterou fotku mas na mysli, ale vsechny mista jsou vzdy popsane v odstavci pred fotkami:)V horach jsme byli pouze na 3 dennim treku kdy jsme sli pres mistni vesnice,takze mista no name;)

  2. Omlouvám se, já jsem se dívala na fotky na mobilu, kde se mi to sekalo, ale pak v PC už jsem viděla vše i s popiskami.
    Ještě jednou děkuji za skvělý cestopis.
    Věra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *