Srí Lanka

Srí Lanka 2014

Jelikož jsem Srí Lanku navštívila v roce 2014 a já se rozhodla začít psát blog v roce 2016, musím říct, že nějaké informace už jsem trochu pozapomněla,ale budu se snažit Vám ji přiblížit,jak nejlépe si pamatuju:)

Srí Lanka byla naše první asijská země, kterou jsme navštívili a musím říct, že, ve mě zanechala úžasné vzpomínky! A proč vlastně Srí Lanka?? Pamatuji si, že jsme chtěli poprvé vycestovat někam dál než do Evropy, nějakou tu exotiku o které jsem jsem jen četla a viděla z obrázku, Márovi (přítel) kolegové se zrovna vrátili ze Srí Lanky nadšení, takže rozhodnutí padlo tedy na ní. A hlavně, ty sloniiiiii…..:) Nemohli jsme se tedy dočkat pořádnýho čaje, divokejch slonů a oceánu s palmovým pobřežím!

Koupili jsme si letenky v té době za 14000 Kč, což bylo přijatelné s Emirates a hurá do oblak. Letěli jsme z Prahy přes Dubaj a odtud do Colomba.

Cestu jsme měli naplánovanou na 4 – 21.11.2014 a byla to super volba!!! Počasí bylo fajn a hlavně bylo před sezonou,takže jsme potkali úplně minimum turistů, což nám i v nějakých místech bylo nepříjemný, jelikož jsme byli všude jediní “bílí” a vzpuzovali jsme pozornost:D ale pláž jen pro sebe, by chtěl mít každý ne?
Hlavně ceny byly mnohonásobně nižší!

Očkovaní – naočkovali jsme se na tyfus, a žloutenka A,B, vzteklinu jsme nechtěli, jelikož nám bylo řečeno, že když nás pokouše opice, či pes, tak stejnak musíme vyhledat nemocnici,aby nám píchli další dávku.

Tyfus stojí cca 850 kč a žloutenky cca 1850 kč. Naočkují vám to kdekoliv v očkovacím centru, nebo u obvodního doktora.

Kdy vycestovat? Do jižní a jihozápadní části ostrova přináší monzun déšť od května do srpna, do severní a východní části přichází monzun v říjnu a trvá do ledna. A aby to nebylo tak jednoduché, tak v říjnu a v listopadu může pršet kdekoliv, a také velmi vydatně. Záleží tedy, kde zvolíte Vaši trasu. Podle mě je nejlepší od prosince do dubna, ať vyrazíte kamkoliv, ale ceny v sezóně budou napálené, než mimo sezónu.

Časový posun je 4,5 hod dopředu:)

Víza – musíte si zažádat o víza, které platí na 30 dní, stojí 30 USD online a cca 35 USD na přepážce na imigračním, a můžete si je prodloužit až na 90 dní. Doporučuju si však víza určitě zařídit už předem z domova! Děti do 12 let by mělo mít víza zdarma.
Platnost pasu musí být minimálně půl roku.

Jelikož to byla naše první velká cesta do neznáma. Pronajali jsme si auto i s řidičem, což byla super volba, jelikož jsme stihli maximum věcí v krátkem čase.  Tuto volbu doporučujeme, pokud nemáte na zemi čas třeba měsíc a nejste odvážlivec se pustit do jejich silničního chaosu. Jinak to zvládnete určitě místní dopravou, což určitě bude i skvělým zážitkem:)

Auto s řidičem nám tedy první velkou cestu do neznáma docela usnadnilo v plánovaní. Nakonec jsem našla úžasného řidiče, který nám pomohl i s itinerářem, jak ho dát den po dni,abychom měli co nejmenší přejezdy a doporučil i nějaké ubytka. Celkově nás vyšel na 10500kč na 11 dní. V ceně bylo auto, benzín, řidič a „průvodce“ v jednom a různé poplatky na parkovištích.

Kontakt na řidiče: http://www.srilankaridic.cz/ Musím podotknout, že řidič jezdí podle Vás! Tam kde chcete zastaví, když chcete změnit trasu změní, pokud někde chcete být dýl, bude tam dýl… Funguje to tak, že vás vždycky někam odveze, počká tam na Vás, a když chcete jít, tak zase odveze,nebo si domluvíte čas,kdy se sejdete on odjede a pak zase přijede. Rozhodně to není, že byste ho měli za sebou za zády, nechá Vám prostor, ale pokud budete chtít provést třeba po městě, rád Vám vyhoví a půjde s Vámi.

My měli Praneetha a byli jsme naprosto spokojeni.Dal nám ochutnat místní speciality,provedl místním trhem, kde jsme byli jediný turisti a prostě se nás tak trochu snažil vtáhnout do místního života.Díky němu dostala dovolená hned jiný rozměr a já věděla, že jsem propadla cestovaní!

Bohužel se Srí lankou Vám nepomůžu jak se dostat z bodu A do bodu B, jelikož od toho jsme měli řidiče, takže jsme mohli vždycky jen nasednout a kochat se krajinou bez stresů, že vám něco ujede, něco nestihnete apod.. Budu se vám alespoň snažit podat pár tipů na ubytka či výlety.

Měna používaná na ostrově Srí Lanka se nazývá srílanská rupie. Zkratka měny je Rs.
Převod na naše 100LKR = 17.1115Kč

Náš itinerář, kde jsou i ceny za vstupy: 11 Days Tour Itinerary (1)

První den jsme strávili v Negombu, jelikož jsme si chtěli odpočinout po letu, všude jsem četla, že je to šílené město,a že tam nic není, ale nám se tam docela líbilo, měli jsme úžasné ubytko http://www.serendibguesthouse.com/en/

Tento den, jsme se šli jen projít po městě a k oceánu. Asi jsme zažívali kulturní šok v první asijské zemi,tak se nám tam vše líbilo a ze všeho jsme byli absolutně mimo. Pamatuji si,že, když jsme vylezli z letiště a jeli autem k prvnímu ubytku, nemohla jsem se odtrhnout od okýnka a pozorovala místní lidi,jejich život a ruch Asie za oknem.
V Negombu se ale určitě nezdržujte nic tak zajímavého tam není, jsou tam velké resorty a určitě jsou mnohem zajímavější a krásnější místa na Srí Lance!:)

První,co nás na Srí Lance překvapilo, byly vysoké vstupy!! Byly několika násobně vyšší než pro místní. Napr. Sigiriya vyjde na 600kč pro jednoho! Což je dost nadsazené, takže pokud se nechcete jen válet na pláži,ale něco vidět, připravte si  nadité peněženky:D

Ve mně určitě jeden z nejhezčích pocitů zanechali sloni. Byl to zde pro mě první kontakt se slony a  byla jsem z těch velkých zvířat naprosto unešená. Když se vám zadívají do očí, zatají se vám dech!!

http://millenniumelephantfoundation.com/
Mají zde asi 8 slonů, slony můžete krmit, koupat. Cenově je to tak, že podle toho jaký program si vyberete, od toho se odvíjí cena. Ceny naleznete na výše zmiňovaných webovkách:)
Millenium je od Pinnawaly vzdálené pouze 3 km!! Takže pokud máte čas, doporučuji navštívit obojí!

UPDATE,DŮLEŽITÉ: Upřímně je mi nesmírně líto, že jsem jezdila na slonovi a zlomila tak slonní duši!!! Nezajímala jsem se o tuto problematiku, sloni jsou týráni, proto, aby byli schopni někoho vézt na hřbetě!
PROSÍM VÁS, nebuďte tak hloupý jako já a nenavštěvujte tyhle pasti na turisty a pouze odporný business. Lidi chtějí mít pěknou fotku, vzpomínku, zážitek, ale neuvědomují si, kolik násilí za tím stojí!!!! Nemůžete z toho mít ani radost, když víte kolik je tam krutosti!!! Kdyby jste si měli vzít jen jednu radu z tohohle cestopisu, tak prosím tuto!!!!

Dále pak Pinnawala, což je sloní sirotčinec, kde se starají o hromadu slonů, kteří tam normálně volně běhají, nejsou nikde zavření, nebo přivázaní! Sloni se chodí myslím, že 3krát denně koupat k řece, kdy jde celé stádo ulicí a to je také silný zážitek. Poté se koupají v řece a turisti je u toho mohou pozorovat. Můžete zde také slůňata nakrmit mlékem z lahve, což určitě udělejte! Stojí to 50kč!

https://www.lanka.com/about/attractions/pinnawala-elephant-orphanage/ zde najdete vše o sirotčinci, jak ceny, tak harmonogram:) vstupné cca 16USD.

UPDATE,DŮLEŽITÉ:
upřímně bych také zvážila návštěvu Pinnawaly. Ze sirotčince se prý stala jen turistická atrakce, dřív se tu nejezdilo na  slonech, ale teď prý jo, jelikož turisti platí, sloni jsou v řetězech atd, prosím zjistěte si aktuální situaci, než toto místo finančně podpoříte!!!!

Millenium foundation

Pinnawala:

Dallawela Beach

Pokud si budete vybírat pláže určitě  jedna  z nejkrásnějších, pro nás TOP co jsme na Srí lance viděli je Dalawella, o který ví jen málo turistů, je kousek od vedle slavné Unawatuna Beach, kam jezdí všichni turisti, nám se tam upřímně moc nelíbilo a Dalawella pro nás byla o dost lepší volba. Bydleli jsme přímo na pláži v bungalovech u Srí lanské rodinky v přepočtu 750kč noc/bungalov se snídaní
http://www.rathna-guesthouse.com/ odkaz na úžasné ubytovaní na liduprázdné pláži, vážně nádherné místo, kde se můžete procházet po několikakilometrové pláži a jste tam sami. Musíte navštívit!! Na Delawella beach jsme strávili 2 krásné dny.

Mirrisa Beach

Tam se nám také moc líbilo, bylo to více turistické než Dalawella,ale příjemně, žádné davy,jen sem tam pár turistů,na pláži 3 bary, takže o večerní zábavu bylo postaráno. Na Mirrise jsme strávili 2 dny a jsou tam pořádné vlny,tak se připravte, že se vyblbnete!:)

Ubytování jsme měli v https://www.agoda.com/cs-cz/banana-garden-hotel/hotel/mirissa-lk.html#lightbox skromné ubytko,ale čisté,hlavně asi jen 60 m přímo od pláže Mirrisa! Majitelé moc milí lidé a hlavně musíte zkusit jejich kokosový palačinky,slintám po nich ještě teď!!:) cca 500 kč/noc se snídaní

Myslím, že i Tangalle beach musí být hodně hezká, bohužel na tu už nám nezbyl čas:( ale pokud budete projíždět, určitě se zastavte!!:)

Příroda

Adam´s Peak

Posvátná hora nazývaná také hora motýlů. Zajímavostí je, že hora vrhá pravidelný stín troúhelníku, přitom takový tvar sama nemá. Myslím, že byste tento výlet neměli vynechat, pokud se budete pohybovat alespoň trochu kolem. Na tuto horu se chodí v noci ,abyste stihli dojít nahoru před východem slunce. Vychází se z malé vesničky Dalhousie,kolem 2:30,abyste tam stihli být do 5:30 na východ slunce.. Připravte se na pořádnej výšlap, jelikož Vás čeká přes 5200 schodů!!! Musím říct, že jsme si sáhli docela na dno a druhej den jsem necejtila nohy, ale ten pocit,když tam vystoupáte stojí za to! Hlavně si nezapomeňte s sebou náhradní oblečení jako my! Jelikož než dojdete nahoru,budete ze sebe ždímat pot a nahoře je pak přece jiná teplota než dole!! Ale odměnou pro Vás bude východ slunce, cestou nahoru potkáte pár stánků,takže si můžete přinejhorším koupit nějakou vodu, ale radši si vemte svoji. My bydleli přímo pod horou v Punsisi rest, http://www.booking.com/hotel/lk/punsisi-rest.cs.html takový normální hotel, žádný luxus,ale žádná šílenost na přespaní úplně stačí,ale hlavně vyjdete a jste skoro přímo pod horou,takže se ještě nemusíte trmácet autem.

 

Little Adam´s Peak

je menší Adamova hora,ne doopravdy, o dost menší, skrývá se v horách Ella, kde je úplně jiné počasí,takže se připravte, že i s největší pravděpodobností sprchne. Musím říct, že tady se mi líbilo víc než na větší, i když účel je samozřejmě jiný. Je zde hezká krajina, čajová plantáže a určitě si takovou procházku užijete. Zde nic neplatíte:)

Horton Plains NP

Nachazí se kousek od městečka  Nuwara Eliya což je bývalé koloniální anglické městečko, Musím říct, že to tu Anglii připomíná hlavně počasím, často zde prší a  také teplota o dost klesne, absolutně jsem si nepřišla jako v exotice. V Horton Plains mi krajina absolutně nepřipomínala asijskou zemi. Bylo tam hezky a jsou tam 2 konce světa – Malý a velký, což znamená  hlubokou propast dolů, u velkýho je to nějakých 800 metrů strmý pád dolů. Na závěr dojdete k hezkým vodopádům – Baker´s Falls. Můžete zde také  potkat spoustu divokých zvířat. Nám se poštěstilo vidět sambara indického (příbuzný jelena lesního), který byl na turisty evidentně zvyklý a normálně se nechal krmit z ruky.

TIP: První jděte na konce světa a až poté na vodopád. Hodně lidí to udělalo naopak a pak byli naštvaní, jelikož než došli ke koncům světa, mraky vše pohltili a neviděli nic!! Proto musíte vyrazit i brzy ráno, abyste stihli výhled bez mraků.

V Nuwara Eliya jsme byli 2 noci ubytovaní v http://www.gregorybungalow.com/, kde máte hezký výhled na jezero a na koně.. Každopádně v okolí toho nic moc není, takže bych se tam nijak nezdržovala a po Hortons Plains bych jela někam dále..My tam byli ještě o jednu noc navíc.. cca 45 dolarů/pokoj

Uda Walawe

Národní park, kde potkáte nejčastěji slony, buvoly,krokodýly. Bylo to skvělý, divocí sloni od nás byli vzdálení cca metr a půl, i slůňátka dokonce několikrát přešli přes cestu kde stál džíp,takže určitě super podívaná, to že budou takhle blízko jsme absolutně nečekali!!! Akorát kromě slonů jsme téměř nic jiného neviděli, max. pár buvolů ve vodě a ptáky. Zvažovali jsme jestli nejet spíše do Yale národního parku,ale to jsme všude četli, že je strašně turistické,že u jednoho zvířete máte “milion” džípu s turisty,a že si přijdete jak na lovu, proto jsme zvolili Uda Walawe,kterí bylo vážně klidně. Kamarádka ale byla v Yale, a byli moc nadšeni viděli i geparda! Takže bych zvážila. My jelikož měli Uda Walawe téměř po cestě, byla to jasná volba:)

Vstupné cca 50 dolarů/osoba

U Uda Walawe jsme bydleli v super ubytovaní http://www.booking.com/hotel/lk/kottawatta-village.cs.html cca 45 dolarů/bungalow se snídaní. Noc byla zajímavá, slyšeli jste různá zvířata co chodí kolem a jen jste se domnívali, co to může být:)

Z vodopádů se nám nejvíce líbil Ramboda Waterfall, který je u čajových plantáží. Vodopádu a čajových plantáží ale uvidíte po cestě nespočet.

Památky
Na většinu památek musíte mít zakryté kolena i ramena, jinak vás tam nepustí, proto doporučuju šátek, kterej je dost univerzální,a nemusíte se pařit někde v dlouhým rukávu, taky na většinu památek musíte jít bez bot a nesmíte se fotit s buddhou tak, abyste ho měli za zády, je to přísně zakázáno a bere se to jako nerespektovaní náboženství.

Dambulla

Je to velkej zlatej buddha,kterej je dole,vy se ale musíte vyšplhat k jeskyni, v níž je hodně, hodně buddhů a která je nahoře a po cestě sou tam zákeřný opice:D ne fakt, chrám tvoří 5 samostatných jeskyní, které dohromady obsahují kolem 150 zpodobnění Buddhy. Chrám je zapsaný v UNESCO. Vstupné zdarma:)

Chrám Buddhova zubu
Toto jsme v itineráři neměli, ale jelikož nám zbyl čas, jeli jsme se tam podívat. Tento chrám je velice posvátný, jelikož se tu údajně nachází pravý buddhův zub, nachází se ve městě Kandy. Chrám ve mě zanechal krásný pocit, co se týče atmosféry, všude jsou místní lidé a modlí se a je vidět, že jejich kulturu a náboženství berou doopravdy vážně a žijí tím. Určitě doporučuji pro nasátí místní atmosféry!:)

Vstupné 1000rs/osoba cca 200 kč.

Večer jsme měli ještě na programu Srí lanské tance, na které vás bude určitě každý lákat. No abych pravdu řekla, klidně bych je vynechala,je to doopravdy jen masová turistická atrakce:D

Botanická zahrada Peradeniya

Co se týče botanické zahrady, byla fajn,je to zajímavé, ale že bychom byli z toho vyloženě nějak unesení se říct nedá, proto, jestli máte dostatek času na Srí Lanku navštivte, ale pokud času není nazbyt, úplně s klidem bych ji vynechala.

Vstupné do zahrady 1100rs/osoba cca 220 kč.

V Kandy jsme byli 2 dny ubytovaní v http://www.kandymountvilla.com/, je to super strategické místo odkud můžete podniknout dost výletů, hotel čistý a hezký výhled v horní restauraci. cca 45 dolarů/pokoj se snídaní

Sigiriya Lion Rock

Je zajímavá skála uprostřed přírody 200 m vysoká, na kterou se musíte vyšplhat( je tam schodiště), nahoře jsou ještě bývala královská jezírka, kde prý dříve stál palácový komplex a to jsou jeho pozůstatky. Je zde výhled do okolí a vevnitř v jeskyních můžete vidět pozůstalé fresky žen.  Dejte si pozor u vchodu se k vám vždy připojí nějaký Srí lančan a bude vám vyprávět o historii Sigirya, i když mu několikrát řeknete, že nemáte zájem, poté vás vyfotí a na konci cesty chce po Vás peníze až nepříjemným způsobem! Tudíž pokud nemáte zájem,dejte mu to hned na začátku dostatečně najevo!!:)

Vstupné cca 600kč!!

Zde jsme bydleli v super ubytovaní v přírodě, a strašně milí lidé, výborné srí lanské jídlo!! http://www.sigiriyamelrosevillas.com/ cca 45 dolarů bungalow/noc se snídaní

Polonnaruwa

Je bývalé královské město, ze kterého zde zůstali už jen pozůstatky, patří do zlatého trojúhelníku. Určitě si tam půjčte kola a projeďte si to, je to lepší a rychlejší než pěšky a zajímavější než autem. Polonnaruwa také patří do UNESCO
Vstup 550kč!!

Cesta vlakem z Nuwara Elyia do Ella – určitě tuto trasu jeďte, je zapsaná v UNESCU a po cestě uvidíte krásné scenérie. Nejlepší zábavou je sedět v otevřených dveřích a kochat se krajinou. Jízdenku koupíte normálně na vlakovém nádraží,ale doporučuji ji koupit v předstihu!  Lístek stál 5 dolarů.

Shrnutí

Srí Lanka nás jako první asijská země velice nadchla svou atmosférou, která je tak trochu indická. Byla trochu špinavější, ale za to měla krasný, divoký, panenský pláže, úžasný ovoce, a přírodu. Lidé nás sice docela zklamali, většinou naháněči,kteří byli opravdu otravní a neodbytní. Za vše chtěli peníze a pokud jste jim dali dýško, ohrnovali nos, že je to málo!!! Přišli jsme si tam jako chodící peněženky a já jako holka jsem se tam necítila zas tak dobře.
Samozřejmě, že jsme poznali i milí lidi,kteří byli neuvěřitelně skromní a usměvaví, ale asi převažuje ten horší pocit. Děti byli ale nejkouzelnější, jsou z Vás neskutečně nadšení, smějou se a mávají.
Jídlo bylo dost pálivé,ale myslím, že chutné, my si nejvíc zamilovali Rotti.
Na Srí lanku mám krásné vzpomínky, jelikož to byla naše první asijská země, a právě ona ve mě probudila touhu po cestovaní!!

Celkově nás cesta se vším vyšla na 39tisíc. Nejvíce jsme utratili za vstupy, které jsou extrémně napálené a soukromého řidiče, místní dopravou to vyjde mnohonásobně méně. Za to jsme ale stihli v krátkém čase maximum věcí, což bychom místní dopravou nestihli. Také ubytovaní jsme neměli úplně nejlevnější, jelikož to byla první velká dovolená, nechtěli jsme to brát jako uplnej low cost,ale tak trochu si dopřát se vším všudy:)

Co bychom dnes udělali jinak:

Určitě bychom strávili méně času v Nuwara Eliya, kde ve směs není nic zajímavého, tam jsme byli zbytečně dlouho a při plánovaní cesty bychom do itineráře zahrnuli i Maledivy, které jsou vzdálené cca 2 hodinky letu  a letenka stojí kolem 3000!!! Toto mě mrzí asi úplně nejvíce a kdybych měla jet znova, určitě bych to do svého itineráře zahrnula!:) Měli jsme ale málo času a chtěli prozkoumat hlavně jednu zemi pořádně, než 2 na půl:)

Naše video ze Srí Lanky můžete shlédnout zde:

 

6 comments Add yours
  1. Donry podvecer😊
    Dekuji za vase stranky, mohla bych se vas jen optat…jak to blize funguje s temi ridici? Pp celou dobu,co jste navstivili vyse z inovana mista,na vás čekal? Ta konkretni ubytovani byly typy od ridice ci jste hledala sama?

    Moc vam děkuju,planuju Sri Lanku koncem unora a nerada bych prosvihla neco zajimaveho😊

    1. Ano, ridic vetsinou ceka na parkovisti s ostatnimi ridici. Vy sami si urcujete jak dlouho na miste chcete byt, az uvidi,ze jdete k autu, je vzdy pripravenej. Nebo se muzete domluvit na urcity cas, kdy vas ma vyzvednout:) taky nas ale provedl po meste a ukazal mistni zivot:) zalezi asi vzdy na domluve:)

  2. Ahoj, děkujem za super článek. Příští rok máme Srí Lanku v plánu, akorát nás limituje jazyk. Chtěli bychom tedy vyrazit s cestovkou. Uměl byste nám nějakou doporučit? Manžel našel tyto stránky Dovolená Srí Lanka. Nemáte s nimi nějakou zkušenost?
    Děkuju za odpověd, T.

    1. Ahojky s cestovkou bohužel nevím.. Jen vím, že jsou i řidiči na Srí lance, co umějí i česky a vše vám zařídí, ubytko a výlety. Nevím,jak velký problém by pro vad bylo se tam dopravit, ale řidič už pak čeká na letišti, všude vás odveze, zařídí výlety, ubytovaní a máte ho po ruce prakticky pořád, takže toho bych se nebála.. Zkuste mrknout na nějaké diskuze.
      Nebo jsem našla ještě tohle https://www.srilankabyhanka.com/, tak mrkněte. Ale sehnali byste určitě levnějši. Snad něco seženete a budete nadšenii:)
      Jak říkám s žádnou cestovkou nemám bohužel zkušenost:(

  3. Ráda se inspiruji na stránkách od Lucky a ne jinak tomu bylo u Srí Lanky, kde Lucka doporučovala ubytování u krásné pláže Dalawella jednalo se o ubytování http://www.rathna-guesthouse.com/ kdo by chtěl toto ubytování vyzkoušet tak jen upozorním, že bohužel nyní 3/2020 už tato pláž není liduprázdná. Kolem je plno nových hotelů a nové bohužel obrovské se staví, ale i přesto se mi tam líbilo. Nabízejí dřevěnou chatu přímo u pláže, kde bydleli naši známí dole, nahoře pak další pokoj pro dva. My měli dům hned vedle, velký rodinný pokoj se super posezením a výhledem na moře, v pokoji byla nově nainstalována klimatizace, kdybych měla vybírat znova určitě bych zvolila tento rodinný pokoj . Přímo před ubytováním se nedalo pro velké vlny koupat, ale o pár metrů dále byla laguna kde jsme mohli šnorchlovat a byly tam i obrovské želvy .
    Ale kdo by chtěl u moře klid a liduprázdno doporučím Arcade beach v Induruwa , na pláži jsme byli téměř sami, a domácí jsou strašně milí.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *