SVATBA, aneb naše největší životní cesta….

Vždycky jsem si o sobě myslela, že nejsem svatbovej typ. Jasně, vždycky jsem jí chtěla, jsem  totiž ze starý školy, takže je pro mě důležitá první svatba a pak děti, i když vím, že v dnešní době se to už moc nenosí… Pro mě pak rodina bez sňatku, prostě není úplně úplná, i když je to jen papír.. Co pro mě ale bylo vždycky nepochopitelný,  bylo to, jak lidi můžou za svatbu utratit tolik peněz, vždycky jsem si říkala, že bych za ty prachy radši projela svět.. A hele je mi 27 a já měla přesně takovou svatbu:D ale od začátku….

 

ŽÁDOST O RUKU

Když mě Mára požádal o ruku –  9.3. 2017 v Malajsii na pláži při západu slunce, byla jsem totálně dojatá a to i po 9 letech co jsme spolu. Začínali jsme v mých 16 letech, takže si lidi spíš kolem nás řekli konečně:D já to na tomhle místě absolutně nečekala, i když jsem doufala, že to snad už někdy musí přijít:D ( přece jen, čekala jsem 9 let:D ale kdo si počká, ten se dočká 😀 ) byla to šílená romantika a myslím, že líp zásnuby ani dopadnout nemohly. My dva, prázdná pláž, palmy, západ slunce, prostě kýč, ale strašně krásnej kýč.
To období po zasnoubení jsme si společně strašně užívali:)

A co pro mě žádost a svatba vůbec znamená? Znamená to pro mě to, že spolu dva lidi chtějí strávit zbytek života, že do toho jdete s tím, že spolu chcete zestárnout, nebojíte se o toho druhýho postarat v nesnázích, sdílet spolu životní osudy, založit rodinu, a vychovávat děti.. Je to absolutní důvěra v tom druhém.

Samozřejmě, Vám to po zásnubách v hlavě začne pěkně šrotovat, říká se přeci, že byste se měli vzít do roka a do dne. To nám ale bylo jasný, že je pro nás nereálné, jelikož mě ještě čekala cesta do Vietnamu.

Pohrávali jsme si s 2 myšlenkami, vezmeme se v zimě někde na pláži v Thajsku jen s rodinou  – to chtěl hlavně Mára a já se musím přiznat, že  mě to dost lákalo, jelikož cestování milujeme a taky mi to přišlo romantický.
Druhá varianta byla, že uděláme v létě, rustic svatbu ve stodole v Čechách pro naše nejbližší.

Musím říct, že to bylo těžké rozhodování, ale můj hlas rozhodl, (sorry pánové, ale i vy to tak budete mít:D ) vezmeme se v Čechách a budou u toho všichni lidi, který milujeme!!

PRVNÍ PLÁNOVÁNÍ

Plán byl tedy jasnej, chceme rustic svatbu, v přírodě, aby “měla vesnickej ráz.” Úkolem bylo tedy najít stodolu, nejlépe blízko Prahy, aby to mohlo bejt v rustic stylu a rozpočet jsme měli max . 200 tisíc, i tak se nám protáčely panenky! ( to bych fakt mohla vyrazit na pořádnej trip po světe 😀 ) musím říct, že pro mě to bylo na začátku dost těžký a všechny peníze jsem přepočítávala na letenky:D a už se viděla jak se válím v Karibiku:D

Na druhou stranu, jsem se těšila, a říkala si, že je to SNAD jen jednou za život, že na tom nejsme finančně tak špatně, abychom si to nemohli dovolit a že nějaké peníze vybereme z darů a hlavně, že jsme na to dva:)

Také jsem nechtěla žádnou koordinátorku, ani dekoratérku, jelikož ty ceny mě málem porazily. Čerpala jsem hodně z pinterestu a ze svatební stránky – http://wwww.beremese.cz a veškerou dekoraci jsem si dělala sama, či nakupovala z bazarů apod.  S přípravami mi pak den předem hodně pomohla rodina a kamarádi.

Také jsme měli jednu z podmínek, že chceme místo, kde budeme mít obřad i hostinu a spaní na jednom místě. Ale co jsme chtěli hlavně, byla svatba bez klasických tradic, bez kváderm aby se lidi potili, bez svíčkový, nechtěli jsme nucenou zábavu, ale hlavně uvolněnou atmosféru.

MÍSTO NA SVATBU

Musím říct, že místo a fotograf byl doopravdy největší oříšek! Hledali jsme od září a všude měli téměř plno (rok dopředu) , nebo nám nabízeli totálně nesmyslné částky!  Místa sice krásný, ale vždycky to mělo nějaký háček, drahé, diktovali si podmínky, nebo to bylo přes celou ČR.

Nakonec nám padl do noty – ŠKVORECKÝ DVŮR– z webovek mě tedy absolutně neoslovil, ale když jsme se tam byli podívat, líbilo se nám tam, cenově to bylo nejlevnější co jsme našli i s ubytkem, bylo to 20 min od Prahy a měli jsme volnou ruku. Vše nám tedy hrálo do karet, takže to by teda bylo. Pronájem od pátku do neděle i s ubytováním, vyšel na 25 tisíc. S tím, že jsme mohli přijet už v pátek dopoledne, abysme si to stihli nazdobit a předání klíčů bylo v neděli v 15 hod.

Tohle místo bych doporučila hlavně pro ty, kteří, chtějí mít volnou ruku, ale na druhou stranu si vše musí zařídit sami, a to nám přesně vyhovovalo. Můžete tam mít lidí kolik chcete, můžete mít vlastní pití, neplatíte žádné korkovné, catering a ostatní dodavatelé si můžete zvolit podle své chuti. Na druhou stranu, jediné co ve stodole je, jsou stoly a lavice.

TIP: Od místa se odvíjí totálně vše, první tedy hledejte místo, my jsme neměli ani konkrétní datum, to už jsme vzdali předem, například tady měli volné jen 2 termíny za celé léto ( rok dopředu ) , takže jsme vzali 25.8.2018 Pokud budete chtít nějaké oblíbené místo, řekla bych, že i rok dopředu je v dnešní době dost málo:D

 FOTOGRAF

Fotograf je hned druhá nejdůležitejší  věc k řešení po místě. Já poptávala rok dopředu a moji favorité byli samozřejmě všichni rozebraní:( Jelikož já fotky miluju a říkala jsem si, že fotky budou jediná vzpomínka na náš den, tak mi nevadilo si připlatit za kvalitního fotografa. Ale připravte se, že pokud budete chtít doopravdy dobrého fotografa, ty částky vás dost překvapí! Nakonec jsem narazila na TERKU MENCLOVOU, známá jako slavná, česká  cestovatelka na instagramu a měla náš termín volný, jupííí, skákala jsem radostí!  Takže dvě nejdůležitejší věci ze seznamu byly vyřešeny!

Upřímně jsem ale nakonec tak z fotografky nadšená nebyla. Čekali jsme 2 měsíce na fotky!! A hlavně nenafotila vůbec celkově místo, kde se svatba konala, nenafotila ani z půlky dekoraci, s kterou jsem se tak dělala a ještě ji o to na informativní schůzce prosila a nemám ani například žádnou fotku s mámou. Od fotografa skoro za 20 tisíc bych čekala mnohem více profesionality, všímavosti a koordinovanosti.

Kamarádi naštěstí něco málo nafotili, ale samozřejmě kvalita fotek je šílená, ale teď jsem ráda aspoň za to málo. Za mě tedy nedoporučuju!
Rozhodně bych doporučila Honzu Martince a Petra Gebauera, škoda, že byli plní u nich minimalně rok dopředu určitě!!

ŠATY

Na šaty jsem šla v lednu, měla jsem vyhlídlej salon ŠATY GO HOME. Musím říct, že na to jsem se ani nijak netěšila, nemám ráda zkoušení věcí v kabinkách a celkově jsem byla nějaká nervozní. Hlavně, představa, že obíhám několik salónů v Praze, mě taky nějak nevzrušovala:D Zkusila jsem si ale první šaty, představu v hlavě jsem totiž z Pinterestu měla jasnou:D a byla to hned láska na první pohled. I když jsem v salonu strávila 2 hodiny, vzala jsem si samozřejmě ty první, a hned je zaplatila, abych si to náhodou v tý palici nechtěla rozmyslet:D
Tenhle salón rozhodně doporučuju, mají neskutečně krásný šaty, ceny dobré, personál milý, komunikace rychlá,  kurýr šaty přiveze i odveze v místy svatby.. nemám absolutně  co vytknout.

Původně jsem druhé večerní šaty nechtěla, ale jelikož svatební šaty měly dlouhou vlečku, věděla jsem, že v nich celý den nevydržím. Koupila jsem si krajkové, krátké, bílé šaty v pull and bear, za pár korun a byla víc než spokojená,

CATERING

Catering byl pro nás taky dost důležitý, jídlo milujeme a považujeme se za gurmány, který na jídle a na cestování nešetřej, takže i kdybych měla chodit jak vandrák, na dobrý jídlo si zajdu vždycky:D

Společný oběd jsme zavrhli rovnou, měli jsme tam vegany, vegetariány a svíčkovou ani panenku jsme fakt nechtěli. Byla tedy jen společná polévka, aby všichni seděli u přípitku a proslovu a pak byli 2 různé rauty, odpolední a večerní.

Naštěstí jsem narazila na nejúžasnější catering – STREET CATERING. Všechny ostatní nabídky, co nám chodili, byli taková ta česká klasika, kterou mi ale rozhodně nechtěli. Klukům jsme napsali, že chceme raut do asijské kuchyně, protože tu milujeme, ale aby tam bylo i něco českého pro ty starší. Musím říct, že lepší jídlo jsem na svatbě fakt nejedla! Hosti nešetřili chválou a všichni měli boule za ušima. Měli jsme tam od hovězích líček a řízků, až po satay, vietnamské závitky, krevety, bunchu, červený kari, mini burgery, kozí sýr, avokádo.
Vážně jsme neměli slov, kluci byli skvělí, milí, a hlavně jídla vypadala skvěle a ještě lépe chutnala. Ty jídla byla fakt neotřelá a tohle jídlo bylo naše největší eso v rukávu!

Pití jsme si zařizovali sami, sjeli do makra, kde jsme vše nakoupili, nechtěli jsme aby si někdo platil tvrdej, takže tam všichni měli vše k dispozici. Pivo, víno, nealko, čaje, kafe, tvrdej. A myslím, že více spokojený bejt nemohli:) A nakonec nám toho i dost zbylo:D

 

DORT A SLADKÝ BAR

Dort jsem samozřejmě nechtěla marcipánovej, ani těžce máslovej, ale hezky lehkej a jak je teď moderní  – semi naked  a třípatrák:) Vybrali jsme si společnost LASKOMINY, kam jsme šli i na ochutnávku a byli jsme nadšení.
Také jsme si od ní objednali sladký bar, kde bylo kolem 100 minidezertů a musím říct, že ty zmizely asi během 15 min a byly jedním slovem dokonalýý!!!
Bohužel dort, nechutnal tak, jako na ochutnávce, plus byl málo nazdobený, ale protože já jsem se líčila, nemohla jsem ho přebírat a proto ho viděla až na krájení. Takže z něho jsem tak nadšená nebyla, abych pravdu řekla. Naštěstí ten sladkej bar, kterej byl na 200 % to vykompenzoval a na dort, si pak už stejnak ani nikdo nevzpomněl:D

KVĚTINY

Kytku jsem si zařizovala od TALPA FLOWERS, úžasná paní Jiroušová vystihla přesně moje představy! Nechala jsem si udělat pouze svoji květinu, 2 květiny pro maminky, 2 svazky na slavobránu a korsáž pro ženicha. Byla jsem fakt nadmíru spokojená 🙂

Zbytek květinové dekorace jsem si zařizovala sama. Našla jsem si KYTKY OD PEPY, na farmářských trzích, kde jsem nakoupila růžové růže, eucalyptus, a bílý závoj a vše si ve stodole nadekorovala sama. Zase  – představu jsme měla jasnou, květiny které jsem si dekorovala sama mě vyšli na 3800 kč a agentuře jsem za to 15 tisíc platit fakt nechtěla.

LÍČENÍ

Musím říct, že jsem nečekala, že bude taková fuška sehnat kvalitní vizážistku. Vždycky jsme si představovala, že když mě nalíčí vizážistka, že se nepoznám a budu vypadat úplně jinak:D . Ty ceny taky nemají zrovna nejlevnější, takže jsem od toho čekala nějaký výsledek. Po první zkoušce, jsem ale byla zklamaná, jelikož za 2 hodiny mi toho na obličeji moc nezbylo a možná bych to zvládla i já lépe sama. Hledala jsem tedy marně dále, ale všechny dobré byly samozřejmě zarezervované. Tohle mi nedalo fakt dlouho spát, jelikož jsem samozřejmě chtěla bejt ta nejkrásnější. Nakonec jsem narazila na ROMANU ČÍŽKOVOU, která vede svatební salón ANET. Romana je milá, profesionální a nalíčila mě super, i když jsem přesto od toho čekala více. Přidělala mi ale fakt krásně vlasy a líčení drželo celý den 🙂

DEKORACE

Dekorace jsem sháněla po bazarech od nevěst, hlavně na http://www.beremese.cz , či na různých svatebních e-shopech, a nějaké i s rodinou vyráběla. Také jsem si půjčila pár věcí – jako svatební slavobránu, stolek apod ze  http://svatebnikramek.cz. Paní moc milá, rychlá komunikace, příjemné ceny, doporučuji!
Jak jsem psala výše, nechtěla jsem tolik platit za agenturu, sice bych to měla asi bez práce a stresu, ale nechtěla jsem to svěřit nikomu cizímu, a hlavně šlo především o finanční stránku.
Musím říct, že svatební přípravy jsem si díky tomu vůbec neužívala, byla jsem ve stresu, neustále lítala pro balíčky na poštu, koukala po bazarech apod. Když jsem ale viděla finální výsledek, a věděla, že jsem si vše dokázala udělat sama a všichni to neskutečně chválili, tak všechna ta vynaložená energie a usilí za to stálo:)

 PRSTÝNKY

Prstýnky jsme vůbec neřešili. Ani jeden na šperky nejsme a je to jen pro nás materiální věc, na kterých my si neujíždíme. Chtěli jsme si ale něco symbolicky předat. Koupili jsme si jen obyčejné stříbrné a super levné. http://www.goldex.cz/ A peníze jsme radši utratili za jídlo a fotografa:D

To bylo k dodavatelům.. Musím říct, že jsme na ně měli neskutečné štěstí a jsme rádi, za to, jaký svatební tým jsme si vytvořili… Dodavatelé. totiž také hrají velkou roli, abyste měli hladký a klidný průběh, Pokud tedy budete chtít kvalitní dodavatelé, doporučuji rezervovat dlouho dopředu, místo a fotografa určitě rok !

 

FINANCE

Možná někomu trošku pomůžu v rozhledu, jelikož my neměli absolutně páru o tom, kolik může svatba stát, a původně jsme měli rozpočet do 100 tisíc. Když jsme ale viděli ty ceny, museli bychom se vzít někde na chatě a asi si i sami navařit:D nebylo to prostě pro nás reálné. Hostů jsme měli 41 a byli to pro nás doopravdy jen ty nejbližší.

PRONÁJEM STODOLY + UBYTOVÁNÍ 25 000,00 Kč
OBŘAD 3 000,00 Kč
ŠATY 12 200,00 Kč
ŽENICH OBLEČENÍ 5 800,00 Kč
DORT, SLADKÝ BAR 7 200,00 Kč
PITÍ 20 000,00 Kč
CATERING + INVENTÁŘ 53 000,00 Kč
FOTOGRAF 18 500,00 Kč
PRSTÝNKY 3 300,00 Kč
POZVÁNKY 1 200,00 Kč
KVĚTINY A KVĚTINOVÁ DEKORACE 9 300,00 Kč
VIZÁŽISTKA 4 000,00 Kč
FOTOKOUTEK 3 700,00 Kč
DEKORACE, VÝZDOBA 15 000,00 Kč

Celkově nás tedy svatba pro 41 lidí vyšla na 181 200 Kč. Do limitu 200 tisíc jsme se vešli, a neříkáme, že je to málo peněz. Za jeden den je to dost, ale myslím. že jsme takový zlatý střed za svatbu, a že spoustu lidí kolem nás mělo mnohem, ale mnohem dražší svatbu. Svatbu jsme měli nádhernou, a nelitujeme ani jedné utracené koruny.

Svatba je holt šílenej business, a pokud řeknete slovo svatební, ceny jsou kolikrát pětinásobné, než by byly normálně. Nevěsty jsou ale ochotny zaplatit, a tak je nabídka taková jaká je. Buď se s tím budete muset smířit jako já, a nebo udělat fakt pidi svatbu a jít někam na úřad, nebo se nebrat:D

ČEHO JSME SE VZDALI?

DJ  –  DJ jsme nechtěli,nemáme rádi organizovanou zábavu a nechtěli jsme tam někoho cizího. Navíc, to pro nás byla položka, u které jsme mohli ušetřit, protože takový DJ stojí přes 10 tisíc a stejně hraje písničky, které chcete. Udělali jsme si svůj playlist, denní klidný, jen takovou kulisu a pak večerní taneční a na parketě bylo furt plno. Aparaturu a mikrofon jsme sehnali od známých a kamarádka vždy vyhlásila nějakou soutěž apod, když bylo třeba. Myslím, že zábava frčela neskutečně a šlo to i bez DJ:) DJ je pro nás rozhodně zbytečná položka na svatbě.

Kameraman – toto mě mrzí asi ze všeho nejvíce, já videa miluju, ale Mára se natáčet nechtěl, a protože on se přizpůsobil také v hodně věcech, musela jsem kameramana oželet. Takže jsme si byli kvit:) do kameramana ale také doporučuju investovaT.

JAKÝ JSME MĚLI HARMONOGRAM?

12:00 obřad, gratulace, skupinové focení
13:00, přípitek, raut
15:00 párové focení v lese
16:00 krájení dortu
17:00 hod kyticí
17:30 druhý raut
18:00 první tanec
18:30 společné hry
20:30 prskavkový tanec
21:00 tančení a volná zábava

Jelikož jsme platili za pronájem, chtěli jsme si to užít už od rána. Obřad jsme proto měli ve 12 hod. Neumím si představit, když má někdo svatbu třeba až ve 4 odpoledne, jak stihne všechny ty věci. Nám ten den tak strašně rychle utekl, že jsme rádi, že jsme si ho mohli užít už od tak brzkých hodin:)

HRY, ČI ZÁBAVNÉ VYCHYTÁVKY NA SVATBU

FOTOKOUTEK– vtipné rekvizity, polaroid a vtipné nápisy – “jsem tu jen kvůli dortu”, “čí je to svatba?” atd, nenechali žádného svatebčana bez smíchu, různé rekvizity k tomu, lepidlo a vzkaz do knihy, nám nechali krásnou vzpomínku a ještě se u toho všichni bavili.

VKAZ V LAHVI – nechala jsem si vyrobit láhev s našimi iniciály, kam hosté měli vhazovat vzkazy, které si přečteme při prvním výročí svatby. Věřím, že to pro nás bude krásná vzpomínka

NECHME LÁSKU ZAZÁŘIT – aneb prskavkový tanec, kdy se v určitou hodinu večer zapálí všechny velké prskavky, udělá se kruh a novomanželé tančí uprostřed, soo romantic.

JAK ŠEL ČAS – kamarádka nám vyrobila ceduli, jak šel náš společný čas, od našeho narození až po svatbu. K tomu jsme přidali kopu společných fotek a o zábavu měli hosté chvíli také postaráno.

HRA S CITRÓNEM PRO PÁRY -úkolem je, že dívka musí chlapci nohavicí protáhnout citrón, nebo vajíčko z jedné strany na druhou. Nejrychlejší pár vyhrává. Samozřejmě, čím uplejší kalhoty, tím horší:D

HRA S BALÓNKY – Udělají se 2 družstva, každý si přiváže kolem pasu balónek, a musí ho o toho druhého, který je před ním bouchnout, bez pomoci rukou. Doporučuju až tak po 22. druhý hodině, a hlavně ať Vaše příbuzenstvo není před Vámi nebo za Vámi:D  Zaručuju vám, že při týhle hře, se nasmějete jako nikdy!:D  Družstvo, které praskne balónky nejrychleji vyhrává.

SVATEBNÍ KVÍZ SE ZVEDÁNÍM BOT – Tuhle hru zná snad každý a hrála se snad na každé svatbě, na které jsem byla, přesto je prostě skvělá. Jsou to otázky pro novomanžele, kdy každý drží v ruce svoji a partnerovu botu. Jsou Vám kladeny otázky, např- “Kdo je větší bordelář?” Pokud si myslíte, že jste to vy zvednete svojí botu, pokud si myslíte, že ten druhý zvednete partnerovu botu. U tohohle jsme se neskutečně nasmáli a kamarádi nám vymysleli skvělé otázky. Rozhodně doporučujeme!:)

POZNÁNÍ MANŽELA PODLE ZADKU  – Také klasická hra, do řady se postaví skupina mužů ( může být i žena:D ) a nevěstě se zavážou oči, nevěsta musí uhodnout, podle ohmatávaní zadku, kdo je její manžel. Myslím, že moje hláška – “tyvoe to je nějaká holka ne?” Rozsekala asi všechny svatebčany, jelikož jsem právě šahala na ten manželův:D

My jsme původně hry hrát nechtěli, ale počítali jsme i s touto variantou, jelikož, když jsme viděli, jak jsou svatebčani po první hře rozjetí, v záloze jsme měli právě tyto hry a byla to neskutečná sranda, nic nebylo nucený, všichni se smáli, skvěle se bavili, takže za nás hry rozhodně!:) zapojili se snad všichni!:)

A JAKÁ BYLA VŮBEC  NAŠE SVATBA??

Naše svatba byla dojemná, nepopsatelná, čistá a skromná. Už od začátku jsem měla jasnou představu, nechci pít z křiťálu, nechci bejt na zámku, mít šaty jako balón za tisíce, mít 5tipatrovej dort, 100 lidí na svatbě a luxusní šperky.

Chtěla jsem skromnou, obyčejnou svatbu, kdy budu chodit bosa v lese, budu mít věneček v hlavě, jednoduché šaty, luční kvítí, přírodní dort a vesnický prostředí a jen pár nejbližších, kteří se budou z naší lásky upřímně radovat.

Svoji svatbu jsem měla dávno vysněnou, ale realita byla ještě krásnější. Díky všem našim nejbližším, byla pohádková. Tolik lásky na jednom místě, jsem ještě nikdy necítila.

Netroufám si říct, že svatba je nejkrásnějším dnem v životě,protože to zní tak trochu jako klišé. Krásných dnů jsme za život zažili několik a krásný byly všechny jinak. Rozhodně nejde říct, který byl nejkrásnější.
Co si ale troufnu říct, je to, že svatba je jediný den v životě, kdy máte všechny nejbližší a milující lidi pohromadě. Je nádherný to, že se všichni lidé, které milujete, radují  z Vaší lásky. Pro nás to byla oslava nejen naší lásky, ale i lásky všech našich nejbližších. Člověk si uvědomí, co cenného má po svém boku, že má úžasnou, milující rodinu a neskutečné přátelé na celý život.

Jsme rádi, že jsme se nakonec nevzali někde na pláži, jak jsme původně plánovali. Protože jsme se rozhodli, že nechceme, aby to byl den jen o nás, ale i o nich <3

A CO BYCH VZKÁZALA BUDOUCÍM NEVĚSTÁM?

Nestresujte se z maličkostí, nenervujte se, jestli je ubrousek tak nebo tak, jestli máte vlas, na jednu nebo druhou stranu. Nenervujte se z počasí, stejně ho neovlivníte, pokud má pršet, pršet bude..Nenechte si zkazit den, ale místo toho tančete společně v dešti. Užívejte si každý okamžik, nezadržujte emoce, radujte se spontánně, brečte, smějte se  nahlas. Tancujte na parketě, jako by se nikdo nedíval, i když vám to nejde.

Nezapomínejte na to, že je to jen Váš den, pozvětě si koho chcete, udělejte si svatbu, kde chcete a hlavně jak chcete. Možná vás to bude stát pár slz a hádek, ale nenechte si do toho mluvit, je to den jen o vás dvou a stejně se všem nezavděčíte. A hlavně rozdávajte lásku,  ne jen mezi sebou s partnerem, ale mezi všechny, kteří tam přišli za Vámi, oslavit Vaši lásku a radovat se společně s vámi.

Nezapomínejte, že je nakonec vlastně úplně jedno, kde svatbu máte, jakej máte dort, nebo šaty. Nejdůležitejší je to, koho máte po svém boku a také lidi, kteří tam za Vámi přišli a radují se s Vámi, protože i kdyby jste měli nejkrásnější dort a šaty, a byli tam sami, k ničemu by vám ty krasný věci nebyly.. To nejhezčí, co Vám lidi mohli darovat je jejich čas…Tak si toho prosím važme více, než těch materiálních věcí <3

Tak na Vás, na budoucí nevěsty, ať je ten Váš velký, vysněný den, přesně takový jaký si představujete… nebo možná ještě lepší!:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *