10 tipů jak ušetřit

Musím říct, že nejčastější otázka, na kterou se mě lidé ptají je ta, kde na cestování beru peníze.
Nejsme žádní boháči, jsme obyčejní lidi, kteří mají svoje sny a musí na ně prostě dřít. Je to jen o životních prioritách a o finanční gramotnosti.

Jelikož je tento blog o cestování, dám tipy jak ušetřit, abyste mohli cestovat, ale samozřejmě si to můžete stáhnout na cokoliv jiného.

Já už jsem od mladí byla pracovitej člověk a práce jsem se nikdy nebála. Vždycky mě těšilo, že mám svoje peníze a cokoliv jsem si za ně koupila, strašně jsem si toho vážila.
Chodila jsem na brigády hned, jak to bylo možný, od uklízení kanceláří, mytí aut, obsluhování na rautech, mytí špinavýho nádobí, prací v kavárně, učení dětí angličtinu, po recepční, hostesky nebo servírku v centru Prahy.
Myslím, že finanční gramotnost zvládám a vím, za co si dovolit utratit peníze, kdy se musím fakt omezit a kdy naopak můžu rozhazovat.

Není to o tom, že si budete něco přát a sedět doma a spadne vám to samo do klína. Je to o tom, si něco přát, ale něco tomu obětovat! Pak se teprve můžou dít věci!!:)



Samozřejmě plat je číslo jedna a od něho se vše odvíjí.
Pokud jste rádi, že poplatíte nájem a jídlo, je jasný, že bokem toho moc neušetříte. Brečení a stěžování si, vám ale také moc nepomůže. Budete proto muset něco udělat a obětovat. Můžete se např. přestěhovat do menšího bytu, s menším nájmem, najít si jiný byt někde na okraji, bydlet u rodičů, či s někým spolubydlet.

Pokud máte tak malý příjem, že jste nespokojení, zkuste si říct o přidání nebo si najít jiné zaměstnání. Můžete si k práci taky najít brigádu po večerech, či víkendech nebo na sobě pracujte, abyste si mohli najít lepší práci za více peněz.

Body, které by vám mohli ušetřit nějakou tu kačku:

1. SROVNAT SI PRIORITY A MÍT MOTIVACI
Tohle je naprosto nejzásadnější bod! Je jasný, že neušetříte na pěkný oblečení, super elektroniku, auto, božský dovolený a pěkný bydlení za brzkou dobu.
Je třeba si v hlavě stanovit jeden, dva cíle,po kterých momentálně nejvíc toužíte a za nimi si jít.
Pokud budete chtít vše a co nejdříve, akorát budete frustrovaní a budete utrácet za blbosti, protože si řeknete, že na to stejně nikdy nenašetříte.

Motivace je taky šíleně důležitá. Já pokud nemám nějakou vidinu se na něco těšit, rozhazuju mnohem více, něž když vím, že za pár měsíců někam pojedu. Drží mě “při životě” že pojedu na svojí vysněnou cestu a proto jsem schopná se nějaký čas omezit a víc pracovat. Ta vidina na konci, je totiž neskutečná motivace a člověk vystoupí na nějakou dobu ze svojí komfortní zóny, což rozhodně doporučuju každýmu



2. NAPSAT SI PŘíJMY A VÝDAJE
Stačí jeden měsíc a hned uvidíte za co vše utrácíte. To je sváča sem, kafe tam, taxík, protože se nám nechce večer jet MHD a hned uvidíte, jak to vše naskáče! I když si říkáte, že máte přehled, za co utrácíte, věřte, že dokud si to nenapíšete, pěkně vás překvapí ta částka!
Dokážete se na to více zaměřit a v hlavě už vám bude svítit kontrolka za zbytečné výdaje.



3. BÝT MINIMALISTI
Tenhle bod rozhodně nebude ze dne na den, ale chce na tom pracovat!
Dřív jsem byla jiná. Měla jsem hromadu oblečení a zbytečnejch krámů v bytě. To se ale hnedka první velkou cestou na Srí lanku změnilo. Dokázala jsem se sbalit do 8mi kilovýho baťohu a zjistila jsem, že všechny ty věci doma stejně k životu vůbec nepotřebuju a šťastnou mě neudělají.
Nekupovat si tedy zbytečný krámy a nepropadat zbytečnejm nákupům.
Já například teď už nejsem vůbec materiální člověk a zážitky jsou pro mě nadevšechno.
A jak se říká – míň věcí, víc zážitků. Věřím, ale, že ne všichni jsme takoví, proto pro materialisty bude tohle asi nejtěžší bod. Je to jen o tom si to nastavit v hlavě.



4. NAKUPOVAT VE SLEVÁCH NEBO V SEKÁČÍCH
Dokáže to ušetřit tolik peněz! To, že je to ze sekáče, neznamená to, že je to něco špatnýho, ošklivýho. Naopak, ušetříte tím ekologii a budete mít radost, za ten super svetr za pár kaček.
Slevy v obchoďácích dokáží také potěšit peněženky! Počkejte si na výprodeje nebo na nějaký super akce!

To samý platí o jídle, neříkám, abyste jezdili přes celou Prahu, protože tam mají prášek na prádlo v akci, ale když nakupujete, koukejte, co kolik stojí a můžete toho taky spoustu ušetřit.

5. OMEZIT KOUŘENÍ A KAFE V KAVÁRNÁCH
Tohle je sice jen pro kuřáky, ale pokud kouříte, zkuste si někdy spočítat kolik za to utratíte! Lidé kolem mě za to utratí i 4 tisíce měsíčně, což ročně dělá 48 tisíc a to je jedná krásná dovolená v exotice!!

Pokud si kupujete kafe každý den typu Costa, Starbucks, kde stojí průměrně stovku, vaše peněženky asi pláčou a je to úplně to stejný jako s kouřením.
Neříkám, že si nemáte vůbec zapálit pokud vám to chutná, nebo nechodit do kaváren, ale zkuste to omezit a můžete si dovolit i dovču, o který s myslíte, že na ní nemáte dost peněz.



6. ODKLÁDAT SI DO PRASÁTKA, NEPLATIT KARTOU
Je to sice zastaralej způsob, ale zkuste si takový prasátko či kasičku udělat. Každý den si tam dejte všechny mince, které budete mít v peněžence, budete se divit, kolik peněz tam najdete na konci měsíce.

Taky se mi osvědčilo mít v peněžence hotovost, místo karty. Na kartě totiž nevidíte tolik, jak rychle vám peníze mizí, kdežto v peněžence to poznáte brzy:D
Naučí vás to lépe pracovat s penězi a počítat tak trochu dopředu s představou kolik můžete utratit a přitom nešáhnout na kartu. Dejte si do peněženky nějaký limit, který můžete týdně utratit a nepřekračujte ho! Jako by prostě peníze na kartě neexistovaly:D



7. DĚLAT SI SVAČINY, OBĚDY
Možná se to nezdá, ale víte kolik utratíte peněz venku? To je sváča v pekárně do práce, kafe do ruky, oběd venku, protože se nám nechce trávit čas u plotny apod. Když si ale ňáký dny naplánujete a uděláte si s sebou sváču, či oběd do krabičky, vaše peněženka vám taky poděkuje.



8. DRŽET SE NA UZDĚ , MÍT VŮLI A DISCIPLÍNU
Panebože, kolik času já dokážu strávit na Bonami, ve kterým bych vše hned okamžitě vykoupala!! Miluju pěkný věci, ale dobře si rozmyslím, jestli to fakt chci a jestli se mi na to doma nakonec nebude jen prášit.

To stejný platí o oblečení, kupuju si jen to, který unosím, ne to, který si vezmu jednou na sebe, nebo je na nich dokonce ještě rok potom cenovka a já ani nevím, že něco takového ve skříni mám

Např. ani nechodím do obchodu se jen tak dívat na oblečení, protože si samozřejmě vždy pár tašek odnesu:D Do obchodu chodím jen, když si něco chci koupit (nějaká příležitost) něco potřebuju, nebo jsou slevy.
Mít vůli a disciplínu je v tomhle šíleně důležitý!



9. DÁVAT SI CHALENGE
Je to taková hra,kde si stanovujete pravidla sami.Např si řeknete, že musíte ušetřit tento měsíc 5 tisíc.
Nebo, že si můžete koupit kafe ze Starbucsku jen 1 krát v týdnu
Že si na sebe nekoupíte nic 3 měsíce.
Že půjdete na brunch max. 1x týdně
Že si budete celý týden dělat jídlo s sebou
Že si měsíc nekoupíte nic přes žádný eshop
Příkladů je spoustu, je to jen na vás, za co nejvíce utrácíte.
Po splněné chalenge a ušetřením peněz si můžete dopřát nějakou odměnu, že jste to zvládli.
A navíc si všech těch věcí, ve kterých se omezíte, budete mnohem více vážit



10. DĚLAT VÍC VĚCÍ ZADARMO
Existuje spoustu věcí zadarmo, ale přijde mi, že lidi na to v dnešní době zapomínají. Místo toho, abychom šli do kina, na plavečák, na brunch do kavárny, do fitka, nebo na drinky do centra, můžeme se projít do lesa, jít na brusle, jet na kolo, udělat si filmovej večer na balkóně, grilovačku na zahradě, vykoupat se v rybníce, udělat si piknik na louce a spousta dalších věcí. Ano, vždycky nás to bude něco stát, ale rozhodně míň, než všechny zmiňované placené aktivity.
A taky vůbec neříkám, že se máte vzdát kulturních věcí, ale nakombinovat to s věcma zadarmo:)


Tak, to bylo takových 10 základních tipů, který by vám mohly něco ušetřit:)

Neříkám, abyste si nikdy nic nedopřáli, chodili jak homelessáci, nestarali se o sebe, seděli doma na zadku, měli tlačítkovej telefon a pod… to vůbec ne! Doufám, že chápete, jak to myslím!:D

Všechno je jen v hlavě a nejde, nebo nemám peníze neexistuje. Vždycky to jde, ale je potřeba o penězích přemýšlet.

Na cestování na vlastní pěst je super, že neplatíte celou částku na ráz, ale postupně, takže vás to tolik “nebolí” jako, kdybyste měli zaplatit 40 tisíc najednou:D

My koupíme letenky třeba půl roku dopředu, to je největší výdaj, pak máme teda další půl roku něco dalšího našetřit. Před odletem bookneme nějaké aktivity, či ubytka už z domova a pak si vezmeme peníze s sebou. Ty náklady se tedy rozloží do celého půl roku.

Tak co, jste materiálně založení lidé, nebo šetříte spíš na zážitky?

Já věřím, že zážitky nás utvářejí, že cestování mění naše priority a myšlení.
Taky se řídíme tím, že peníze budou, my nebudeme, a že peníze vyděláme vždy, ale čas už nikdy nevrátíme.
Věříme i, že až přijde náš čas, nepromítne se nám před očima ta drahá kabelka, kterou jsme si koupili, či ta přepychová sedačka, na které jsme seděli..
Promítne se nám, jak jsme plavali s divokými delfíny v oceánu, překonali sami sebe na dlouhém treku v horách, jak jsme se koupali pod vodopády, navštívili 7. divy světa, jak jsme kempovali v divočině, ztratili se v džungli, jak se nám zatajil dech, při pozorováním velryb, či jsme seděli u místních doma a společně se smáli a mnohem víc…

Nikdy se nebudeme cítit bohatí, a jak řekl jednou Jim Carrey – přál bych každýmu, aby zbohatl a zjistil, že peníze ho šťastným neudělají.

Jestli jsme štastní, si volíme jen my sami v hlavě!

S láskou Blondýna















Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *